U MVP i dalje samo „ukazuju“ na skandalozno ponašanje Srbije

0

Ministarstvo vanjskih poslova CG

Ministarstvo vanjskih poslova još ne reaguje adekvatno na učestalo maltretiranje poslanika Crne Gore na granici sa Srbijom

Ministarstvo vanjskih poslova još ne reaguje adekvatno na učestalo maltretiranje poslanika Crne Gore na granici sa Srbijom, ako je sudeći po odgovoru koji su dostavili na upit Pobjede. Na pitanje koje smo postavili resoru Đorđa Radulovića, što planiraju da urade kako bi se prekinula praksa nepotrebnog zadržavanja i pretresanja članova crnogorskog parlamenta, odgovorili su da, „shodno nadležnostima, nastoje da jasno i blagovremeno ukažu na uvažavanje digniteta predstavnika Crne Gore i adekvatno postupanje prema njima“.

U nedjelju je, ponovo, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović doživio neprijatnost od granične policije Srbije kada je, bez razloga, pretresan i zadržan više od sat i po.

Iz Bošnjačke stranke su ocijenili da je ovakva politika susjedne zemlje pokazatelj kakav odnos državni vrh Srbije preferira prema svim građanima Crne Gore, kao i da su ovakve provokacije i neprijatnosti pokazatelj da aktuelna vlada nema kapacitet da sačuva integritet legitimno izabranih predstavnika naroda.

Pobjeda je pitala Ministarstvo vanjskih poslova da li su od posljednjeg slučaja imali komunikaciju sa nadležnim organima Srbije o ovom slučaju, ali nam nijesu odgovorili. Podsjetili su da su objašnjenje zatražili u prethodnim sličnim situacijima.

– Ministarstvo je posredstvom Ambasade Crne Gore u Beogradu zvanično tražilo odgovor od nadležnih organa Republike Srbije, istovremeno izražavajući zabrinutost u vezi postupanja na državnoj granici – naglasili su.

Oni su istakli da su više puta ponovili, naročito u slučaju podizanja krivične prijave protiv poslanice Demokratske partije socijalista Dragice Sekulić, da nekorektno ophođenje prema poslanicima Skupštine Crne Gore, nosiocima diplomatskih pasoša, ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima.

– Aktivnosti Ministarstva i diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore dosljedno su usmjerene na zaštitu prava i interesa državljana Crne Gore u skladu s institucionalnim mogućnostima i postupanjima u okviru međunarodnog prava i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine – poručili su iz ove institucije.

Podsjetimo, Ministarstvo je ranije dobilo odgovor od zvaničnih organa Srbije u kojem je navedeno da su pripadnici granične policije „postupali u skladu sa propisanim procedurama i uz uvažavanje ličnog dostojanstva i integriteta svih lica“.

Ovakav „tretman“ crnogorskih poslanika počeo je nakon što je u parlamentu izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, a zbog čega je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kazao kako bi svima koji su za nju glasali trebalo zabraniti ulazak u tu zemlju. Osim Ibrahimovića, neprijatnosti na granici doživjele su i poslanice Draginja Vuksanović-Stanković, Božena Jelušić, Suada Zoronjić, Dragica Sekulić i poslanik Damir Šehović.

pobjeda

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.