U Srednjoj pomorskoj školi motivišu učenike za postizanje boljih rezultata na PISA testiranju

0
iz Srednje pomorske škole Kotor

Veljko Botica

Veljko Botica

PISA je međunarodno testiranje u kojem Crna Gora učestvuje unazad šest godina i daje mogućnost da se provjere kompetencije nivoa znanja učenika određene generacije.

U pitanju je kvantum znanja koje učenici ponesu iz Osnovnih škola, objašnjava za Skala radio Veljko Botica, direktor kotorske Srednje pomorske škole u kojoj je danas počelo PISA testiranje i trajaće do petka 8. maja.

Testiranje će obuhvatiti 155 učenika Srednje pomorske škole koji su rođeni 1999.godine, i trajaće oko tri sata.

U prethodnim tesitiranjima Crna Gora je zauzimala izuzetno nisko mjesto i ove godine je na nivou države pokrenuta sveopšta akcija za postizanje boljeg rezultata, na način što je na nacionalnom nivou urađen plan za poboljšanje rezultata na PISA testiranjima.

Oformljeni su koordinacioni timovi,  navodi Botica i uložena je velika energija da se učenicima da do znanja da marljivo pokušaju da urade zadati test.

Ključni problem koji se uočio je u tome da učenik koji popunjava test to radi anonimno i u tom slučaju je njegov nivo odgovornosti daleko ispod onoga koji bi postigli sa nekom većom motivacijom, na tom testu.

Ove godine Srednja pomorska škola je odredila i neke mjere za postizanje boljih rezultata i predložila učenicima da ako svoj rezultat na testu poprave do 20%, biće nagrađeni jednodnevnim izletom što bi vjeruju u školi bio motiv više, rekao je Botica.

Centralni koncept je pismenost koja se ispituje u tri različita domena, matematici, čitanju i prirodnim naukama.

Ovogodišnje PISA testiranje realizovaće se u 70 zemalja, među kojima je i Crna Gora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]