U Podgorici otkriven spomenik Josipu Brozu Titu

18
Tito

U Podgorici je svečano otkriven spomenik bivšem predsjedniku Socjalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipu Brozu Titu. Svečanosti je prisustvovalo više stotina građana koji nijesu krili oduševljenje što se “Tito vratio” u svoj grad koji je skoro četiri decenije nosio njegovo ime-TITOVGRAD-TITOGRAD. Ispred Kotora svečanosti su prisustovali: akademik prof. dr Branko Vučković, član predsjedništva SUBNOR-a Crne Gore, Jovo Suđić, sekretar UBNOR-a Kotor Daliborka Seferović i članovi UBNOR-a Kotor Anka Perović i Miško Prelević.

Prisutnima se obratio Predsjednik SUBNOR-a Crne Gore Zuvdija Hodžić, koji nije krio svoje oduševljenje i uspjeh SUBNOR-a Crne Gore da se spomenik maršalu Titu postavi u glavni grad Crne Gore. Profesor Radovan Radonjić je kazao da je “Tito isti kao onih dana kada smo odlučili da mu okrenemo leđa i da ga isključimo iz istorije”.
“Naslutio je još 1936. u pismu za Srbiju da predstoji borba svih jugoslovenskih naroda za slobodu u kojoj neće biti podjela. Ispunilo se, od pocijepanih šavova zemalja Balkana napravio je zemlju za ponos. Desi li se da u ovoj zemlji bude onih koji će ozbiljno shvatiti ono što je napisao, dva su izvjesna, ovaj grad može mijenjati ime ali će ostati Titov”, kazao je Radonjić.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je podsjetio da su na današnji dan 1944. godine okupator Podgorice i domaći kolaboracionisti konačno položili oružje.“Današnji dan oslobođenja prilika je da odamo počast onima koji su ginuli za slobodu i da pomenemo imena koja su se posebno istakli veličinom svoje žrtve. O veličini Titovih istorijskih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata naš grad preimenovan u Titograd. Josip Broz Tito je jedna od najvećih istorijskih ličnosti sa ovih prostora. Nijedan vođa nije imao vise susreta sa predstavnicima SAD-a i Sovjetskog Saveza. Danas jedna nova Crna Gora međunarodno priznata država podiže spomenik drugu Titu. Činimo to kako bismo dodatno osvijetlili orijentir kojim treba da ide Crna Gora”, rekao je Vuković. Ministar odbrane Predrag Bošković je na ceremoniji otkrivanja spomenika kazao da u sjećanjima naroda opstaju ljudi koji ožive svoje ideje.“Vojni poziv odlučujuće je oblikovalo crnogorsko društvo, na takvim osnovama Crna Gora se susrela sa Titom. Od 14 načelnika Jugoslovenske narodne armije trojica su bili Crnogorci. Crna Gora i Tito su povezani u Drugom svjetskom ratu i njegove ideje je slijedio crnogorski narod. S ove distance mi nismo ovdje da sudimo i presuđujemo. Koliko je ovo spomenik vrhovnom komadantu ovo je spomenik Crne Gore. Neka ovaj spomenik bude dio našeg odnosa prema ovoj borbi”, poručio je Bošković.

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor

20.12.2018.godine

18 KOMENTARI

 1. Dabogda uskoro prenijeli iz Gusinja onaj spomenik Prek Calji, pa ga poperili na Trgu Nezavisnosti! Za one koji ne znaju, Calja je bio komandant Skenderbeg jedinice koja je 28.jula 1944., pod njegovom komandom izvršila pokolj više od 500 civila u Velici. Ubijen je 1945. u oružanom okršaju sa OZNom. Posthumno je osuđen kao ratni zločinac. To nije smetalo da mu Gusinjani usred kasabe podignu spomenik. Vlast ćuti – ne smije reći – ćić! Boje se reakcije Ervina i Nedžada, koji drže vladu na aparatima.

