Ubi me slabašna riječ

21
Kotor

Dubravka Jovanović

Predizborni dani u  Crnoj Gori, kampanje, brojevi i prebrojavanja, obećanaja, lični i partijski interesi, ideologije, uz obavezno – svi smo za evropske i evroatlantske integracije.

Prije 4 godine tačnije na posljednjim parlamentarnim i lokalnim  izborima 2009. godine slična klima pa i učesnici u izbornoj trci, koalicije i redovna podjela na crnogorske i pro-srpske strane.

Nakon četiri godine i dalje se pitamo kojim jezikom zborimo, koju bandijeru vijemo, koja nam zvona zvone, na koju himnu ustajemo.

A privreda čeka, standard pada, cijene rastu, na pitanja koje nam Evropa postavlja za ulazak u familiju razvijenih treba odgovoriti i odgovore opravdati.

Opet izbori, kad prije i koliko koštaju?

A ono što ništa ne košta najskuplje je, i baš to ponovo gubimo, kada umjesto civilizovane predizborne kampanje uvredama jedni na druge krećemo, takmičenjem po sitemu ko će slabijom riječju ubiti.

U Kotoru pristigli lokalni izbori.

U Kotoru UNESCO-vom gradu đe golubovi i mačke zajedno, ili po kotorski, šotobraco u đir idu.

U Kotoru đe vapori fišćaju svakodnevno i u ove jesenje ure i đe su zvona s kampanela svih crkava u istom orkestru za dobru molitvu.

Dakle more, pomorstvo i viševjekovna nacionalna, i vjerska sloga.

To je Kotor.

Ali na žalost i u predizbornom Kotoru grubih  je riječi pojedinaca iz partijskih krugova starih, novih, bivših, isluženih, političara i politikopoltrona kojima tradicija civilizacijskih slojeva ovoga grada ne znači baš ništa, osim kada je koriste kao frazu u poruci za glas više.

Zato skratimo jezike jer kržljava riječ samo govori o niskoj svijesti i na žalost o problemima uma.

Kotor i njegovi vjekovi ne smiju da se stide pojedinih njegovih građana.

Gospodo, političari i oni koji to želite biti, civilizovana i dostojanstvena kampanja iz Kotora, jer nas oči Evrope posmatraju, a do Evropske unije treba stići pravdom, zakonom, obrazom i istinom.

Dubravka Jovanović

21 KOMENTARI

 1. Uvažena gospođo ,na vašu žalost-vi ste nesvjesno obrljali samu seba-kroz divno složene laži o meni!No,okrivljeni ima pravo i da laže u svojoj odbrani!Sve vam je istina kao to da ste Crnogorka-možda “crnogorka”ne sporim i da volite Crnu Goru-da ,vašu “crnu goru” zemlju lopva,kriminalaca,ubica,ratnih profitera,a bogami i četnika,početnika,neoustaša,neozelenaša-tuti kvaniti -potomci slugu fašističkog terora kojima je Crna Gora i Crnogorski Narod rekao 13.jula 1941 no passaran-no fašizm! A vi danas rikom i grajom diljem Crne Gore još ne izustiste riječi: Partizan,Revolucija,Ustanak-uz to još i finasirate “sramotne “okrugle trpeze”(2010,2011) o veličanju lika i djela Sekula Drljevića,Krsta Zrnova i ostale svite iz sramne “petrovdanske skupštine” od 12,jula 1941 ?Zašto izbjegavate ove riječi-koje su direktni krivci što vi i ini niste iza ovaca ka vi preci,pijući vodu iz kamenica!
  Nikova vas nije bolje “snimio” i rekao živu istinu o vama -tuti cvanti-po Crnoj Gori,od vrlog Crnogorca Bora Milovanovog Krivokapića,novinara i publiciste,u povodu stote godišnjice rođenja Milovana Đilasa i jubileja 70 godina Ustanka naroda i Narodnosti Crne Gore 13.jula 1941 !U feljtonu:”Crna Gora stalno pita,kad će Đido mjesto Tita”(jesen 2011),Boro,između ostaloga napisa:”Navršilo se (12.juna2011)sto godina od rođenja državnički,misaono,kulturno i vizionarski prvog Crnogorca 20.vijeka-Milovana Đilasa.
  Jedino za državu Crnu Goru-nije.
  S državnog divana(upravo Milovana Đilasa),zvanična Crna Gora-ona koja trinaestojulski m o r a-ni riječi.
  Ni da se spomene – i m e.

