U saobraćajnom kolapsu u Perastu ni vatrogasci nemaju prednost

3
Perast

Krsto Žmukić

U Perastu i dalje neriješen saobraćaj onemogućava vatrogasce u svom poslu, naročito ljeti, kada treba da izađu na intervencije.

Parkirana vozila u mjestu u kome je bio na znazi integrisani saobraćaj, pa je Perast slovio za grad bez saobraćaja, danas bez pardona ni vatogascima ne daju mjesta.

Upravo su vatrogasci zdušno pozdravili projekat inegrisanog saobraćaja u Perastu 2010. godine, koji je funkcionisao neko vrijeme na izvanredan način sa električnim automobilima i sigvejima bez saobraćaja kroz mjesto.

Na žalsot od svega toga danas nema ništa, za Skala radio priča Krsto Žmukić, predsjednik DVD “Bogoljub Brezić” iz Perasta.

Zbog nesnosnih gužvi u sezoni, vatrogasci početkom ljeta šalju dopise nadležnim opštinskim i republičkim institucijama u kojima traže rješenje problema saobraćajnih gužvi i nepropisnog parkiranja kroz Perast, zbog kojih je vatrogascima nerijetko onemogućen izlazak iz kuga vatrogasnice na intervenciju.

Žmukić strahuje da će vatrogasci zbog ovog velikog problem, posebno u sezoni, kasniti na požar u kome može doći do ljudskih žrtava, a tada je kasno za sve.

“U tom slučaju, prvi su na udaru vatrogasci kao izvršioci, ali ako dođe do sudskog epiloga, svi ti organi koji su nadležni za rješavanje problema saobraćaja kroz Perast, bi kazali zašto im se vatrogasci na vrijeme nisu obraćali, jer bi oni to riješili. Ovako ostaje pisani dokument da su se vatrogasci obraćali i to redovno čine”, ispričao je Žmukić.

“Vatrogasci nemaju prava da sami regulišu saobraćaj. Ono što su pokušali u cilju rasterećenja priobalnog puta gdje se nalazi njihova jedinica je da idu okolo prema Risnu. Međutim, taj  put je do izlazne tačke, raskrsnice prema Risnu duži za 4 ipo minuta. U vatrogastvu je to ogromno vrijeme, a ovoga ljeta zbog brzine i odgovornosti da se što prije stigne na požar, nekoliko vozača peraške vatrogasnice je platilo novčane kazne za oštećenje parkiranih vozila koja ometaju izlazak i prilaz vatrogasnim kolima kroz Perast”, naveo je on.

Najmanji je problem, kaže Žmukić, je oštetiti nekome vozilo jer su sva vatrogasna vozila osigurana i troškove pokrije osiguranje.

“Problem su i pješaci, turisti koji šetaju gradom. I pored najbolje volje da se sklone vatrogascima oni nemaju gdje od parkiranih vozila sa obije strane puta. Dok toga nije bilo, vatrogasna vozila su se vrlo lako mimoilazila. Sada se vozači koji žele da vatrogascima naprave put, po 500 m i više, vraćaju u rikverc. Tada se stvaraju kolone i opšti saobraćajni haos”, rekao je on.

Na izlasku prema Risnu prije par godina, Komunalno preduzeće je prema riječima Žmukića, nelegalno obilježilo parking na saobraćajnoj traci za sedam turističkih auitobusa .

“Na osnovu odluke Savjeta za bezbijednost saobraćaja opštine Kotor, na priobalnom putu u Perastu se strogo zabranjuje zaustavljanje i parkiranje. Tada je Direkcija postavila saobraćajne znakove na oba kraja Perasta. To je lokalni put i nadležnost je Komunalne policija, a Ministarstva unutrašnjih poslova samo u slučaju udesa”, rekao je Žmukić.

Parking za autobuse je predviđen na donjem dijelu, ali da bi se, kaže Žmukić, uzelo što više para u što kraćem vremenu, cijela desna kolovozna traka je iscrtana za sedam, osam parking mjesta za turističke autobuse.

“Autobusi koji dolaze iz Hrvatske se uredno parkiraju i plaćaju, ali svoje putnike iskrcavaju na drugu kolovoznu traku. I sami vozači se plaše i ljute se, jer smatraju da im putnici koji izađu iz autobusa mogu stradati. Naši prevoznici se pak parkiraju posred raskrsnice između Perasta i Risna zauzimajući čak i jednu traku magistralnog puta. Vatrogasci su predložili i ponovo će ažurirati prijedlog prema Opštini, da se dislocira vatrogasnica iz centra mjesta, kod tvrđave Sv. Krsta ili na ulazak u Perast”, poručio je Žmukić.

Perast

3 KOMENTARI

  1. Pompijerima je svuđe oslobodjen prolaz osim kod nas.Zamislite u jednom pitomomi kulturnom gradiću ove priče.

  2. Vatrogasci trebaju da dobiju novi parking ili garažu nakraju parkinga prema Kotoru, da mogu bilo kada krenuti ka jednoj ili drugoj strani. Onako u centru su blokirani često

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]