U susret izborima na Cetinju  

8

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Nedelja 5. decembra 2021. godine, na Cetinju će se održati lokalni izbori. Često se za mnoge izbore u političkim floskulama, izjavama i nastupima kaže da su istorijski. No Cetinje, je odavno prošlo kroz svoju često slavnu ali i burnu istoriju mnoge istorijske izbore i nije mu prvi put. U susret ovim izborima građani biraju između osam političkih partija i koalicija. Partije procrnogorske orijentacije čine okosnicu ovih lokalnih izbora. One partije koje odavno to nisu već su prosrpske (koje su 5. septenbra tekuće godine na silu instruirali Mitropolita Joanikija Nedostojnog) uz svesrdno učešće SPC  i onih koji čine ovu pomračenu državnu vlast uz zloupotrebu svih državnih resursa pokazali su što misle o gradu Heroju. Pored njih punu i nesebičnu podršku u rušenju (uriniranju) po svim simbolima crnogorske državnosti, crkve, jezika, identiteta a najviše po herojima sa Bevedera dala je UR(E)A koja sada nastupa sa sloganom „Može Cetinje! Može Crna Gora!” zapravo ako malo bolje pogledamo i razmislimo slogan UR(E)A glasi:  „Može Cetinje! Može crkva Srbije-SPC!” No siguran sam da će Cetinjani, uriniranju UR(E)A po svemu crnogorskom ovaj put pokazati đe im je mjesto i na političkoj i na istorijskoj sceni koja će biti ispisana najsramnjim slovima ove pomračene skupine i njihovog lidera. Nećemo zaboraviti UR(E)A suzavce, gumene, metke, suze naših majki, hapšenja, privođenja okupaciju gotovo sličnu onoj iz Zafranovićevog kultnog filma ,,Okupacija u 26 slika. Nikada građani Cetinja neće zaboraviti sistematsko zatiranje svega što je crnogorskog od strane ovih političkih segmenata, i to baš na Cetinju tamo đe je nastajala i đe se gradila sveta luča naše slobode naš Prometejski put koji je bio fascinanatan mnogim narodima Evrope.

Druge partije prosrpske orijentacije koje se bore za naklonost građana Cetinja a oličene su u Demokratama sa parolom: „Crnogorsko, a svjetsko! Cetinje!” a zapravo ako bolje razmislite oni misle i žele: ,,Srpsko a svjetsko! Cetinje!” (oni koji su nezaboravimo iskočili iz šinjela SNP, kao skupina duboko frustriranih ljudi) koji se vješto i bleferski predstavljaju demokratama a u sebi kriju veliku dozu nacionalizma. Jer su na Cetinju, demokrate, u Mojkovcu su Srbi, a recimo Petnjici nešto sasvim treće. O SNP kao partiji prošlosti neću trošiti riječi oni se odavno održavaju na aparatima za preživljavanje u okviru kuhinje Mitropolije SPC đe su redovni posjetioci. No naravno ako se malo bolje osvrnemo na našu prošlost kod starih Crnogoraca, materijalna bijeda nije izazivala i moralnu i mentalnu bijedu koja je karakteristična za SNP i njihov slogan: ,,Časno za Cetinje”  zapravo misle: ,,Časno da nestane Cetinje- a da živi kuhinja MCP.”

Partije crnogorske orijentacije koje su decenijama prisutne na Cetinju, SDP, DPS a od prije par godina i SD čine okosnicu svih budućih promjena na često mučnoj i mračnoj političkoj sceni. Sa Cetinja će se 5. decembra građani poslati najjaču političku poruku svima u Crnoj Gori. Jer toga dana na Cetinju se brane istorijski, identitetski, antifašistički, jezički, crkveni identitet koji žele da unište mračne snage velikosrpskog nacionalizma a čija je jedna od karika i UR(E)A. Ja sam svoju punu podršku kao intelektualac dao sam koaliciji SD – LP – „Vazda dosljedni Cetinju” najviše jer je SD u prethodnom mandatu od četri godine na najljepši način afirmisao kulturu, i multikulturu u gradu Heroju. Kroz JU Narodna biblioteka i čitaonoca ,,Njegoš” prepoznata su bila gostovanja pisca sa prostora Zapadnog Balkana, ali iz drugih država Evrope uz brojne književne večeri, okrugle stoleove, simpozijume, saradnju sa mnogobrojnim ambasdasma sa fascinantnom cifrom od više od šesto programa različite kulturne orijentacije i provijencije je nešto što je moj grad Cetinje, ali i JU Narodna biblioteka i čitaonoca ,,Njegoš” ali istaklo kao jednu od najljepših kulturnih ali i kultnih destinacija koje krase grad Heroj. Zato poštovani građani Cetinja, dajte glas i svoju podršku onima koji nikada nisu i neće iznevjeriti vaše prije svega identiteske i državne intrese koji i čine našu državu Crnu Goru ali i sami grad Cetinje kulturnom Prijestonicom naše jedine države. Da je vječan herojski grad Cetinje da je vječna Crna Gora!!!

8 KOMENTARI

 1. Pobjeda na Cetinje je ovakva. Od 13800 biraca, a izaci ce jedno 70% znaci za pobjedu treba tacno 4831 glas i kad sve to prebrojis, spade CG na te 4831 glasova, nekadasnjih radnika Oboda i Kosute sto stopiraju do Budve da ciste apartmane.

  • Pero pitaj ih a što rušiše Socijalizam i
   30 god. glasaše posrnuli DPS?
   I još, što mnogi iđu u SPC, a tamo ih ponižavaju i negiraju ?
   Zašto Krstovštinu njeguju mnogi ?

 2. Samo sa provjrenim suverenistima. Da nam se nikad ne dogode mecio gumeni ni suzavci na građane i Cetinje!!!! .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]