U Mrčevcu članovi i simpatizeri UBNOR-a i Antifašista Kotor odali poštu strijeljanim rodoljubima

2
na Mrčevcu

Članovi i simpatizeri UBNOR-a i Antifašista Kotora danas su u Mrčevcu na spomeniku strijeljanim rodoljubima odali poštu poginulim partijskim rukovodiocima i žrtvama fašističkog terora iz ovog dijela Boke Kotorske.

Pod pritiskom naglog jačanja NOP-a u Boki Kotorskoj, početkom jula 1944. godine je u Plackomandaturi u Kotoru, na prijedlog četnika, održana konferencija, na kojoj su učestvovali predstavnici okupacionih vlasti, sreski načelnik, komandant žandarmrijskog bataljona i predstavnik četnčke organizacije, govorio je okupljenim građanima predsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotora Jovo M. Bećir.

Na konferenciji je, kazao je on, odlučeno da se na području istočne Boke, i to na Vrmcu i Luštici, u vremenu od 8 – 18. jula izvede kaznena ekspedicija. Za kaznenu ekspediciju je određeno 50 četnika Vučedolske brigade, 50 iz Krivošijskog nacionalnog bataljona i 100 iz Druge bokeljske četničke brigade (iz Grblja).

Plackomandatura u Kotoru, na osnovu ovlaščenja generala Kajpera, dala je četnicima odriješene ruke za akciju, kao i prevozna srestva za brže prebacivanje jedinice na odredišta.

U periodu od 8-18. jula trajala je velika četničko-njemačka racija na poluostrvu Vrmac, koja je planirana i odobrena od strane Njemaca, s ciljem da se na ovom području unište partizanska uporišta, odvoji narod od partizana i izazove vjerska i nacionalna mržnja. Neprijatelj se najviše okomio na sela Bogdašiće, Kavač i Mrčevac. Pljačkana je imovina a stanovništvo je masovno prebijano i hapšeno. U Kavču, Mrčevcu, Bogdašićima i Škaljarima je pobijeno 11 simpatizera i saradnika NOP-a. Joke i Bosiljka Đuričković i Stevo Čelanović, čiji su najbliži bili u partzanima, uhapšeni su  a zatim na svirep način ubijeni. Pored njih, na zvjerski način su izmasakrirani i ubijeni Tripo Maslovar i Niko Petrović iz Bogdašića.

Okupator se tada ogradio od četničkih zločina, izigravajući zaštitnika stanovnoštva, tako da je uhapsio i neke četničke rukovodioce, a za nekima je organizovao i potjeru.

Međutim, to je bila farsa, jer su svi ubrzo bili na slobodi.

Na početku ove četničko njemačke akcije  poginula su i  tri istaknuta partijsko-politička radnika: Niko Anđus, Mihailo Ivanović i Borka Zenović. Dok se u Mrčevcu 9. jula uveče, održavao sastanak Sreskog komiteta SKOJ-a, kojemu je prisustvovalo 13 članova KPJ, velika grupa četnika je otkrila mjesto održavanja sastanka i opkolila selo. Pojava četnika iz je iznenadila. Jedan dio je uspio da se povuče a njih desetakje uspjelo da se spasi. Troje učesnika sastanka su bili primorani da prihvate neravnopravnu borbu. Tom prilikom su hrabro poginuli: Niko Anđus, sekretar SK KPJ Kotor, politički komesar paštrovske čete, politički komesar 3 čete 2 bataljona Četvrte proleterske crnogorske NOU brigade, zatim bataljona u Drugoj dalmatinskoj NOU brigadi. Proglašen je za narodnog heroja 27. novembra 1953. godine, Mihailo Ivanović, sekretar OK SKOJ-a za Boku i Borslava-Borka Zenović, član SKOJ-a Kotor i Božinović Đuro.

Bećir je na kraju poručio da se članovi UBNOR-a i Antifašista sa ponosom sjećaju poginulih boraca i žrtava herojske antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu kao i svih preživjelih boraca koji su dali nemjerljiv doprinos razvoju  naše zemlje koja je, prema priznanju saveznika antifašističke koalicije na samom vrhu Evrope.

2 KOMENTARI

 1. Leteći odredi Miloša Marovića,
  Branka Sekulovića, Miloša Kovača i
  dr. krvoloka ( D.Niković, Mačić, Milović,
  Marković , Ivo Ćuk u dr. Lazarevići itd. )
  pod pod budnim okom Đura Ivetića i
  najvećeg ideološko-političkog lidera četničkog pokreta u Boki,
  Marka Lazarevića, na bijelom konju i u slamnatom šeširu, napraviše pogrom
  i represalije po selima Vrmca i šire!
  Ništa nisu bolji ni današnji bukači i
  raspiritelji mržnje i netrpeljivosti sa mentorima iz SPC, sa Amfilohijevim
  kaluđerima, koji kidišu na Crnu Goru i
  njene građane demagogijom, retorikom, lažima i izmišljotinama, tj.
  blasfemijom !
  Pozdrav Jovo, Tebi i drugovima !
  Smrt fašizmu!

 2. Pozdrav Jovo, čast i slava poginulim herojima – SMRT FAŠIZMU !
  Današnji propagatori neo-četništva, sa kamarilom vjerskih poklisara, koji
  otvoreno agituju protiv države Crne Gore i naroda, nisu izvukli lekcije iz
  užasa koji su njihovi predhodnici
  napravili na ovim prostorima!
  Kome to oni prijete građanskim ratom
  u slobodarskoj Crnoj Gori, ne bojimo ih se i suprotstavit ćemo se remećenju
  javnog reda i mira!
  Poručujemo im , kao i dr. remetilačkim elementima : ” NO PASARAN” !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.