U nikšićkoj bolnici preminula pacijentkinja, pet životno ugroženo, a na liječenju dvoje djece

0

U nikšićkoj Opštoj bolnici od posljedica koronavirusa premunula je jedna pacijentkinja, dok je pet životno ugroženo, saopštio je direktor Ilija Ašanin.

On je kazao da se u toj zdravstvenoj ustanovi liječe 74 kovid pacijenta, te da nema priključenih na respiratoru.

Posljednji podaci presjeka Instituta za javno zdravlje pokazuju da je trenutno inficirano 660 osoba. Broj smrtnih slučajeva od poljedica koronavirusa porastao je na 26.

Na liječenju od korone trenutno dvoje djece

Na Odjeljenju pedijatrije u Nikšiću juče je otpušteno jedno dijete koje se liječilo od koronavirusa, pa je na bolničkom tretmanu trenutno dvoje, dok se za jedno dijete čeka potvrda testa.

To je “Bojama jutra” na Televiziji Vijesti kazala pedijatrica Branka Šupić, dodajući da se djeca dobro osjećaju, da imaju uredne vitalne parametre i trenutno su van životne ospasnoti.

Šupić je rekla da su sva djeca primljena sa simptomima, navodeći da su to uglavnom bili povišena temperatura, kašalj, malaksalost, dijereja i povraćanje.

Najveći broj djece, kako je navela, su asimptomatska.

„Obično je slijedila infekcija nekog starijeg člana porodice. Nijesmo imali nijedan slučaj da je dijete prvo inficirano, uvijek je bio neko stariji u porodici ko je prenio infekciju”, saopštila je Šupić.

Kako je kazala, na Odjeljenju je liječeno dvoje djece koji su imali težu kliničku sliku- obostranu, komplikovanu upalu pluća i bili su životno ugroženi.

“Prvih pet dana bili su na kiseoničnoj terapiji. Igrom slučaja naš prvi pacijent je bio najteži. Dijete je bilo teško životno ugroženo. Nijesmo bili u svakom trenutku sigurni kako će da izađe, međutim, dijete je potpuno izliječeno otišlo kući“, rekla je pedijatrica, navodeći da je riječ o jedanaestogodišnjem djetetu.

Šupić je kazala da je rano govoriti o dugoročnim posljedicama koje koronavirus ostavlja na djecu, te da su sva djece s Odjeljenja pedijatrije u Nikšiću izašla potpuno izliječena.

Odjeljenje raspolaže sa 21 krevetom, od čega je devet opredijeljeno za kovid pozitivnu djecu, ako bi se ukazala potreba, objašnjava Šupić, cijelo Odjeljnje bi se reorganizovalo u Kovid zonu, dok bi se ostala djeca smještala u zgradu hiruškog odjeljenja.

Onogošt portal

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]