U Pomorskoj školi i Gimnaziji pokazana sposobnost i spremnost za reagovanje u vanrednim situacijama

4
vježba evakuacije i spasavanja

U Srednjoj pomorskoj školi i Gimnaziji juče je održana vježba evakuacije i spasavanja iz zgrade ovih škola u Kotoru.

Plan izvođenja i ukupna organizacija vježbe povjerena je nastavniku Srednje pomorske škole Marjanu Brčiću čiji je zadatak bio da osmisli scenario po kojem bi se vježba izvela.

Podršku ovom projektu u organizaciji i realizaciji vježbe dala je ovlašćena organizacija za poslove zaštite i zdravlja na radu Montinaspekt d.o.o. Podgorica.

Cilj vježbe je bila praktična provjera spremnosti i obučenosti zaposlenih i učenika prilikom evakuacije i spašavanja usljed vanrednih situacija.

Pored ovoga, vježba je pokazala i spremnost spoljašnjih saradnika (vatrogasne službe, službe hitne pomoći i policije).

U pripremi evakuacije veoma je značajno da svako lice na vrijeme bude upoznato sa načinom evakuacije, pravcima kretanja, mjestom okupljanja (zborno mjesto), mjerama zaštite tokom evakuacije, odgovornom osobom za sprovođenje evakuacije, kao i sa tim šta treba ponijeti sa sobom prilikom evakuacije (lična dokumenta, odjeljensku knjigu i sl.).

Psihološki momenat prilikom evakuacije je važan faktor, pa zbog toga treba nastojati da lica organizovano i što mirnije dođu do mjesta za okupljanje.

Prije realizacije vježbe evakuacije, direktori škola su organizovali zajedničku sjednicu nastavničkih vijeća obije škole.

Sjednici su, pored zaposlenih obje škole, prisustvovali i komandir Službe zaštite i spašavanja u Kotoru Maksim Mandić i direktor ovlašćene organizacije za poslove ZZNR g-din Branislav Šebek.

Zaposlenima se obratio direktor Srednje pomorske škole Veljko Botica i objasnio cilj vježbe evakuacije i scenario koji je planiran za dan vježbe.

Sam plan izvođenja vježbe evakuacije, postupke nastavnog i vannastavnog osoblja, radnje koje se izvršavaju prilikom sprovođenja evakuacije predočio je Šebek.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Mandić je objasnio ulogu Službe zaštite i spašavanja, službe hitne pomoći i policije.

Poseban akcenat je stavljen na ozbiljnost vježbe i veliku korist koja se dobija njenom realizacijom, sada i u buduće.

U pripremi za vježbu evakuacije i spašavanja, pored Marjana Brčića, učestovali su i školski domar Josip Semerad, nastavnik praktične nastave Risto Miranović, ICT koordinator Blažo Đurović i direktor Srednje pomorske škole Veljko Botica.

Realizacija vježbe je počela bacanjem dimne bombe blizu školske radionice, u suterenu zgrade. Nedugo zatim oglasio se alarm za uzbunjivanje i evakuacija je počela. Učenicima i zaposlenima je bilo potrebno 5 minuta da se evakuišu iz objekta i okupe na predviđeno mjesto okupljanja.

Služba zaštite i spašavanja – vatrogasci, hitna pomoć i policija su na mjesto događaja došli u roku od nepunih 6 minuta i odmah pristupili radnjama predviđenim u ovakvim situacijama.

Vježba je uspješno privedena kraju u 10 sati i 10 minuta.

Ova vježba je pokazala sposobnost i spremnost svih zaposlenih da se u kratkom vremenskom periodu evakuišu zajedno sa učenicima.

Ona će svima biti od velike koristi da se uvide nedostaci i predvide korektivne mjere kako bi se nivo spremnosti za reagovanje u vanrednim situacijama još više podigao.

Posebnu zahvalnost potrebno je uputiti pripadnicima Službe zaštite i spašavanja u Kotoru i timu Hitne pomoći i policijskom službeniku koji su učestvovali u vježbi, navodi se u saopštenju iz Srednje pomorske škole dostavljenom našoj redakciji.

 

4 KOMENTARI

  1. Tražite li poslovni, trgovački ili osobni zajam? Nudimo sve vrste zajmova po kamatnim stopama od 3% godišnje, e-poštom nam pošaljite svoje podatke na ([email protected]) za više informacija.

    • Miki lose si locirao komentar. Pretpostavljam da mislis da je ovaj lokalni lajavac kreten? Inace ne vidim smisao te tvoje rijeci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].