U ledenoj sali Kulturnog centra, dječji ansambl “Nikola Đurković” razgalio Kotorane

1

 

Folklorni ansambl “Nikola Đurković“ iz Kotora je još jednom pokazao svoju stvaralačku raskoš.

Ovoga puta kotorskoj publici su se predstavili najmlađi, i oni nešto stariji članovi.

Na sceni je jasno demonstriran veliki rad i znanje rukovodne ekipe koja je već sada, predanim radom obezbijedila potencijal za bar naredno decenijsko djelovanje.

Ako ovaj ansambl, koji je nedavno zadivio i one najrafiniranije folklorne sladokusce raskošnim koncertom za pamćenje, nije zavrijedio pažnju ispolitizovane lokalne uprave, posebno onaj njen dio koji samo uspješno poništava kulturne posticaje i grabi da zadovolji samo lične apetite, djeca i njihovi roditelju su razumjeli poruku koju im je ansambl uputio.

A ona je značila podšku i jaku volju za učenjem, druženjem i razumijevanjem vrijednog etno rukopisa.

Djeca su pod budnim okom eksperta, pedagoga i profesora, znalca i sjajnog tumača folklora i majstora prenošenja u život najkopleksnijih koreografija Predraga Šušića.

Njihova motivacija se pokazala i dokazala na sceni, a koliko su oni suvereni vladari naučenog, najbolje je pokazao sinoćni koncert.

U nepristojno hladnoj dvorani, prljavoj i zapuštenoj, djeca su uspjela da zagriju atmosferu i razgale dušu mnogobrojne publike, koja ih je pozdravljala dugotrajnim aplauzima.

Ova generacija će tek pokazati, u vremenu koje je pred njima, da će folklor dobiti konačno mjesto koje mu pripada.

To je njegovanje bogate istorije, tradicije i kulture.

Priča je to koja teče i koja nam kazuje korijene i podstiče nas da cijenimo vrijednosti koje su nam od predaka predata u amanet.

Folklorni ansambl “Nikola Đurković“ je postao brend Kotora, a njegovi članovi visoko uzdignutog čela dominiraju prostorima folklora.

Oni koji to ne razumiju, a prigrabili su pozicije odlučivanja u kotorskoj kulturi nijesu sinoć bili.

Njima je folklor ispod nivoa.

Problem je samo što su vrijednosti nešto što ih ne dodiruje, a samo privremenost može snagom sile da istinu pomjeri trenutno sa životnog prostora.

Folklorni ansambl “Nikola Đurković“ je večeras imao, po običaju, svoje goste.

Odlični ansambli iz Đenovića i Igala samo su još jedan dokaz da Boka Kotorska više nikada neće imati problema sa sistematskim radom i postojanjem folklornih ansambala visokog profesionalnog nivoa.

Da budemo jasni na kraju: Večerašnji koncert nije nivoa onog prvog tima, ali jeste sigurnost da će elitu imati ko da zamijeni.

Nije bilo slobodnog mjesta

1 KOMENTAR

  1. Nema veze sto nije bio niko od ovih iz lokalne uprave. Nisu vam oni vezani za narodne obicaje.Pripremaju se za novogodisnji docek i dolazak kultnih bendova, koji ce osvjeziti nas grad, muzikom osamdesetih i devedesetih godina. Treba to ispratiti na pravi nacin, i docekati uvazene goste. Treba piti i “FUMATI” tu noc, pa da ako i oni povuku koji dim. Pustite ih neka uzivaju, mozda su zasluzili, kad ovi prije nisu znali za ove trikove, nego su nam novogodisnju zabavu, priredjivale “BISERNICE BOKE”
    Da ako izvuku kakvu pouku iz svega ovoga!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]