U Opštoj bolnici Kotor, prvi put u CG uspješno izvedena laparoskopska operacija malignog tumora debelog crijeva

3
Opšta bolnica Kotor

Prim. dr Ivan Ilić

Hirurški tim kotorske Opšte bolnice na čelu sa prim. dr Ivanom Ilićem uspješno je izveo po prvi put u Crnoj Gori zahtjevnu laparoskopsku operaciju malignog tumora debelog crijeva u području sigme, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

Sigma je dio debelog crijeva gdje je najčešća lokacija maligne bolesti, a tumor debelog crijeva je najčešća maligna bolest probavnog sistema i treća po učestalosti među svim malignitetima.

“Nakon provedenih edukacija u inostranstvu i bogatog iskustva u minimalno invazivnoj hirurgiji, hirurški tim kotorske bolnice na čelu sa Prim. dr Ivanom Ilićem uspješno je izveo ovu zahtjevnu operativnu proceduru”, saopštavaju  za naš radio iz kotorske bolnice.

Njena prednost u odnosu na klasičnu operaciju je, objašnjavaju, u bržem oporavku pacijenta, bržem uspostavljanju crijevne funkcije, kraćem boravku bolnici, manjoj upotrebi lijekova i minimalnim rezovima.

Ranije su, u više navrata, urađene laparoskopske operacije i na drugim dijelovima debelog crijeva kod pacijenta oboljelih od maligne bolesti, podsjećaju iz bolnice.

Laparoskopske operacije maligne bolesti debelog crijeva se sve češće izvode u razvijenim zemljama radi koristi koje donose pacijentima, a vezane su za kadrovsku obučenost i tehnološku opremljenost.

“Na ovaj način se i naša zemlja pridružuje ovom trendu u savremenoj hirurgiji probavnog sistema”, zaključuju u Opštoj bolnici Kotor.

3 KOMENTARI

  1. Vazda smo imali sajne hirurge. Bravo sadašnjem direktoru i njegovom timu samo još da se poboljšaju uslovi u bolnici. Kreveti, posteljina, ukupna atmosfera mislim na tehnički dio.

  2. Još kad bi se mogli u našoj bolnici odstranjivati polipi sa debelog crijeva kako to uspješno rade u Cetinju i Podgorici godinama u nazad..jer to bi bilo ono pravo i prava preventiva..za smanjenje operacija na debelom crijevu! Sve čestitke hiruškom timu na čelu sa primariusom Ivanom Ilićem!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].