U Kotoru promocija Komentara zakonika o krivičnom postupku Crne Gore

0
promocija knjige prof. dr Grubača i prof. dr Branka Vučkovića

U dvorani kotorskog Kina “Boka” Centra za kulturu “Nikola Đurković” u četvrtak 12. maja biće promovisano kapitalno djelo pokojnog prof. dr Momčila Grubača i prof. dr Branka Vučkovića, predsjednika Osnovnog suda u Kotoru “Komentar zakonika o krivičnom postupku Crne Gore”, četvrto izmijenjeno i dopunjeno izdanje.

O knjizi će govoriti Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, prof. dr Mirko Kulić, rektor Evropskog univerziteta Brčko distrikt BiH, prof. dr Aleksandar Bošković, profesor na Kriminalističko policijskoj akademiji Beograd, doc. dr Vukoman Golubović, profesor na Fakultetu za poslovni menadžment u Baru, advokat i prof. dr Branko Vučković, predsjednik Osnovnog suda u Kotoru i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran u Podgodici i koautor ovog izdanja.

Komentar Zakonika predstavlja sistematsko djelo koje osvjetljava mnogobrojna, često nejasna ili sporna pitanja inače komplikovane krivične procedure.

Time, kako je rečeno na početku, u velikoj mjeri doprinosi utvrdjivanju pravog stanja stvari, odnosno utvrđivanju istine, što često, nije nimalo lako.

U takvim slučajevima, kako je rečeno u jednoj odluci Vrhovnog suda Crne Gore “potreban je visok stepen vjerovatnoće koji se graniči sa sigurnošću“. Samo na taj način, može se ostvariti ono vjekovno načelo krivičnog pravosuđa da niko nevin ne bude osuđen, i da se krivcu izrekne zaslužena kazna.

Nažalost, profesor Momčilo Grubač, jedan od najvećih savremenih procesualista sa ovih prostora, taj trenutak nije doživio. Kako je neki mudrac rekao, čovjek postaje ono što jeste tek kad umre. To se ponovilo, još jednom, kad smo ostali bez Momčila Grubača, velikog profesora i pouzdanog prijatelja. Ovaj neminovni događaj koji čeka, prije ili kasnije sve nas, učinio je svoje i ostavio nas da tugujemo, zapisao je u prikazu Komentara prof. dr Boro Čejović.

Prof. Dr Branko Vučković je već odavno poznato ime u crnogorskoj nauci krivičnog prava.

On je autor ili koautor mnogobrojnih udžbenika, monografija i članaka iz oblasti Krivičnog, Međunarodnog i Krivičnog procesnog prava.

Učesnik mnogobrojnih i značajnih naučnih skupova u zemlji i inostranstvu i to u ulozi referenta.

Time je podsjetio sve nas da se sadašnje stanje u nauci, u kome pojedinci znaju sve više stvari o sve manjem broju stvari, ipak, ne može otrgnuti od onih starih (srećnih) vremena u kojima se znalo sve više stvari o sve većem broju stvari.

Organizatori večeri su Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, Skala radio i Udruženje za krivično pravo i kriminalnu politiku Crne Gore.

Početak promocije je u 20 sati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].