  Đičlas se anitifašističkoj(?) državi Crnoj Gori nije ni-rodio;a “četnički ustaša”Sekule Drljević nije joj-umro.”Da li se razumijemo-čujemo,poznajemo ovoljno da bi se vjerovali?Ne gospođo gore prestavljena,ne jer vi nešto drugo pričate po ovim promocija-po onome naškome oprobanome sistemu:”Reci mi dok ti nisam rekao “!Sada su vam i bivši ministri,četnici i svi ostli kojima su četnici i ostale fašističke sluge dužne krv zbog pogibije najmilijih.Recite,kad imate sve evidencije:Koliko ima u vašim redovima onih čiji su preci sdušno služili okuatoru od 1941 do 1945!Da,da sve sami prvoborci-ali onizi od 12 jula 1941!
  Ljubice,vrijem vam je isteklo-istorija je ozbiljna i preozbiljna,rabota da bi se Maske njome bavile?

 2. Koliko se sjećam Staso,ne mislim da smo ja i vi imali ikakvih kontakata,da bi se poslije njih sjećao vas sa grižom savjesti?Znate Stasa,ja sam uvijek vodio računa s kim ću se družiti,raditi,sarađivati! Zato sam i napuštio lagodno mjesto Sekretara NO opštine 1.nvembra 1991 godine-u vrijeme kada su vaši “idoli” dobrano “bradati” igrali krvavo kolo i kola počev od one farme u Grudi pa diljem nam bivše domovine!Vi njihov portparol zastiđa narušenog zdravlja -od posledica retrogradne amnezije i depresije- “držite” nastavu iz lijepog pisanja i ponašanja? Da niste malo prenaglili u potcijenjivanju sebe?

  • Stalno ko papagaj po sto puta ponavljate isto-Ja dao ostavku-ja napustio-ja ostao cist.Ko vama to vjeruje.Ko je jos dao ostavku a da mu nije bila gotova smjena.Vec su vas bili ostavili isti vasi koji su vas tu i poperili bili.
   Koliko ste kao sekretar odbrane poslali potpisom momaka,regruta u sloveniju,na kosovo,u bosnu kad je pocinjao rat.koliko ste sprijecili djece da ne idu u vojsku tada.koliko je momaka moralo bobjeci iz crne gore da nebi isli u taj rat zbog vas.Koliko ste majki zastitili da ne brinu dje su im djeca te 1991 godine.Moj dobri Jordane Drinjak.Bice da vas zuljaju ovi odgovori i bice da vi zbog njih nemate mira i spokoja.Mjesto da cutite i upravo vi skrijete to vase ime vi nekome drzite predavanje.Koga briga sto vi mislite i sto vi ne glasate i necete glasati.Ja mislim da u Kotor ne postoji nijedna partija koja bi voljela da vi i takvi za nju glasate.Koliko god da smo razliciti u partijskim pogledima tvrdim da vas u Kotor nebi niko htio i nece.

  • “Gospodine”Jole,pogresno ste me razumjeli.Nijest imali samnom kontakte,to je tacno,nego ste se pocesali tacno tamo gdje treba.Odnosno sami ste kazali da ste napustili radno mjesti 1-og novembra 1991,posto ste poslali ,ne nase idole,nego nasu djecu da igtaju kolo,kako ste im Vi iVama sli;ni svirali.Onda se hvalite kako ste se povukli.Bolje da ste njih povukli kad ste ih vec poslali ili da ste i Vi posli sa njima da ih kontrolisete.Ovako imajte griznji savjesti i sramite se cak i pred ogledalom.

  • E moj Jokashu.Nije ga tebi lako.Koliko ja mogu vidjeti ti si se posvadjao i sporis se sa zenama DPS-SDP-LP.Da me nebi ljubica pogresno shvatila morao sam ubaciti DPS jer i tamo ima Crnogorki.Ne bih volio da sam ti u kozi moj dopri Jole.Previse ih je i za jace vojske a ne za tebe.A vidim da su ti i skokove za oci obecale pa ti je moj savjet da odmoris malo dok ne prodju ovi izbori i ne smire se strasti.Zene su cudo.Jedna od covjeka napravi necovjeka i od necovjeka covjeka a mozes zamisliti kad se udruze.Vidi samo na te tri liste koliko ih je.Ne daj Boze s njima a ti ludo izgubi rijec.

