U porodilištu KCCG-a nije bilo slučajeva prenosa covida-19 sa majke na bebu

0

U porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) od kraja oktobra porodilo se 30 žena koje su bile covid pozitivne, nije bilo slučajeva da se covid prenio sa majke na bebu, a ne savjetuje se da covid pozitivne majke prekinu dojenje, jer infekcija u mlijeku nije dokazana, saopšteno je iz PR Centra.

Ginekolog i akušer u KCCG-u Gordana Vukčević kazala je da je trudnoća period radosti, ali i neizvjesnosti, a pandemija je dodatno pojačala osjećaj straha i zbunjenosti kod trudnica.

„One moraju da idu na redovne kontrole, a moraju i da poštuju sve epidemiološke mjere. Mi imamo kovid ambulantu u okviru naše Ginekološko-akušerske klinike gdje se primaju pacijentkinje koje su kovid pozitivne. Razdvojen je put kako se te pacijentkinje ne bi miješale sa ostalima trudnicama i pacijentima“, objasnila je Vukčević.

U porodilištu postoji posebna porođajna sala za žene koje su covid pozitivne.

„Sve porođajne sale su fizički odvojene tako da ne postoji mogućnost da žene koje su covid pozitivne dođu u kontakt sa ostalim ženama i da prenesu infekciju“, kazala je Vukčević.

Trudnice se primaju i porađaju bez testiranja, ukoliko nemaju simptome i tegobe koje bi ukazale da postoji mogućnost da su kovid pozitivne.

„Ali naravno i pacijentkinja i svi mi smo svjesni rizika koji nosi ona ili neko od nas i apsolutno se ponašamo u skladu sa svim mjerama zaštite. Apelujemo na naše pacijentkinje da prirodan tok bolova ispoštuju do maksimuma da bi što kraće bile u bolnici“, rekla je Vukčević.

Prvi kontakt majke i bebe nakon porođaja, u porođajnoj sali, odvija se nesmetano.

„Kasnije se razdvajaju majka i beba. Majke borave u dvokrevetnim, trokrevetnim sobama, a bebe su smještene u dječijem boksu. Bebe se donose majkama na podoj u tačno određeno vrijeme i majke, pa i one koje čekaju rezultate testiranja, mogu sa maskom da doje bebu, rade oko nje, naravno vodeći računa o higijeni“, objasnila je Vukčević.

Podsjetila je da su se do kraja novembra kovid pozitivne trudnice porađale u Bolnici Kodra, ali je i tada bilo sporadičnih slučajeva pacijentkinja koje su bile pozitivne, a porodile su se u Kliničkom centru.

Vukčević je pojasnila da nije isključena mogućnost vertikalne transmisije, odnosno da nije isključena mogućnost da se rodi covid pozitivna beba od majke koja je covid pozitivna.

Kada je trudnica covid pozitivna, a partner takođe pozitivan ili u samoizolaciji covid služba Doma zdravlja dovozi majku u Klinički centar i nakon porođaja je vraća kući, a ako je neko od bliske rodbine negativan, on može da preuzme bebu.

Perinatolog u KCCG-u  Danko Natalić pojasnio je da se bebe od majki koje su kovid pozitivne odvajaju u posebnu prostoriju da se ne bi miješale sa drugim bebama.

„Kod beba čije su majke covid pozitivne testovi se rade dva puta u razmaku od 24 ili 48 sati. Sve bebe su bile negativne. Nismo imali situaciju da se kovid prenio sa majke na bebu“, kazao je Natalić.

Od marta prošle godine, odnosno od početka epidemije covid-19, dogovoreno je da se majka i beba iz bolnice otpuštaju što ranije kako bi se izbjegli kontakti i mogućnost zaraze.

„To je i trend u Baby friendly porodilištima da su beba i majka zajedno i da što prije idu kući. Otpust može da uslijedi već 24 sata nakon porođaja, a naravno medicinski razlozi idu prvi i nećemo nikada otpustiti ni majku ni bebu ako se sumnja da nešto nije u redu. Beba i majka moraju biti u dobrom stanju da bi u obzir došao otpust 24 sata nakon porođaja“, rekao je Natalić.

U slučaju carskog reza boravak u bolnici je nešto duži i onda se majka i beba otpuštaju nakon 48 ili 72 sata.

Kada je riječ o proširenju porodice, a kada su u pitanju komplikovane trudnoće koje zahtjevaju čestu posjetu zdravstvenim ustanovama, o njima bi, kako smatra Natalić, trebalo dobro razmisliti.

„Ako se u startu zna da će neke trudnoće biti komplikovane, zbog hronične bolesti majke ili nekih drugih problema o njima bi trebalo dobro razmisliti i u dogovoru sa ginekologom procijeniti rizike i vidjeti da li ima prostora da se trudnoća odloži za mirniji period“, pojasnio je Natalić.

Partneri i u vrijeme epidemije mogu da prisustvuju porođaju ako podnesu upit, odnosno molbu direktoru i ako imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

„Imali smo nešto manji broj upita da partneri prisustvuju porođaju u ovih proteklih godinu, ali inače porođaju prisustvuje prilično veliki procenat očeva u odnosu na period prije deset godina. Kada je o prisustvu partnera riječ imamo pozitivna iskustva. Ženi mnogo znači što nije sa potpuno nepoznatim ljudima i što je tu neko ko može da joj pruži značajnu emocionalnu podršku“, kazao je Natalić.

Pojasnio je da svi pacijenti/kinje koji ulaze u Klinički centar na zakazane intervencije rade PCR test i za one koji su pozitivni postoje određene sobe koje imaju mokri čvor i sprovodi se posebna procedura da osoblje ne bi kontaktiralo i sa pozitivnim i sa negativnim pacijentima i eventualno prenijelo virus.

„Ali, naravno postoje hitni prijemi trudnica svakoga dana. Te trudnice nemaju sa sobom test. Ako se desi da mora da legne na odjeljenje i računa se da će njen boravak biti duži i da će biti u kontaktu sa više osoblja, te žene se testiraju na prijemu. Dešava se da se, prije nego što bude gotov test, žena porodi, ide na odjeljenje akušerstva. Kada stigne nalaz da je žena pozitivna ona se premješta u posebnu sobu“, pojasnio je Natalić.

Preporuka je da se sobe u kojima boravi više porodilja često vjetre i žene koje borave zajedno moraju da poštuju sve epidemiloške mjere.

Natalić je istakao da virus nije dokazan u mlijeku i ne savjetuje se da kovid pozitivne majke prekinu dojenje.

„Osim ostalih hranjivih sastojaka i antitijela se prenose preko mlijeka. Ono što je problem jeste boravak u istoj prostoriji. Važan je i period kad je majka pozitivna na covid. Majka je najzaraznija dan-dva prije simptoma i četiri-pet dana poslije prvih simptoma i tada postoji šansa da virus prenese na bebu. Zato je neophodno stalno poštovati mjere zaštite“, poručio je Natalić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].