U slučaju naselja Plagenti u Kotoru zahtjev VDT-a za zaštitu zakonitosti odbijen kao neosnovan

1
Zagorka Pavićević

Za slučaj Plagenti ni nakon više od godine nema rješenja.

I pored postojećih argumenta Vrhovni sud je odbio zahtjev VDT-a za zaštitu zakonitosti, te je na taj način onemogućio da se otuđena imovina vrati pravim vlasnicima.

Iz tog razloga uputili smo dopise  državnim organima ukazujući  na činjenicu da se radi o nezakonitim raspolaganjima.

Međutim, rješenja o izvršenju Privrednog suda su u suprotnosti sa zakonom, što najbolje pokazuju pravosnažne presude Osnovnog suda u Kotoru iz 2008. godine i Višeg suda u kojima je Opština Kotor dobila spor po tužbi Jugooceanije za utvrdjivanje prava svojine na kat.parc. 1994. u naselju Plagenti.

Jugooceanija ne samo da nije imala pravo svojine nego ni pravo korišćenja. Odlukama Privrednog suda izdvojene su na ime duga Jugooceanije dvije parcele na Plagentima i jedna na Zlatnim njivama, po DUP-u Dobrota i označene kao PUJ.

Za sada samo je jedna parcela promijenila vlasnika.

Zabrinutost pojačava činjenica što u rješenju Privrednog suda Crne Gore I.br.43/15 od 29.06.2015. godine,  kojim se obustavljaju radnje izvršenja stoji da se izvršenje obustavlja do donošenja pravosnažne odluke po zahtjevu za zaštitu zakonitosti.

Postavlja se pitanje  da li će se posle navedene odluke Vrhovnog suda nastaviti sa krčmljenjem državne imovine, pored materijalnih dokaza i pokrenutih postupaka.

AD “Jugoslovenska oceanska plovidba” Kotor  nije izvršila obavezu usaglašavanja akata o poslovanju  sa Zakonom o privrednim društvima (“Sl.list RCG” br.6/02).

Kroz registarske spise navedenog preduzeća utvrdjeno je da dokumentacija ne sadrži podatke da li je nad ovim društvom pokrenut ili sproveden postupak likvidacije ili stečaja, da li je isto brisano iz čega dalje proizilazi da AD “Jugoslovenska oceanska plovidba” Kotor egzistira kao pravno lice sa posljednjim stanjem upisanim rješenjem Privrednog suda u Podgorici, FI.br.2049/97 od 01.12.1997. godine.

U saznanju smo da  od 2012. godine kancelarije Jugooceanije na adresi ul. Njegoševa bb su zatvorene, pa se postavlja pitanje na kojoj adresi i kome se dostavljaju obavještenja za ovaj privredni subjekt.

U cilju zaštite državne imovine i interesa gradjana Pozitivna Crna Gora je ponovo uputila dopise: Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore, Upravi za imovinu, Privrednom sudu i Ministarstvu finansija.

Od Privrednog suda i Ministarstva finansija smo tražili  informacije o tome  da li je konačno riješen pravni status Jugooceanije i koliko je povjerilaca pokrenulo postupak pred Privrednim sudom.

Pozivamo državne  organe da učine  sve što je neophodno i zaštite državnu imovinu i interese gradjana na način što će staviti van snage nezakonite odluke kojima se otudjuje državna imovina po simboličnim cijenama.

Uvjereni smo da materijalni dokazi postoje.

Ono  što se ne može objasniti je činjenica da je 440 m2 na obali mora u naselju Plagenti prodato za 30.000.00 eura.

Medijski tim
Pozitivna Crna Gora

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]