   • Sto oces ti “canjo”.I ti si jedan Masak.Ako neznaszasto lako cu ti objasniti.Ako si vec Crnogorac kao sto si napisao i volis LP kao sto si napisao onda ne udaraj u bracu SDP jer se zlotvori slade nego odmjeravaj kritike jer je Crna Gora iznad svega.

 3. Uvažena Stasa,morate konačno ukabuliti,da ja pišem isključivo za one koji nisu u sukobu interesa sa Centrom-Mozgom! I nije mi ni u posvijesti,da svojim pisanjem “zadovoljim” klijentelu koja je,to je očigledno kod vas i ljubice,na fonu Neocentra-“naučna baza za preživljavanje”,u narodu poznta kao bl…-bliski sa vlasću radi ličnih interesa?

 4. Uvažena ljubice-vama za ljubav p r e d l a ž e m- u cilju ispunjenja vaših želja za kratkoćom svega onoga što ugrožava vašu savjest i prošlost i savjest i prošlost vaših predaka- da ovaj vaš “naučno populrani” tekst “prilagođen” drugoj deceniji 21 vijeka,nosi naslov koji se očitava u mom tekstu–riječ koja predhodi “za GLAS VIŠE-PREVARE”!!!
  Vjerujte,nemam ništa protiv-ako iskreno mislite o onome što ,nažalost, niste imali hrabrosti da napište-da vašem tekstu date naslov: “ČUVAJMO OBRAZ PRECIMA,NE NEOFAŠIZMU!!! Za slučaj da vam je um i razum u sukobu interesa sa potonjom riječju iz mog naslova,ne insistiram na naslovu-samo zato da vam nebih povrijeđivao stare rane?
  Na kraju,moj vam je predlog da ako ne čitate sa razumijevanjem moje tekstove-odustanite od čitanja ili pređite na druge Portale koji će vas s dušno prihvati i biti vam na usluzi-ako ni zbog čega,a ono zbog bliskosti između poznatih “crnogorskih anitifašista” Sekule Drljevića,vrhovnog komandanta srbo crnogorskih četnika u Bosni i Hrvatskoj 1945 godine Pav(e)la Đurišića,operativnog komandanta ovih istitih jedinica-uz moju opasku da su pored bliskosti ideja i međusobnog ubijanja(osveta) bili i bliski rođaci po babina linija!
  Moje pisanje-tirade shvatite kao prilog smanjenju konfuznosti u vašoj poodavno konfuznoj glavi po mnogo čemu!!!!

  • Postovani g-dine Drinjak bice ipak da ste vi vasu istoriju o Sekuli Drljevicu ucili od Srbijanskih istoricara i proizvodjaca magle a zacinili je sa srbokomunistickim istoricarima koji su bili placeni da pisu protiv svega u Crnoj Gori sto nije srpsko.Stoga ta vasa istorija koja je puna mrznje a nepoznaje ama nista o Sekuli Drljevicu nego papagajski ponavlja i prepricava srpske akademske kuhinje nemoze i ne opstaje.Kad o Sekuli procitate bilo sto sto nijesu napisala gospoda srbi javite se rado cemo pricati o tome

 5. ČUVAJMO OBRAZ PRECIMA,NE NEOFAŠIZMU!

  Zato čujmo što nam reče i poruči uvažena novinarka i čovjek Dubravka Jovanović:”Dakle more,pomorstvo i viševjekovna nacionalna i vjerska sloga”!
  To je Kotor!

