U Kotoru promovisan Komentar zakonika o krivičnom postupku Crne Gore

1
Sa promocije Komentara

Sa promocije Komentara

Komentar zakonika o krivičnom postupku  Crne Gore četvrto izmijenjeno i dopunjeno izdanje koje broji preko 1200 strana, autora pokojnog prof. dr Momčila Grubača i prof. dr Branka Vučkovića će biti jedan od osnovnih alata za uspješnost obavljanja sudske funkcije i omogućit će pravično vođenje krivičnog postupka i da niko nevin ne bude osuđen.
Ovo je na sinoćnoj promociji ovog kapitalnog djela u kotorskom kinu „Boka“ kazala Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore.

Zakonik o krivičnom postupku ne samo da podrazumijeva povezivanje i sa nizom drugih zakonskih izvora iz domena tzv. sporednog krivičnog zakonodavstva već on po logici stvari podrazumijeva i postojanje određenih praznina koje se moraju na odgovarajući način popuniti u komentaru.
To su naši doktori Grubač i Vučković vrlo uspješno obradili kroz složenu djelatnost komentarisanja odredbi osnovnog izvora krivično procesnog prava, pri čemu su često bili na ničijoj zemlji, kazala je Medenica.

Ovako obiman i kvalitetan komentar svakako će značajno olakšati ukupno navikavanje na promijenjeni normativni ambijent u sferi krivičnog postupka.

Mislim da smo na dobrom putu da izgradimo sudsku praksu i da sagledamo što je to sa čime možemo inovirati krivično-procesno zakonodavstvo, poručila je Medenica, odajući priznaje autorima za izuzetan akademski rad na njihovoj upornosti da prate ne tako rijetke izmjene procesno krivičnog pravnog miljea Crne Gore, u knjizi sa nama- za nas.

Govori prof. dr Branko Vučković
Promocija

Zadatak nauke i krivično procesnog prava je da pronađe odgovarajuća rješenja koja će doprinijeti razvijanju pravednijeg i humanijeg krivičnog postupka. Tamo gdje ne funkcioniše pravna država, vlada pravna nesigurnost.
Dobijanje povjerenja u pravo i državu zavisi od toga koliko je država sposobna da efikasno i humano vodi krivični postupak.

Nema slobode u uslovima anarhije ali je nema ni bez odgovornosti, riječi su prof. dr Mirka Kulića rektora Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

Ova knjiga treba da pomogne crnogorskom pravosuđu, i ne samo njemu da još sigurnije korača kroz krivične postupke u sadašnjem i vremenu koje dolazi. Ona je nesumnjivo kapitalno djelo velike vrijednosti, svjedočanstvo pravno obdarenoh duha i izuzetne snage koje se rijetko može naći u ovom našem okruženju, kazao je Kulić.

Govoreći o ovoj knjizi, dr Aleksandar Bošković, profesor na Kriminalističko policijskoj akademiji u Beogradu je istakao da je izuzetno interesovanje populacije kojoj je Komentar zakonika namijenjen, a s druge strane nesumnjivo ukazuje na stručnu, teorijsku i naučnu obradu veoma složene krivično-procesne problematike.

Nije slučajno što su u Komentaru zastupljeni odgovarajući segmenti praktičnog i teorijskog uzlaganja sa odgovarajućim naučnim pristupom. Razlog tome je što je prof, dr Branko Vučković jedan od rijetkih danas koji u svojim znanjima korporira bogato iskustvo sudske prakse koje je stekao dugogodišnjim i napornim radom.

Prof dr Momčilo Grubač je svojim velikim udjelom doprinio da ovaj Komentar zaista bude cjelovit i sistematski komentar jednog takvog zakona kakav je Zakon o krivičnom postupku.

Doc. dr Vukoman Golubović se osvrnuo na sporazum o priznavanju krivice, pitajući se gdje je granica između onoga što predstavlja moguć dogovor i onoga što je potreba za sprovođenjem pravde.
On je naglasio važnost Komentara kojih gotovo da nema ni u Evropi jer je to zamašan posao kojim naučni i stručni radnici iz ove oblaste jednostavno ne žele da se bave.
Golubović je istakao teoretsko znanje i sigurnost vladanja ovom materijom prof. dr Branka Vučkovića kome je poželio još ovakvih djela koja su od izuzetne koristi svima koji se ovim poslom bave, od sudija, tužilaca, advokata pa do studenata pravnih nauka.

Sa promocije

Obraćajući se prisutnima u prepunoj sali kotorskog kina „Boka“ na kraju promocije prof. dr Branko Vučković je izazio žal što prof. dr Momčilo Grubač, vodeći autor Komentara kako je rekao nije doživio da Komentar izađe iz štampe jer je smrt bila brža. Grubač je velikan jugoslovenske krivično procesne misli. Dao je značajan doprinos razvoju krivično-procesne misli u CG kroz četiri izdanja ovog Komentara i kroz nastavne aktivnosti Univerziteta fakulteta Mediteran u Podgorici, podsjetio je Vučković i kazao da je imao sreću što ga je poznavao i privilegiju da sa njim sarađuje.

Komentar će biti od koristi svima koji se bave primjenom krivično procesnog prava u praksi, naročito sudijama, tužiocima, ovlašćenim policijskim službenicima, inspekcijama, studentima prava i mnogim drugim koji krenu u ovu oblast, poručio je Vučković.
promociju su organizovali: kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, Skala radio Kotor i Udruženje za krivično pravo i kriminalnu politiku Crne Gore.

Sa promocije Komentara
Prepuna dvora kina Boka
Sa promocije
Doživljaja sa video bima Brankova Prekornica
Veliko interesovanje za promociju
Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda crne Gore
Prof. dr Mirko Kulić
Prof. dr Aleksandar Bošković
Doc. dr Vukoman Golubović

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].