U ribarskim mrežama sve je manje većih riba, a sve više nedoraslih jedinki

0
sve manje ribe u Jadranu

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

Stanje ribljeg resursa demerzalnih vrsta u Jadranskom moru ima trend opadanja.

U demerzalne vrste spadaju sve kvalitene ribe prije svega oslić, barbun, grdobe, šanpjer, a pored riba tu su i rakovi, kozice, lignje, hobotnice.

Manje se love odrasli primjerci, a u mrežama se sve više nalaze nedorasle jedinke.

Zato je uspostavljena zabrana kočarenja na godinu u Jabučkoj kotlini u Hrvatskoj.

To se smatra veoma naučno opravdanim, jer je taj dio Jadranskog mora mrijestilište i hranilište nedoraslih jedinki.

Rezultati te zabrane će biti poznati nakon godinu i po riječima dr Aleksandra Joksimovića, šefa laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo Insituta za biologiju mora u Kotoru, svakako će biti pozitivni, jer se očekuje obnova populacije.

“To znači i pomjeranje starosne strukture riba, odnosno ulov većih primjeraka. Prošle godine po preporuci naučnih institucija je određeno da svi kočarski alati na zadnjem dijelu mreže promijene veličinu oka”, navodi on.

To takođe znači, objašnjava Joksimović, da svako oko bude 40 milimetara kvadratno, što svakako ima uticaj na prolaz nedoraslih riba.

“Već su dobijene povratne informacije od ribara da je jako malo nedoraslih, malih riba i da je ulov čist jer ima većih komada starosnih struktura ribe. Ova odluka Ministarstva za poljoprivredu i ribarstvo i Instituta za biologiju mora dala je pozitivne rezulate. U Ljubljani će od 10. do 13. novembra biti održan sastanak radne grupe za demerzalne resurse u okviru regionalnog projekta FAO AdriaMed čiji je zadatak istraživanje i analiza kočasrkih resursa riba u Jadranskom moru. Biće ovo prilika za razmjenu analiza, uz zaključak o stanju ribljeg resursa u Jadranskom moru”, kazao je Joksimović za Skala radio.

On je podsjetio na istraživanje koje je u avgustu rađeno na deset pozicija u našim vodama sa italijanskim istraživačkim brodom, čiji će rezulati biti prezentovani u Ljubljani.

Ono što slijedi je donošenje zajedničkog Menadžment plana za sve resurse u Jadranskom moru što će biti zadatak Generalne komisije za ribarstvo Mediterana koja ima svoja tijela i naučne komitete.

Oni će se od ovog mjeseca pa sve do kraja ljeta baviti ovom problematikom, rekao je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].