 2. …da je od sreće i radosti..presisao-kucu svoju -dragovoljac sa Konavala i Dubrovnika Moj gospodin grad…pa obršio kod doktorke Roganović…na promatranje…i utvrđivanje porijekla bolesti-“melanholija alko invulativa-paranoja u produženom trajanju”..što ga čini nemoćnim da napiše dvije iz g..ice-KOMINTERNE,sa pjace Svetoga Tripuna…?
  Fukara(na turskom jeziku siromah)..ni kriv ni dužan-plaća konte obitelji..i nesmotrenosti ujčevine-koja nije htjela niti viđela genetiku mužjaka-pas tuva…?

 3. Sakriše onaj natpis na postamentu: ZAHVALNI GRAĐANI PODGORICE I TITOGRADA
  Prekriše ga bronzanom pločom. Veliki izazov za gospodu skupljače sekundarnih sirovina. Petnaestak kg bronze je lijepa dnevnica.

  • A moj Pepe,

   Nemoj jadan kleti naokolo,u najmanju ruku nije pristojno.
   Ovaj portal je onakav kakav jeste.
   Vama pojedinima prvoborcima vlasti se dozvoljava da vrijedjate “sagovornika” u nedostaku argumenata.Ali ipak da kuneš kao babetina(što i jesi po karakteru) nije lijepo.
   Razumijem da ti nemas pojma sto znaci “pristojnost”,ali ipak nemoj fukarski kleti iako si fukara.
   Kad kuneš,potpiši se,isprsi se,budi “džek”.
   Ovako,savjetujem te da ne pdiš lude babo….

   • Bokelju prosetaj malo sijeda glavo,
    donjom bandim dobrotskom.
    Svakako ,sa suprugom, da budes sigurniji, jer Ti si nikogovic , koji se boji svoje sjene.
    Sto se plekas dje Ti nije mjesto?
    Dobio si Ti u Risnu, dobru lekciju!

 4. Šta je sledeće? Odluka u gradskom parlamentu da se Podgorica preimenuje u Titovgrad? Referendum ne smiju sprovesti. Kao što nijesu smjeli pitati građane o srljanju u NATO.

  • “pravno nasilje”
   srljanje u NATO, srlja se srlja na brodove za američke Dolare ili za Eure
   srlja se srlja,ma ne srlja se za srpske dinare ili ruske rublje a ?
   Kad si plovio i primao američke Dolare onda ti nije bila mrska Amerika, stronco
   Bista Druga TITA je dobro postavljena, kada pođete u Podgoricu posjetite spomenik Druga TITA
   ne trebate se saginjat niti penjat na škanj,
   Već iz stojećeg položaja mu možete punut upr.no.
   Pa navalite…

   • …i pugate do dana danjega..još od ljeta 1988..ga 20.kolovoza-iz Nikšića “grada gladnije..OKUSANIJE”..PREDVOĐENI tader MoMiMar-ovima..i stalim današnjim “PČELARIMA i PARDAJZ oliti PAMIDORO PROIZVOĐAČIMA-najboljih ŠEMENA”-sa obala “Slano Slatkijeh” Nišićkije JEZERA-JEZERINA.. ND MNE…Uz neizbježnu ISTINU-da to Vi “izvanredno-misaono-na duge staze”RABOTATE..LEŽEĆI-PUZEĆI-LIŽUĆI..mio CARO Cattarino..tuti cvanti!!!

   • “Bista Druga TITA je dobro postavljena, kada pođete u Podgoricu posjetite spomenik Druga TITA…”
    ——

    Kataro je još opsjednut Jožom i njegovim nasleđem. Izgleda da su mu u sjećanu samo godine 1976. – ’77. Biće se tada Katarao ogrebao o režim, uzeo neki dugoročni kredit, koji je kasnije vraćao u vrednosti kutije cigareta po rati.
    Bile su to zaista dvije godine kad su srećni “samoupravljači” za trenutak povjerovali da su Kardeljevi SOUR-i i OOUR-i donijeli blagostanje “radnom narodu grada i sela”. U zao čas! Bila je to opasna obmana, koju će narod SFRJote poslije samo nekoliko godina u mukama “iskašljati”.
    Razbijačkim Ustavom iz 1974., dozvoljeno je da se SOURi i kojekakve RO zaduuju kod stranih poslovnih banaka, uz zelenaške kamate. GARANT JE DRŽAVA SFRJota! Grejs period – pet godina. Masovno se uzimaju krediti. Sve se dobija na otplatu na rate. JAT organizuje Boingom-707 petnaestodnevni put oko svijeta. Na četvorogodišnji kredit! Interesovanje je toliko da se prave “liste čekanja”. Itinerer: Beograd – Bombaj – Singapur – Hong kong – Tokio – Honolulu – Los Anđeles – Njujork – Pariz – Beograd.
    Joža umire U GREJS PERIODU!
    Već 29 dana poslije Jožina pogreba, (5. juna 1980.) preko noći, vrednost dinara se obara za 36%!!
    Teta Milka Planinc i Stane Dolanc preko televizije ubjeđuju narod “da ćemo morati stisnuti kaiš”. A Stane kaiš popušta. Više nema rupa, pa su mu kupili novi, duži.
    Sve ostalo je istorija, koju pamte samo oni stariji od 50 ljeta.

