U Kotoru na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 18.067 birača, a na lokalnim 17.964

1
iz opštinske izborne komisije

Objašnjenje iz OIK Kotor

audio: Petar Abramović

U nedjelju 16. oktobra na 37 biračkih mjesta u opštini Kotor pravo glasa na parlamentarnim izborima  ima 18.067 birača, a na lokalnim taj broj je 17.964, kazao je za Skala radio Petar Abramović, predsjednik OIK.

Razlika za 103 birača je zbog različitih kriterijuma oko biračkog prava na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Biračko pravo zavisi od  dužine boravka građana i to pravo ostvaruju nakon dvije godine od dobijanja državljanstva za parlamentarne, odnosno šest mjeseci za lokalne izbore, objasnio je Abramović.

Ovih dana intenzivne su aktivnosi u OIK, od primopredaje materijala i uređenja birališta do pripreme za edukaciju  članova biračkih odbora koja počinje u utorak 11. oktobra.

Edukacija i upoznavanje sa novim AFIS sistemom će u trajati tri dana.

Riječ je o 370 članova biračkih odbora koji treba da budu obučeni za rukovanje ovim sistemom, rekao je Abramović.

Za nedjeljne izbore, partije u Kotoru su delegirale posmatrače i sve partije imaju pravo na jednog posmatrača i jednog zamjenika na biračkim mjestima.

Nevladine i ostale organizacije, koje su dobile akreditaciju od DIK-a, će takođe na biračkim mjestima imati svoje predstavnike i posmatrače.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].