U Vatikanu istaknuto da je skladan međuetnički i međuvjerski suživot karakteristika HILJADUGODIŠNJEG CRNOGORSKOG IDENTITETA

16

 

Nakon sastanka sa poglavarem Katoličke crkve papom Franjom u Vatikanu, crnogorski premijer Duško Marković se sastao i sa Državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Poručeno je kako se Sveta Stolica ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali da podržava donošenje zakona kojim će se, kako je rečeno, u skladu sa civilizacijskim principima urediti pitanja vjerskih sloboda i odnosa države i vjerskih zajednica.

Premijer Marković je kazao da Crna Gora slijedi sve ono što su univerzalna opredjeljenja čovječanstva.

“U tom kontekstu, nakon obnove nezavisnosti, zakon koji donosimo je jedan od najzahtjevnijih akata nakon Ustava, koji je dobio pozitivne ocjene na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije, uz samo jedan glas protiv”, kazao je Marković.

U saopštenju za medije Sveta stolica je objavila da je Sveti Otac Franjo primio Duška Markovića, premijera Crne Gore, koji se nakon toga susreo sa kardinalom, državnim sekretarom, Pietrom Parolinom, u pratnji šefa nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, sekretara za odnose sa državama.

Tokom srdačnog razgovora, kaže se u saopštenju, izraženo je  zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima i uvjerenje da će se oni nastaviti.
Sagovornici su posebno istaknuli vrijednost skladnog međuetničkog i međuvjerskog suživota koji je karakteristika HILJADUGODIŠNJEG CRNOGORSKOG IDENTITETA.

Na kraju su razmijenjena misljenja o pojedinim temama međunarodnog karaktera, s posebnim osvrtom na budućnost europskog projekta, trenutne vjerske izazove i fenomen migracije.

16 KOMENTARI

 1. Srpski bože vidiš li ti kakve su avetinje ovi Ljuta i Radijator. Pošlji im poruku preko Amfija velečasnog cudotvorca.

  • Kokote, nema boga uopšte, a pogotovo srpskog ???
   Ljuta se igra dominacije sa radijatorom, koji nije podesio termostat.
   A još nije toliko hladno da treba grijati.
   Nema više pašaluka i gedža u kaftanskim odijelima, ali ima
   liferanata laži po foajeima alberga
   Vardar i Kamelije na primo piano .

  • Mi u Subotu idemo tamo dje ce biti
   vecinska Crna Gora, a ti sedi i cekaj da ti Mihailo dodje na modnu reviju u Kotor, pa mu ponesi litru brlje, a onda zajedno u kladionicu.

 2. Ko je autor ovog članka da ga pohvalim…..znam ja da i u najgorem crnogorcu leži skriven Srbin. Nije krv voda ..

 3. Markovic nije smio da da ovu informaciju u javnost jer iole lucidni se odmah zapitaju…
  Da li je Papa na uljudan nacin rekao markovicu da kontinuitet CG obuhvata i period od 1918 do 2006g.pa tako i Crkvene imovine cija li je god upisana u javne knjige.
  Koji filozofi a ne vide prst pred okom

 4. Znaš li ti jado jadni što znači biti radijator? Teško da znam ali si ipak uboo tačno ime sebi. Potrefio iz prve.

 5. Ne lupetaj radijator. Jesi li popizdi.a što je papa kazao da se radi o karakteristikama HILJADUGODIŠNJEG CRNOGORSKOG IDENTITETA. Pročitaj majstore na zvaničnom sajtu Vatikana pa ćeš da vidiš ono što ti jetru muči. Pukli ste jadan i bezobrazni ste. Samo bi da otimate i to ste radili čitavoga života. E pa dosta je više. Morate da vrnute što ste pokrali.

 6. Ko je manipulisao sa pismom koje je papa Franjo poslao Irineju. Procitah pismo danas i ne vidjeh nikakvu manipulaciju. Objavite originalno pismo, a ne objavljujete Markoviceva saopstenja, koja nemaju veze sa istinom. Ni o zakonu o vjerskim zajednicama nije ni razgovarao sa papom.

 7. RIMSKI SU PONTIFEXI KRUNILI DUKLJANSKE
  I SRPSKE KRALJEVE
  UVODEĆI IH TAKO MEĐU KULTURNE NARODE EVROPE.
  SRBI TO NISU PROSLAVILI VEĆ LAŽNU
  800 GODINA STARU LAŽNU AUTOKEFALIJU
  NA KOJU NISU ZVALI NITI JEDNOG PATRIJARHA
  JER JE ONIMA GLAVNIMA A NJIH JE 4 NA ISTOKU POZNATA
  MITOLOŠKA SRPSKA AUTOKEFAILIJA.
  ULAZAK U EVROPSKU UNIJU NIJE NIŠTA DRUGO
  VRAĆANJE IZVORIMA SA KOJIH SU SRBE UDALJILI
  SAVA NEMANJIĆ I DRAGUTIN DIMITRIJEVIĆ
  APIS ZAGREBČANIN.

  • Prvo da shvatis da nije u to vrijeme Rim centar svijeta niti je postojalo Rimsko carstvo nego Konstantipolis i Vizantija ….u to vrijeme je u istodobno bilo 3-5 Papa koji su ratovali medju sobom ….

 8. Markovic nije razgovarao sa Rimskim biskupom o Zakonu o vjeroispovjestima iako Dps spinuje javnost da jeste.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]