U septembru naplaćeno 98 miliona, plan premašen za 15 miliona eura

0

Poreska uprava je tokom septembra 2020. godine ostvarila bruto naplatu od 97.792.027 eura, što je 15 miliona eura (18 odsto) iznad plana za septembar izrađenog po rebalansu budžeta izvršenom 24. juna 2020. godine zbog pandemije bolesti Covid-19, te 5 miliona eura (4 odsto) ispod ostvarenja iz septembra 2019. godine.

“U strukturi ostvarene naplate sve vrste prihoda, osim poreza na dodatu vruijednost, zabilježile su rast kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na septembar prošle godine, što predstavlja ohrabrujući podatak s obzirom na izazove uzrokovane pandemijom zarazne bolesti Covid-19”, saopšteno je iz PU.

Kod naplate poreza na dobit pravnih lica u septembru je ostvaren rast od čak 66 procenata – 1,3 miliona eura, pa je po tom osnovu naplaćeno 3.200.043 eura.

Tokom septembra po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica naplaćeno 16.777.830 eura, dva miliona eura, odnosno 15 procenata više u odnosu na avgust 2019. godine, dok je po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje prihodovano 49.448.778 eura, 5 miliona eura (12 odsto) više nego u istom period 2019. godine.

“Rast naplate zabilježen je i kod koncesionih naknada, i to za 23 procenta, donosno 700 hiljada eura, pa je po tom osnovu naplaćeno 3.639.604 eura”, ističu u PU.

Kada je u pitanju naplata poreza na dodatu vrijednost, kod koga je već u avgustu zabilježen značajan pad u odnosu na prošlu godinu, u septembru je po osnovu ove vrste poreza ostvarena naplata u iznosu od 21.744.522 eura je 14 miliona eura, odnosno 39 proecenata manje nego prošle godine, kao posljedica drastičnog pada prometa u svim djelatnostima.

Od početka godine Poreska uprava ostvarila je ukupnu bruto naplatu u iznosu od 804.007.505 eura što je 39 miliona eura (5 odsto) više od plana po rebalansu budžeta, kao i 44 miliona eura (5 odsto) ispod ostvarenja 2019. godine.

“S obzirom na Vladin program podrške privredi u vidu subvencioniranja dijela bruto zarada, na koji imaju pravo poreski obveznici koji nemaju zaostalih poreskih potraživanja, a koji će biti nastavljen radi prevazilaženja posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom, Poreska uprava očekuje da će se stepen poreske discipline i dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa zadržati na zadovoljavajućem nivou i u narednom periodu”, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]