U Ulcinju i dalje alarmantno, u Nikšiću očekuju više inficiranih

0
Ulcinj

Epidemiološka situacija u Ulcinju i dalje je alarmantna, takva je već više od mjesec dana, kazala je potpredsjednica opštine Ulcinj Hatidža Đoni.

U Nikšiću situaicja ozbiljna, očekuju posta broja inficiranih u naredne dvije sedmice.

Đoni je za Televiziju Crne Gore kazala da su na insistiranje te lokalne samouprave uvedene pooštrene mjere za Opštinu Ulcinj.

“To je veliki udran prvenstveneo na zdravlje građana, na lokalni sistem zdravlja i regionalnu kovid bolnicu u Baru, udar na ekonomiju grada ali i na sva domaćinstva koja se bore sa epidemijom”, kazala je Đoni.

Ona je dodala da ni poslije deset dana potpunog zatvaranja opštine ne može govoriti o nečemu što je veliki pomak u poboljšanju situacije.

“Mjere su dale određene rezultate ali ne neke koji bi nas relaksirali da bi mogli da budemo opušteni. I dalje su velike gužve pred Domom zdravlja. Mislim da je preko 400 različitih intervencija urađeno juče i brojni, po nekad i 150 PCR ili brzih testova”, dodaje Đoni.

Te brojke, akže, govore o situaciji u Ulcinju. Ona je istakla i lošu komunkaciju državne i lokalne vlasti.

“Smatramo da ovako teška situacija zahtijeva veću zainteresovanost najprije resornog Ministarstva zdravlja ali i ekonomije i finansija. Njihova bi briga morala biti veća. Zvali smo ih prije 10-ak dana da posjete Ulcinj. Mnogi građani nemaju nekog ko bi im donio potrebštine. tu bi trebalo da pomogne Crveni krst. Mi pokušavamo u okviru svojih mogućnosti ali su one ograničene”, kazala je Đoni.

Epidemiološkinja Doma zdravlja Nikšić Ivona Drašković kazala je da je u tom gradu povećan broj pregleda.

“Dnevno bilježimo preko 100 pozitivnih slučajeva. U Nikšću je veliki broj testiranja, ali sada je povećan i broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih”, kazaka je Drašković.

Ona očekuje porast broja oboljelih u naredne dvije sedmice a nakon toga, kako je kazala, treba da dođe do pada.

“Mjere su dobre ali se ne poštuju. Situacija će se pratiti ali brojka će se zadržati još nedjelju do dvije”, dodala je Drašković.

U tom gradu je za vakcinaciju, kaže, dobar odziv zdravstvenh radnika i starijih od 8 godina. Pozvala je da se vakcinišu i mlađi od 80 godina kada za to dođe vrijeme.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]