U Kotoru održana edukacija javnih funkcionera o sukobu interesa

3
sa današnjeg seminara

Sa seminara

”Edukacija javnih funkcionera o sukobu interesa” u 2015. godini, tema je seminara koji je danas održan u kotorskoj palati Bizanti.

Pozdravljajući skup koji je okupio veliki broj predstavnika društveno političkog i privrednog života Kotora, gradonačelnik dr Aleksandar Stjepčević je kazao da je seminar dobra prilika za aktuelne teme u ovoj oblasti u svijetlu novih zakonskih rješenja i međunarodnih iskustava i preporuka Evropske komisije.

Stjepčević očekuje, kako je rekao, da će prezentacije i diskusije na seminaru doprinijeti sagledavanju problematike u ovoj oblasti sa svih aspekata.

Seminar obrađuje teme vezane za konflikt javnih interesa, posebno odnos javnih nabavki i konflikta interesa, ograničenja za javne funkcionere i kaznene odredbe, primanje i evidenciju poklona.

Slobodan Leković, predsjednik Komisije za sprječavanje sukoba interesa predstavio je novi zakon o konfliktu interesa koji je izašao pred Novu godinu i za već mjesec ipo se uočava da mnogi funkcioneri ulaze u kršenje zakona i da su u konfliktu interesa, mnogo više nego ranije.

Posebno se to odnosi na nove funkcionere u 12 crnogorskih opština u kojima su nedavno održani lokalni izbori, rekao je Leković.

Ukoliko se prekrše odredbe zakona o konfliktu inresa javni funkcioner u naredne četiri godine neće moći da obavlja rukovodeće poslove već može samo može biti namještenik, podsjetio je Leković i dodao da Komisija za sprječavanje konflikta interesa  ne razrješava funkcionere već to radi organ uprave.

Poseban dio u Novom zakonu apostrofira konflikt ineresa u javnim nabavkama, sa čim se najviše i manipuliše.

Seminaru je prisustvovao i Hasan Preteni, direktor Agencije za antikorupciju republike Kosovo, kao partner crnogorske Komisije.

Takođe je Leković potencirao potrebu dostavljanja podataka o imovnom stanju javnih funkcionera i rekao da će se ovaj posao unaprijediti elektronskom obradom podataka po uzoru na iskustva zemalja iz regiona.

Komisija za sprječavanje konflikta interesa osnovana 2004. godine predstavlja važnu kariku u lancu borbe protiv korupcije.

Novim zakonom, ovjašnjava Leković uvedene su brojne novine poput velikih ograničenja i kazne za javne funkcionere ukoliko prekrše zakon, pa je jasno da takav zakon nailazi na otpor kod javnih funkcionera.

Suština je da javni funkcioner  štiti opštinski, loklani i javni interesa a ne da stavlja lični interes iznad društvenog.

O javnim nabavkama i dilemamo u ovoj oblasti govorio je dr Mersad Mujević, direktor Uprave za javne nabavke Crne Gore.

On je govorio o ustavnom osnovu za donošenje Zakona o javnim nabavkama, usaglašenosti sa evropskim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim konvencijama, novinama i pobošljanjima, izjavama koje se odnose na sukob interesa, objašnjavajući važnost implementacije Zakona o javnim nabavkama u svijetlu napora da zadovoljimo standard Evropske Unije kada je ova tema u pitanju.

sa seminara

3 KOMENTARI

  1. Korupcija u državnim institucijama, sto je to, prvi put cujem, ja tebe, ti mene ili mozes li mi moju scer uposlit, tenderi itd. More te se informisat u Luku Kotor i da nam odrze seminar za nas poluobavijestene…

  2. …na jednome mestu svi kolici neobučeni-ogoljeli? Jedno im fali “pre-obučeni” Glavni b o ss-općine Kotor-aktualni prešednik koordinacionog tela za razvoj korupcije i mita na teritoriji naseljenog mesta Kotora?!
    Blago ,blago (po)nekome š’njim….?
    Bora mi…jedinoga?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].