  Ko je Dubravka Jovanović?Rođena kotoranka-spoj čovjeka oca Špira i čovjeka majke Anke,rođene Borozan.Zato njene divne i iskrene riječi:”Ubi me slabašna riječ”,oplemenjuju-osvježavaju i daju nadu da će Boka,Crna Gora i svekoliko okruženje biti opet čovjek do čovjeka,drug do druga,da radimo na popravljanju-ispravljanju sebe,svojih slabosti,svojih zuluma počinjenih na štetu komšija,prijtelja,rodbine,svoje rodne grude i na svoju štetu-ponizivši svoje pretke koji se prevrću u grobu od zastiđa počinjenog od strane potomaka?Stid nas i sram bilo!
  Iskren da budem,od Dubravke se nije moglo očekivati ništa više i ništa manje nego što nam je dala u ovim sumornim i povampirenim vremenima-ko bolje vidi-reći će iskreno :neofašizam ante portas! Da,baš ta Dubravka,unuka Blaža Smiljanića(brat njene rođene bake!),prvoborac i jedan od organizatora epohalnog Ustanaka 13.jula 1941,na području Kotora i Boke-koji je “nesretnim slučajem”1943 poginuo na Trešnjici u Donjem Grblju,od “zalutalog” metka iz puške njegovog “saborca”,koja je “slučajno” pukla i pogodila u diplome,znanje,junaštvo i čojstvo Blaža Smiljanića?Srećom i zarad istine ,ne pogodi u Blaža Smiljanića,čovjeka-svjetionik slobode na prostorima Boke-kakvu je Dubravka opisa: riječima:”Dakle more,pomorstvo i viševjekova nacinalna,i vjerska sloga”!Zato ja kažem sebi-zašto “slučajno” bogibe Blažo Smiljanić?Polazeći od procjena,da som i danas na timnivoima razmišljanja-djelovanja,odgovor je jasan i nedvosmisle:Nije Blažo bio smetnja-nego njegovo znanje,intelekt,čojstvo,junaštvo čovjeka koji je bio-to je izvjesno-brana napredovanju onih koji nisu imali ništa-od Blažovih osobina-osim “osobine” mitarenja u svim zadatim uslovimaPitam se zar je danas bolje-drugačije?Ja lično osjećam i vidim-da su samo promijenjena imena-a nakane-namjere i “(ne)djela” su ostala u “nasleđu” onih koji sebe smatraju i “samoslave” kao Mesija?
  Da sam u pravu neka posluži sadašnji-zastrašujući trenutak i stanje na “putevima” posutih-posalidžanim vokabularima od kojih se kosa na glavi diže!Vidimo,zahuktala se agit-prop “sklamerija”-Gudački ansambl-“malo više od ništa”(pozicija +opozicija)-sa ne teškim riječima-nego preteškim-koje se u Boki zovu,da oprostite ,”BLJUVOTINE”za GLAS VIŠE-P R E V A R E!!!
  Diljem Boke,Crne Gore,Sandžaka,pale se “Logorske vatre”sa riječima-potpalom:četnici,početnici,lopovi,kriminalci,ubice,i još mnogih divnih i umilnih riječi iz arsenala-“reci mi da ti ne rečem”?Ali,neka mi neko reče-dokaže da je iko ikada u potonje vrijeme ovog njihovog zastiđa čuo riječi: PARTIZAN,ANTIFAŠIZAM,SLOBODA,NE OKUPACIJA,NE SLUŽITI TUĐINU,NIKAD VIŠE RATOVATI ZA TUĐ RAČUN…..?
  Na ove vječne teme-teme ponosa nekadašnje CRNE GORE i današnje Crne Gore(?) dao je na određeni način,naš čuveni novinar i publicista Boro Milovanom Krivokapić.U svom feljtonu -lani(jesen 2011),posvećen Đilasu i antifašizmu:”Crna Gora stalno pita kad će Đido mjesto TITA”? U feljtonu između ostalog, Boro,Crnogorac bez ostatka-za razliku od njegovih imitatora”neocrnogoraca cikličkog karaktera(moja današnja Crna Gora,je punana ,ka nekada punanim brodovima sreće i napretka!),reče:” Navršilo se(12.juna.2011)sto godina od rođenja državnika i misaono,kulturno i vizionarski p r v o g Crnogorca 20 vijeka-Milovana Đilasa.
  Jedino za državu Crnu Goru-nije.
  S državnog divana(upravo Milovana Đilasa),zvanična Crna Gora-ona koja trinaestojulski mora-ni riječi.

  Ni da spomene – ime.

