U potrazi za izgubljenim profesionalizmom

0
Podgorički novinarski forum

Ranko Vujović

Ranko Vujović

Medijska konferencija pod nazivom “Podgorički novinarski forum” biće održana u četvrtak 13. i petak 14. novembra, u organizaciji medijskog Savjeta za samoregulaciju i saradnju sa Udruženjem nezavisnih elektronskih medija, Asocijacijom komercijalnih emitera i Društvom crnogorskih novinara.

Tema ovogodišnje konferencije je “U potrazi za izgubljenim profesinalizom”, podsjetio je za Skala radio  Ranko Vujović, predsjednik Organizacionog odbora podgoričkog Foruma.

Cilj ove konferencije, koja se drugu godinu za redom održava u Podgorici, je da postane tradicionalni medijski skup koji okuplja veliki broj medijskih stručnjaka i novinara iz svih djelova zapadnog Balkana.

Ovogodišnja konferencija ima za cilj pružanje doprinosa profesionalizaciji medija u regionu zapadnog Balkana, jačanju vrijednosti koje propisije novinarski kodeks i pružanje podrške profesionalnim novinarima.

Konferencija će, kaže Vujović, između ostalog pokušati da sa različitih aspekata, sociološkog i političkog, psihološkog, a prije svega novinarskog, rasvijetli aktuelnu situaciju u medijima na zapadnom Balkanu.

U fokusu će biti paneli na kojima će se raspravljati o uzrocima koji dovode do pada novinarskih standarda i do sve veće politizacije medija.

“Bavićemo se i temom kako je moguće da u vremenima smanjene slobode izražavanja kao što je to bilo u bivšoj Jugoslaviji, kredibilitet novinarstva bude na daleko većem nivou nego danas kada su medijske slobode neuporedivo veće. Zatim, pitanje  da li veća sloboda izražavanja znači istovremeno i kvalitetno novinarstvo, ili je to obrnut proces. Da li opšta komercijalizacija prije svega, utiče na nizak nivo kulture i morala u medijima“, pitanja su koja će pokrenuti ovaj skup”, kazao je Vujović.

On izdvaja i panel na kome će tema biti tabloidni mediji i njihov uticaj na opštu kulturu, kao i panel  o samoregulaciji.

Predstavnici samoregulacionih tijela iz regiona govoriće  o dometima samoregulacije u regionu i njenoj efikasnosti u podizanju profesionalnih standarda, kazao je Vujović najavljujući Podgorički forum.

Medijski pokrovitelj Podgoričkog foruma je i Skala radio.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]