    • …da bi ga upokojili..istina živa..ka i sve što se trući u potonje 30 ljeta i januara..ole…ole..da ste u španiju bi ve vabili…?

     • “Već 29 dana poslije Jožina pogreba, (5. juna 1980.) preko noći, vrednost dinara se obara za 36%!””

      Zar stari komitetlija ne zna kad je izdahnuo, a kad je bio pogreb Jožin?
      Noću između petog i šestog juna bila je ona šok-inflacija. Koju si i ti osjetio po špagu. A vika si – Poslije Tita – Tito.

 5. Dobro su rekli komunističkim kadrovima odmah iza drugog svjetskog rata: “vi ste još dobri kakva će vam djeca biti”.

  • A potomci cetnika su jos i najgori !
   Banda kukavica i nikogovica !
   Avetinje iz proslosti, izdajnici i zlocinci!
   Rasisti i okupatori balkanski!
   Tirani i najlazaviji posprdonci!

 6. …da se prikriju svi tragovi ponašanja današnjih VLASTODRŽACA(Pozicija i Opozicja i njihovi GLASAČI-senca čestitog naroda!)…u ABlejalici kontrarevoluciji-1988-1999 godina,,u kojoj je u KRVI i PEPELU NESTALA SFRJ…i u istoj stvorene mnoge krvo i krvoželjne partije i pokreti..”tuti demo-senca cratis”!!!
  I gled čuda među skupinom u parku kod devastianog hotela “Podgorica”.snaša SE I Radovan Radonjić.,sa JUNAČKOG KRSCA-NJEGUŠKOGA..DA “PROZBORI DVIJE o T I T U”(PRIJE BI REKA O SEBI)-JER GA SE SJETIH KAKO š e d e…NA ONE s k a l i n e OD SKUPŠTINE SR Crne Gore..JANUARA-O SRPSKOJ STROJ GODINI-1989…I jedino neznam ,jel i juče-doša nepozvan-brez prava da trući>>>(riječ novokomponovana-na zloupotebi u Skupštinu CG-od bande ministrta pavde..Željana Pažina…)<<>>(u tom trenutku bio Izvršni Sekretar CK SK CG-u paru sa Markom Špadijerom)<<<..Onako šedeći Radovan se obrati u "mikrofon izgore od zastiđa-MZZ"-"ODMORIMO..PRED NAMA OSTA MNOGO POSLOVA KOJE MORAMO ZAVŠITI"…?!

  A juče..-"što mu bi-ko mu odobri (?)"…da i slova PROZBORI o (onome) T I T U,kojemu je TAMO on i ostala organizovana DRUŽINA…PIONI-ri kasapina i grobara sa Dedinja..oburdali državu SFRJ..zarad "viših intersa" bjeosvetskih OKUPATORA…Nota bene-onih istih koji su i 1918 u krvi i pepelu CRNOGORACA.pretvorili DOMOVINU naših PREDAKA Kraljevinu Cara Junaka-CRNU GORU PETROVIĆA NJEGOŠA…?!!!

  .."SVAK SE RODI DA PO JEDNOM U M R E.."(Njegoš) …VAŠA i z d a j a..-BRUKA I SRAMOTA ŽIVLJEĆE DOK JE SVIJETA I VIJEKA…koju Crnogorska Istorija nije ZABILJIŽILA !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].