U risanskom Domu za stare koronom zaraženo 16 korisnika i sedam zaposlenih

0
Dom starih u Risnu

U Domu starih Grabovac u Risnu zaraženo je 16 korisnika, ali i sedam zaposlenih i svi su stabilno, rekao je u razgovoru za CdM direktor te ustanove Srđan Dragomanović.

On je podsjetio da je prvi slučaj novog koronavirusa u Domu zabilježen 24. septembra i da su od tada u svakodnevnoj komunikaciji sa Opštim bolnicama u Baru i Nikšiću kao i sa samim korisnicima.

Svi zaraženi stabilno, zaposleni u samoizolaciji

Kako je za CdM rekao Dragomanović, od 16 zaraženih, osam je smješteno u Opštoj bolnici Bar, tri u Opštoj bolnici Nikšić, a u toku je transport pet korisnika za Opštu bolnicu Bar.

“Prema informacijama koje dobijamo od OB Bar i OB Nikšić, kao i iz kontakta sa samim korisnicima, svi su stabilno. Trenutno je sedam zaposlenih pozitivno na novi koronavirus i svi su stabilnog zdrastvenog stanja i nalaze se u samoizolaciji”, kazao je on.

Domu nedostaje kadra

Ulazak koronavirusa u Dom za stare stvorio je dodatne probleme, naročito u pogledu kadra koji nedostaje.

“Naša ustanova permanentno ima problem sa nedostatkom kadra jer do popune sistematizacije fali još 14 radnika, većinom medicinske struke. Navedeni nedostatak nadomještamo povećanim radnim angažovanjem postojećeg kadra zbog čega se i javlja veliki broj prekovremenih radnih sati”, kaže Dragomanović.

O obimu posla, kako ističe, dovoljno govori podatak da se u toj ustanovi nalazi preko sto korisnika u pelenama, od kojih je većina potpuno zavisna od zdrastvene njege, a o kvalitetu i nivou same njege i psihosocijalne podrške, najbolje svjedoče sami korisnici koji su se vratili sa liječenja iz zdrastvenih ustanova.

U Domu uradili sve da spriječe ulazak virusa

Dragomanović u razgovoru za CdM posebo naglašava da su se svi trudili da ne dođe do ovog scenarija.

“Preduzeli smo sve mjere kao i totalni karantin u kom su većina zaposlenih bili puna 93 dana. Nakon sedam mjeseci uspješne borbe sa zarazom COVID-19, u našoj ustanovi je nažalost došlo do unošenja virusa”, kaže on.

Mišljenja je da je karantin neodrživi sistem koji je za posljedicu imao psihofizički premor radne snage i njeno bespotrebno iscrpljivanje.

Podsjetio je da je Dom od 25. avgusta počeo sa normalnom radom uz poštovanje svih mjera i preporuka nadležnih institucija.

Prostorije dezinfikuju tri puta dnevno

U Domu preduzimaju sve mjere da se, koliko je to moguće, spriječi dalje širenje zaraze.

“Sve prostorije se tri puta dnevno dezinfikuju dok se kontaktne povrsine (rukohvati, liftovi i vrata) dezinfikuju pet puta dnevno. Na ulazu u dom vrši se trijaža mjerenjem tjelesne temperature i saturacije, vrži se dezinfekcija obuće i ruku. U Domu je postavljeno 30 dezobarijera i 80 dispenzera za dezinfekciju ruku. Dvorište se svakodnevno dezinfikuje natrijum-hipohloridom, a svi zaposleni stalno nose maske i zaštitne rukavice”, objašnajva Dragomanović svakodnevnu proceduru u Domu.

Rad na odjeljenjima je, kako kaže, organizovan tako da ne može doći do kontakta radnika i korisnika između različitih odjeljenja, jer su radnike organizovali u odjeljenske grupe koje su samostalne u svom radu.

“Zabranjena su okupljanja u zajedničkim prostorijama, hrana se služi po sobama, svako odjeljenje ima izolacioni dio u kom se izoluju korisnici koji manifestuju neki od simptoma COVID-19. Muzička, likovna i novinarska sekcija su obustavljene do daljnjega, a od marta mjeseca na snazi je zabrana izlaska korisnika iz ustanove”, ističe direktor ove ustanove.

Korisnici sa rodbinom komuniciraju online, fali i oprema

Kako bi zaštitli najranjiviju kategoriju u društvu u Domu su odlučili da do daljnjeg obustave posjete.

“Kontakt sa korisnicima se održava preko ipad uređaja koje ima svako odjeljenje i preko kojih se može ostvariti i video poziv putem viber i watsapp aplikacija”, kaže Dragomanović.

Ipak, i u segmentu komunikacije korisnika sa najbližima ima problema.

Najveće poteškoće u normalnom funkcionisanju i borbi protiv koronavirusa, kako kaže direktor Doma, predstavlja nedostatak opreme koja se ili teško nalazi ili kada je ima na tržistu ista dostiže cijenu za pet do sedam puta veću od tenderske koja je važila do marta ove godine.

“I pored svih poteškoća, naglašavam da nivo zdrastvene njege i psihosocijalne podrske nije opao, te da zbog mjera koje su na snazi najvise trpe naši korisnici koji ne mogu da uživaju u mnogobrojnim manifestacijama, izlascima, kulturno-umjetničkom programu, sekcijama i takmičenjima, na koje su u našoj ustanovi navikli”, zaključuje Dragomanović.

L. Hadžimuhović

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]