U Kotoru zasjale prve sijalice solarne javne rasvjete

5
postavljanje solarne rasvjete na trećem putu u Dobroti

Žarko Klikovac

Žarko Klikovac

U Kotoru u dobrotskom naselju Sv. Vrača postavljeni su prvi stubovi solarne javne rasvjete iz donacije kinske Vlade.

Izvođač ovog posla je kineska firma “Čajna solar lajting” (China solar lighting), a podizvođač je kotorski “Spinel”doo.

Zadatak kotorske firme je da izrade temelje, postave stub sa solarnim panelom, svjetiljku i automatiku.

Do sada je izvedeno deset stubova, kazao je za Skala radio Žarko Klikovac, tehnički direktor firme “Spinel”, vjerujući kako je kazao da će svakog dana postavljati 10 do 15 stubova u zavisnosti od terena i udaljenosti od skladišta stubova.

Podsjećamo, u kotorskoj opštini, rasvjeta na solarni pogon biće postavljena na trećim putu u Dobroti pored Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić”, kod Gimnazije i Srednje pomorske škole, zatim kod Osnovne škole “Veljko Drobnjaković” u Risnu, u Radanovićima, Bigovi i u Lastvi Grbaljskoj.

Klikovac očekuje da će svake sedmice dobijati oko 50 stubova, a na svakom se nalazi sunčani-foto naponski panel oko 2,5 kvadratna metra koji prima sunčevu energiju i transformiše je u električnu.

“Pod zemljom se nalazi putni olovni akumulator koji ima akumulaciju električne energije za četiri dana ako nema sunca. Dakle taj akumulator ima dovoljno energije za 4 do 5 dana bez sunca”, objašnjava Klikovac

“U noćnim satima iz solarnog panela, električna energija ide ka svjetiljci u kojoj se ponovo pretvara u svjetlost pomoću led dioda. Svjetlost je proračunata da za obim saobraćaja i širinu puta bude u granicama dozvoljenog”, kazao je Klikovac.

solarna rasvjeta na trećem puitu u Dobroti
provjereno da radi

5 KOMENTARI

  1. Solarni panel je napravljen da gornje strane od kvarcnog stakla tako da ga covjek moze slomiti Samo macom ako ga Ko odvali , inace ni veliki grad mu nemoze nista.Sto se tice sunca nije problem posto solarni PV panel radi I na difuzno svjetlo Samo da manjom snagom na nekih 30%.sto je dovoljno da napuni baterije za za autonomnost od jedne noci. Inace Stan , Kuca od 100m2 pokriva solarna elektrana od 8kw. Rok isplate ulozenog novca je od 4 do 5 godina. Tako da je to mnogo isplativo samo smo mi cutuci da prihvatimo nesto sto citav svijet radi ves 30 godina.

    • Ja hoću da napravim elektranu od 9kw, i kazu mi da moze pokriti kompletnu potrosnju kuce od 100 mv, sa 6 clanova porodice na gosdinu. Jeli to neko ugrađuje u CG. Firma iz Hrvatske traži za to 12.000 Eura. Jeli to tačno Sirom vidim da se razumojete.

  2. To je sve lijepo ali kako kazu rasvjeta moze da radi 4 do 5 dana bez sunca, a sto cemo preko zime kad ne vidimo sunce danima a u 17:00 je vec mrak?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here