U Kotoru se ruši u sezoni, ali se ne gradi ni van nje

12
ruši se stari kotorski Autoremont

Nakon davanja saglasnosti da se može nastaviti rušenje hotela “Fjord“ i nakon 15. juna, kada je zvanično stupila na snagu Odluka o zabrani gradnje na području kotorske opštine, Vladimir Jokić je potpisao joj jednu.

Ovoga puta dao je odobrenje da počne rušenje Autoremonta i to 5. jula, u jeku turističke sezone, kada se kolone automobila upravo tom saobraćajnicom slivaju u UNESCO-v grad.

Udara po čitav dan specijalni bager poznatiji kao pikamer, od čijih vibracija i udaraca padaju zidovi starog, dobrog kotorskog remonta.

Građani negoduju pitajući se da li je ovo moralo baš sada.

Naravno da nije, čujemo i njihov odgovor.

Moglo je i mnogo prije, ali ko ovđe još vodi računa o narodu.

Kada su turisti u pitanju, oni gledaju, snimaju i fotografišu.

Nije im jasno o čemu se radi.

U Kororu se ruši, ali se ne gradi. To je bar svakome jasno. Zašto danas?

Nema odgovora na to pitanje, ali zbog toga što nema transparentnosti i što građani nijesu obaviješteni o čemu se radi, otvara se prostor za brojne spekulacije.

Pominju se Turci kao zakupci imovine Denisa Mandića.

Pa opet da se tu radi spratna montažna garaža i da je zbog toga rušenje prioritet.

Pitanje je za Jokića đe se smjestiti građevinski otpad Autoremonta, baš kao i onaj koji onako ružno dočekuje turiste sa lokacije nekadašnjeg hotela “Fjord“?

Stoji, progovorili su nadležni, jer zakonski može cijelu godinu. Pa zašto se onda sada ruši ako se sa materijom nema đe. A i da ima, teško je vjerovati da se objekat može srušiti efikasno i brzo, poravnati i pripremiti teren za gradnju montažne višespratne garaže o kojoj se u kuloarima govori. Za ovu godinu, posebno turističku, teško da se može nešto više uraditi.

Pozvali smo direktora Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora Rata Brajkovića i pitali ga da li je Direkcija uključena u realizaciju ovog posla.

Odgovorio je da nije, da se radi o privatnom vlasništvu i da saglasnost za rušenje nakon 15. juna daje isključivo predsjednik opštine.

Ko o tome više zna iz kotorske opštine, nijesmo do ovih ura saznali, jer sa Skalom ne komunicira predsjednik iz redova Demokrata, a ni gospođe iz URE koje su zahvatila najveći i najznačajni dio vlasti.

Kad saznamo, a sigurno hoćemo sve pojedinosti, obavijestićemo javnost.

a đe će građevinski otpad

12 KOMENTARI

 1. Prođoh jutros Škaljarskom ulicom pored bivšeg Autoremonta u ruševinama. Bager bijaše upravo nakrcao punan teški kamion onog građevinskog šuta. Pitanje: Gdje se odvozi i odlaže taj materijal?
  Mogu li se i posmrtni ostaci “Fjorda” odlagati na istom lokalitetu (deponiji)?

 2. Nije mi čudo što se dešava usred sezone rušenje hotela Fjorda i Autoremonta jer u kotorskoj opštini upravlja nepismeni odnosno polupismeni rukovodioci. Oni ne znaju što je zakon, nego znaju šta je fotelja, osim velike plate, velika lova, debele dnevnice i luksuzni restorani.

  • …da je vođa ovijeg “polupismenije”,kojim slučajem rođen-umjesto 1989-89.godine-ajmo reći 1978/79.godine-Kotor bi bio nova Pompeja…? Ja vjerujem-nebiše ga prepoznali ni Nemanjići-koji su Duklju poravnali sa zemljom-od planina pa do mora-a Kotor pošteđeli od rušenja-i dali mu AUTONOMIJU-koja je trajala 171 godnu(1189-1360.godine)-do danas neprevaziđenu…Kaj da se radi? Ja mnim, ni svi OKUPATORI NISU ISTI-a ovi današnji ni nalik na Nemanjiće-gledajući Kotor iz mjesečeve perspektive…Perspektiva,perspektiva…betonirana budućnost..našega grada-evo trideset korotnih godina..Kuku tome ko ovijema vjerovao..-na riječ…ne uvažavajući njihova “epohalna djela”..?Potop Jugooceanije-Fjorda i umjesto od vardara do Trtiglava-zapojte ,zapojte od Veriga do Veriga-UNESKO spiskovima-i tako do Jaza i nase do Jugoslovenske industrijske zone u Grenobl trate-što učinješe brate …onda “srbi-danas tuti cvanti montenjari”-oliti crnogorci-na turskom jeziku karadačine…-asocijacija Dacić-dacini-danajci “darodavci”…???

 3. Samo mi Bokelji nesto ne znamo za tu svecanost. Cus srbijanska nova godina, nama je bliska isto kao i Kineska. Cim si spomenuo’srpska nova godina ‘ sve nam je jasno .

