U sekularnoj zemlji sveštenik ne može da zastupa Vladu na državnom univerzitetu

4

Na vijest da je Vlada imenovala paroha nikšićkog i šefa izdavačke službe Eparhije budimljansko – nikšićke Nikolu Marojevića da bude novi član Upravnog odbora UCG, oštro je reagovao dio javnosti. Poručuju da se time urušava karakter svjetovnosti ove visokoškolske ustanove i da sveštenik ne može da bude u ovakvom tijelu državnog univerziteta, piše Pobjeda.

<<<Nikšićki paroh Nikola Marojević član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore<<<

Profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore Olivera Komar napisala je na Twitteru da u sekularnoj državi sveštenom licu nijedne vjerske zajednice nije mjesto u Upravnom odboru državnog univerziteta, posebno ne kao predstavniku Vlade.

“U aktuelnim crnogorskim prilikama u kojima je uplitanje SPC u rukovođenje državom, čak i javno priznato (i ovim činom, između ostalog) ovakav potez ne doprinosi smirivanju tenzija i jačanju Univerziteta kao autonomne institucije, a šalju poruku neravnopravnosti nastavnicima i studentima drugih vjerskih zajednica”, istakla je Komar.

Ovim činom se urušava karakter svjetovnosti te visokoškolske ustanove, rekla je Pobjedi viša pravna savjetnica u NVO Centar za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović.

Legitimno je pravo Vlade, dodaje Kaluđerović, da imenuje svog predstavnika na ovu funkciju, ali treba da nas sve zabrine kada Vlada u sekularnoj državi, koja bi morala raditi u interesu svih građana i građanki nezavisno od toga koje su konfesije, zvaničniku jedne vjerske zajednice daje mandat da brani njene interese u krovnom tijelu jedinog državnog univerziteta.

“CGO podsjeća da se ni prethodne vlasti nijesu trudile da među svojim predstavnicima imaju dominantno stručnjake za oblast obrazovanja, već su uglavnom postavljali javne funkcionere ili druge službenike iz javne administracije. Međutim, sada imamo situaciju da to nije ni neko iz javne administracije niti iz obrazovanja nego iz jedne vjerske zajednice”, rekla je Kaluđerović.

Prema njenim riječima, ovim presedanom Vlada se na diskriminatoran način odnijela i prema drugim vjerskim zajednicama, koje, po pravilu, nemaju priliku da učestvuju u radu ovog ili drugih sličnih tijela, a što je i pravilno u sekularnoj državi.

4 KOMENTARI

    • Ima profesora velik9srba na VPŠ, što sviđe srbuju i trijezni i pjani !
      Nemoralni su i neprijatelji Crne Gore!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]