U Nikšiću zaražene tri bebe, tri osobe životno ugrožene

0
Ilija Ašanin (Foto: RTNK)

Na bolničkom liječenju nalazi se 50 pacijenata sa težom kliničkom slikom – 44 su smještena na Internom odjeljenju, a šest na Odjeljenju pedijatrije, kazao je direktor nikšićke Opšte bolnice Ilija Ašanin. Dodaje da su koronom zaražene tri bebe, te da su tri osobe u teškom stanju.

“Ono što primjećujemo svi, zadnjih dana se povećava broj pregleda onih koji imaju simptome infekcije kovid virusom, povećava se broj onih kojima je potrebno hospitalno liječenje zbog složenosti simptoma i opšteg zdravstvenog stanja, tako da sve to ukazuje da u ovom trenutku imamo složeniju epidemiološku i generalno opštu situaciju vezano za Covid-19”, kazao je Ašanin.

Tri pacijenta u Jedinici intezivne njege i životno su ugrožena, ostali su stabilnih vitalnih parametara i dobro se osjećaju.

“Trenutno nemamo nijednog pacijenta na respiratoru”, naglasio je on.

Nikšićka bolnica, prema riječima Ašanina, je respiratorni centar sa opredjeljenih 80 kreveta za sjeverozapadni dio Crne Gore.

“Na Internom odjeljenju imamo 55 kreveta, od kojih su 44 trenutno zauzeta sa pacijentima. Imamo još osam kreveta jer u to 55 računamo i tri kreveta koja se nalaze u Urgentom bloku ,koji takođe služe za opservacije i za određeni vremenski smješaj pacijenta do nekih potvrda ili do dijagnostike da li će ići na bolničko ili kućno liječenje. Imamo 25 kreveta u zgradi psihijatrije, namijenjenih za psihijatrijske pacijente iz čitave Crne Gore koji su Covid pozitivni”, objašnjava Ašanin.

Dnevno, u prosjeku, otpuste, kako je istakao, od tri do pet oporavljenih pacijenata.

“Ali opet više primimo nego što otpuštimo, što samo po sebi može da u jednom trenutku napravi peoblem sa smještajnim kapacitetima. Postoje razrađeni scenariji i za takvu vrstu problema i situacije ako se u njoj nađemo, tako da u svakom slučaju građani, odnosno naši pacijenti neće biti uskraćeni ni za komfor smještaja ni za profesionalni pristup liječenju”, poručio je on.

U Opštoj bolnici, prema riječima Ašanina, smješteni su i najmlađi kovid pozitivni pacijenti.

“Imamo novorođenče od dvadeset dana, bebu od mjesec i dva mjeseca, zajedno sa majkama koje su pozitivne. Smještene su na Odjeljenju pedijatrije u posebnom djelu za kovid inficirane pacijente. Poslije jutrošnje posjete i koelgijuma referirano je da je njihivo stanje opšte dobro, zadovoljavajuće, i da ide u pravom smjeru koji želimo svi. Od 2. jula bolnički je liječeno 238 pacijenata, 175 je oporavljeno, izliječeno i vraćeno kućama, a za 17 nažalost nijesmo uspjeli da se izborimo sa kovid infekcijom”, zaključio je on.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]