  • …od autora Don Nika Lukovića,Kanonika Kotorske Biskupije i Prčanjskog župnika od 13.oktobra.1913 do 15.februara.1970 godine-na stranici 93….između ostalog piše “Narodna skupština 1848” …Revolucionarna godina 1848 snažno je odjeknula i u Boki…i to u Ustanku koji je buknuo u Grblju i u Velikoj narodnoj skupštini,koja je održana na Prčanju 13.juna.1848 godine”…Na strani 94…”Bokelji su naime bili potaknuti od Hrvackog Sabora u Zagrebu i sa više strana iz Hrvacke,a u zadnje i sa proglasom crnogorskog vladike Petra II Petrovića Njegoša od 20.maja.1848,da se izjasne za sjedinjenje sa Hrvacklom i Slavonijom….Uslijed toga sastali su se pretstavnici bokeljskih općina i uglednih Bokelja-oko 400 na broju …u dvorištu franjevačkog manastira sv.Nikole na Prčanju…Na stranici 96…Perčanj,13.Đunia.1848 potaliano,Hrvatskom Saboru odgovorili su ovako: “Slavnom Saboru Hervacko-Slavonskomu u Zagrebu….” Naša su obštelstva imala čast primiti mnoga pisma od strane Hervackog naroda u kojima e bitna Vaša želja da se današnja Kraljevina Dalmatinska našoi državi saedini
   Naiperva i naisvetia naša dužnost ta e javiti pred svietom da mi Dalmatinci niesmo no Bokezi. Što smo potrajali do danas…
   Ali danas u dobri čas skupilise kao PRAVOM NARODA BOKOKOTORSKOGA,poslanici edinokupno Vama naši odgovor kako ti šaljemo.
   Bez sumnje toliko kraljevina Dalmatinska,koliko ovoi za,sad skopčano okružje BOKOKOTORSKO PRIPADA po položaju,po istorii,po eziku,i po plemenu većeg broja SLAVENSKOI-SRPSKOJ NARODNOSTI”…
   Zanimljivo odgovori Slavnom Saboru Kervacko-Slavonskomu i Gospodinu Mitropolitu Crnogokomu na Cetinje pisani u ćirilicom-nanarodni jezik…!
   “Samo mi Bokelji nešto ne znamo za tu svečanost…Cus”…povijesnu Veliku Narodnu Skupštinu Bokeza-održanu 13.juna.1848 godine na Prčanju…?!

 4. Šut i ostali gradjevinski otpad neko odlaže i na putu Dončića krivina-mostić uz Plazno. Počelo je prije dvadesetak dana. Ružna slika za turiste koji zastaju na petu serpentinu.

 5. Dobri moj I poštovani Slavko, pošto nisam baš vješt sto se politike tiče, pitam se, da li je moguće da jedna lokalna vlast bezočno gazi po svima pravilima i zakonima naše Crne Gore i zašto Država zatvara oči, kada se ovakve stvari događaju.
  Zašto se ćuti, ima li nacina da se ovome stane na put?
  Ili, su grjesi bivše vlasti toliko veliki, da ne smiju usta otvoriti.
  Ko su više ti Mandići i ostala snobovska svita, da Kotorom žare i pale, grade i ruše i zagorčavaju živote poštenijem ljudima.
  Ova biznismenska bagra, u Titovo vrjeme, bila bi osuđena na “doživotnu robiju”

  • …što ti se para okolo naokolo ove “(ne)narodne skupštine Bokeza-iz 13.juna.1848 godine-sa Prčanja (nije Prčnja?)-đe je u jedan vakat”bio spomenik krvavome vašemu kralju krvave trojne kraljevine-vas SHS”-“poperen na Rimokatoličkom groblju”-kako nas ti informira(lažavim jezikom) na ovaj Portal..?

   • …spomenika-pitaš Bijeljane i Kamenarce naokolo svete Neđelje…a nijesu Cara đorđevićima izlazi iz zadnjice…ma borami sve do četeres pete…

   • …na četiri štapike-brez karakteristika spreda i ozada–majka miša sa Šurnja-svezani tradicionalno za “vrednote vrata od Šuranja”…?

 6. Sve je porušeno na staru srpsku novu godinu…1989 ! A OD ONDA DO DANAS…I DALJE- ODVOZI SE Š U T-NA OPŠTINSKU DEPONIJU- OD PLATAMUNA-LASTVE GRABLJSKE DO GRABOVCA-KAVČA-OD VERIGA DO VERIGA I DO KRIVOŠIJA…MAŠALA!
  NIJE ISKLJUČENO DA SE OTVORE NOVE DEPONIJE..U GORNJI ORAVAC I VELJE ZALAZE-PERSKETIVNO I DALJE DO U MALE ZALAZE…?
  PERSPEKTIVA,PERSPEKTIVA…MORE DA NAS STREFI KTAKLIZMA-ŠUPAK OD SVIJETA…UPRILIČEN BIRAČIMA I NJIHOVIM UKUSIMA?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].