U Trstu promovisan film kotorske Psihijatrije “Van izolacije”

0
sa prezentacije kotorske Psihijatrije na Simozijumu o deinstitucionalizaciji u Trstu

dr Dragan Čabarkapa

Psihijatrijska bolnica u Kotoru i dalje muku muči sa nedostaktkom prostora, s obzirom da su uz mentalno oboljele u ovoj ustanovi i tzv. sudski pacijenti.

Vlada je, po riječima direktora ove bolnice dr Dragana Čabarkape, shvatila ovaj problem i u svojim strateškim i akcionim planovima je izgradnja sudske bolnice u krugu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

“Za to je formirana i posebna komisija i ova bolnica bi bila završena za dvije do tri godine. Bila bi to jedna savremena ustanova zdravstvenog tipa”, kazao je Čabarkapa.

“Stigma je i dalje prisutna u našem društvu kada su mentalno oboljele osobe u pitanuje, stoga je u ovoj ustanovi akcenat na edukaciji kadra. Posebno nedostaju stručni  medicinski tehničari, koji moraju biti sposobni da rješavaju bezbednosne probleme i da mogu da rade ovu tešku i humanu djelatnost. Inače u ovoj ustanovi je 150 zaposlenih sa dosta strčunog i iskusnog kadra, a osam ljekara je na specijalizaciji”, rekao je Čabarkapa za Skala radio.

Ovoj ustanovi su potrebne stalne i redovne edukacije koje sprovodi u kontinuitetu.

Prošle sedmice predstavnici Psihijatrijske bolnice iz Dobrote su učestvovali na simpozijumu u Trstu gdje su prikazali zanimljiv film pod nazivom “Van izolacije” .

Ovaj film su uradile nevladine organizacije kao doprinos procesu deinstitucionalizacije, koji je primljen sa punom pažnjom, podsjetio je Čabarkapa.

“U Psihijatrijskoj bolnici film se najčešće koristi umjesto klasičnih prezentacija i diskusija. Preveden je na engleski jezik i pokazuje život u ovoj bolnici, ali i atmosferu i ambijent Kotora i Boke Kotorske sa ciljem popularizacije ove ustanove, grada Kotora i Crne Gore. Činjenica da je ova bolnica u Kotoru od 1953. godine i da obavlja najteže i delikatne poslove znaju svi u okruženju i to veoma cijene pa stručnjaci iz svijeta veoma rado dolaze i obavljaju edukaciju kod nas, čak više nego u neke presižne, evropske destinacije”, rekao je Čabarkapa.

Takođe, ova ustanova radi i kontinuiranu edukacija koja ide preko Centra za nauku, Kliničkog centra, odnosno Ministarstva zdravlja, a junu su organizovali i školu zavisnosti u Kotoru, kao i stručne seminare kojima prisustvuju najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti., zaključio je on

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].