U Kotoru predstavljen projekat kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada

1
Sa otvaranja

Kompostiranje

Kotorsko komunalno preduzeće kao osnovni nosilac projekta „Uspostavljanje kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada u Kotoru, Tivtu, Budvi i Herceg Novom“ danas je u palati Bizanti ozvaničilo početak ovog posla, prvog te vrste u Crnoj Gori.
Direktor JKP Kotor, Zoran Mrdak podsjetio je da je u konkurenciji od preko 20 programa, od kancelarije Evropske Unije u Crnoj Gori ovaj projekat prepoznat kao najbolji.
Projekat kompostiranja zelenog otpada u okviru međunarodnog IPA projekata predstavlja napredan način razmišljanja bokeljskih opština i Budve o obradi zelenog otpada i dobijanja komposta, kazale je gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.
„Raduje što se na ovaj način mogu uspostaviti osnove buduće saradnje na sličnim projektima koji se finansiraju iz pretpristupnih fondova, saopštila je  Ćatovićeva.
Ona je podsjetila da je projektom predviđena nabavka mobilne drobilice za zeleni otpad, a prerađeni otpad će se odvoziti u centar za kompostiranje u Kotoru.
Proporcionalno količini zelenog otpada opštinama će se vraćati kompost koji će se moći upotrebiti za prehranu cvijeća i ukrasnog bilja na zelenim površinama, objasnila je Ćatovićeva.
Velibor Spalević, savjetnik za zaštitu životne sredine u kancelariji EU u Crnoj Gori potencirao je važnost ovog projekta kao prvog te vrste u Crnoj Gori, koji će kasnije možda biti model projekat za druge crnogorske opštine.One je prisutne predstavnike 4 primorske opštine pozdravio u ime Mitje Drobniča ambasadora EU u Crnoj Gori.
Ljilja Radunović, predstavnica Eko centra Delfin koji u okviru ovog projekta sprovodi edukaciju, podsjetila je da će komunalna preduzeća reciklirati samo zeleni otpad, bez primjesa organskog otpada iz domaćinstava.
Do sada se zelenim otpadom upravljalo na neodrživ način, što znači da se spaljivao na deponijama, odlagao u kontejnere, a nerijetko je završavao i u atmosferskoj kanalizaciji.
Ona je istakla podatak da je dnevna količina prikupljenog zelenog otpada samo na teritoriji Opštine Kotor 10 do 12 kubnih metara, a za sve četiri opštine oko 40 kubika. Više je razloga za kompostiranje otpada, a najvažniji su finansijski i ekološki.
Kompostom koji se proizvodi vraćaju se hranjivi sastojci zemlji i stvara se plodno tlo.
Politika Evropske Unije ide ka tome da se do 2020. smanji broj deponija otpada, jer se pokazalo da one nijesu održivi način upravljanja otpadom, zaključila je Radunovićeva.

Interesovanje nije izostalo
Predstavnik Kancelarije EU Velibor Spalević

1 KOMENTAR

  1. E divote i ljepote.Zatrpajmo i zaigrajmo.Ovizi Mrdak nas po Grblju zasipa,po Lovanji zatrpava..a po Kotoru zamlacuje…
    Ka buduci samoproklamovani presjednicki kandidat DOBAR je DOBar..podrzavau ga ovizi iz,,sjenke” Kotorskog spdsa….(poglej sliccicu,pa cess visss sina,nassljednika)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].