U Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti prebukirano odjeljenje za liječnje narkomana

1
Psihijatrijska bolnica u Dobroti

Dr Marina Roganović

dr Marina Roganović

Bolesti zavisnosti na žalost su sve više u trendu življenja mladih, ali i starije populacije, kazala je za Skala radio dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti u kotorskoj Psihijatrijskoj bolnici, povodom Međunarodnog dana borbe protiv droge koji se obilježava danas.

Ova bolnica ima devet kreveta i odjeljenje za liječenje narkomana je prebukirano, a sudovi stalno izriču zaštitnu mjeru liječenja i čuvanja, takođe je i puno zavisnika koji nemaju sudsku mjeru.

Stoga je nemoguće uspostaviti red koji bi odgovarao i onim  zavisnicima koji imaju i onima koji su bez sudske mjere, objašnjava doktorka Roganović.

Prema riječima doktorke Roganović, što više zavisnika se treba liječiti ambulantno, to jest vanbolnički.

U svijetu se samo dva posto pacijenata liječi u bolnici, a svi ostali su obuhvaćeni programima nevladinih organizacija i anonimnim programima društava koji se bave liječenjem zavisnika.

Na odjeljenju za zavisnike od psihoaktivnih supstanci Psihijatriske bolnice u Dobroti uglavnom se liječe muškarci od oko 30 godina, koji su duboko zagazili u svoju zavisnost, jer sa 15 godina počinju da uzimaju narkotike.

Doktorka Roganović napominje da naše društvo diskriminiše zavisnike i veoma smo skloni da ih kritikujemo, a manje spremni za pomoć.

Ona apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu zavisnicima od droge, jer je to veoma teška bolest sa nesagledivim posljedicama.

1 KOMENTAR

  1. Ada valan nije punije no-Kotorski “sanitarni punktovi”-za liječenje narkodilera takozvani kafići i noćni konaci od Veriga do Veriga?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].