  Đilas se antifašističkoj(?) državi Crnoj Gori nije ni-rodio;a “četnilki ustaša” Sekula Drljević nije joj-umro”!!!!

  Kažem ja sebi pa pitam i vas,da li se neko sjeća da se u istoj godini(2011),slavila na adekvatno dostojansveni način jubilarna 70.godišnjica Epohalnog Ustanka Naroda i Narodnosti Crne Gore-13.JUL.1941 ?Pitam :kako da se slavi-ko da je organizuje-kada u našoj domovini imamo “boračkih organizacija” koliko i L I P A u Nikšćiću junačkome gradu ispod TREBJESE-đe je spomenik Herojima nad Herojima kakve svijet nije ,niti će ikada imati!Heroje ko su se sprdali i rugali fašističkim “srijelcima” smijući im se u njuške okaljane uz pomoć domaćih jajara i kokšara,slugu-izdajnika čijiji potomci opet -neometani-ali sokoljeni od koga(?)-dižu repine!

  Za kraj,zna li iko živi kako se zove evroska zemlja,koja recimo,više od 200 godina slavi-dostojanstveno proslavlja 14.jul DAN PADA JEDNE RVRĐAVE-preteče revolucije u tadašnjoj Euvrope?
  Kako se zove zemlja-evropska koja od epohalnog Ustanka svog Naroda-“malog” Naroda ,a po djelima ,u istoriji svijeta,neprevaziđena-u kojoj se ,evo svjedoci smo na današnji dan,bježi od dostignuća Ustanka-kao Đao od krsta?
  Ko bježi i zašto bježi?

  Zato,hvala ovom divnom čovjeku novinarki Dubravki Jovanović,što nas vraća na puteve slave Boke,Crne Gore i svakolikog okruženja-koje ne priznaju SVI ONI kojima je Domovina-Sloboda-Antifašizam,bila i ostala noćna mora i brana u ostvarivanju mračnih njihovim ciljeva za interse tuđinaca-a o trošku ovoga Naroda…!!!!!!!!

  • O novinarki koja je pisala ovaj tekst sve najbolje mislim.Ona osim novinarskog za razliku od mnogih takozvanih novinara ima iza sebe pozamasnu knjizevnost i nadasve skolovanost na toj knjizevnosti i tu nemoze i nema nista sporno.Nema nista sporno ni oko njenog rodnog heroizma ili djedovskog junastva i intelektualnosti ni po ocu ni po majci.Dakle Dubravka je kompletan covjek i novinar sto je danas priznace svako vrlo tesko biti.Sporan je za mene ovoliki tekst gospodina Jola Drinjaka koji uporno iscitavam vise puta i jos uvjek pokusavam da odgonetnem sto nam je htio prenijeti,iskazati ili nas kao stariji sugradjanin nauciti.Tako je konfuzno izbacio ili u jednom tekstu izmijesio i Tita i Djiga i antifasiste i ove i one.Izgleda da ne vjeruje da je vrijeme majstorsko reseto te da su sada neki drugi dresovi u modi.Izgleda da je otupio pa ne vidi da su antifasisti u prednosti nad ovim drugima koji u svoje redove tako vjesto kao i vazda ubacuju nove ljude nove Lekice,nove vojvode i njihove potomke.sve je prosto i nema potrebe muckati ili u jedan lonac stavljati i babe i zabe.Pitajmo se samo da su danas zivi kojim slucajem i Djilas i Blazo Smiljanic i Sekula Drljevic i mnogi antifasisti svoga vremena bili bili za svoju majku Crnu Goru ili bi bili za neku uniju koju su njihovi losi kumrovacki borci inasljednici silovali i ubili.Dileme nema.Crna Gora je vazda bila i kuca i majka njenih Crnogoraca zvali se oni zelenasi,partizani,DPS,SDP;LSCG,LS ili bilo kako.Svi ovi navedeni iako se to mnogima nece svidjeti nikada nijesu imali rezervnu domovinu i nikada im nije trebala.Uvjek su znali ko im je majka i gdje je.

 6. vuk ko tebe sto pita.bio si i bices ubuduce uvjek manjina.konacno ti imash rezervnu domovinu a ja nemam nego jednu jedinu i najbolju Crnu Goru.

   • Vuk pusti babu i mamu i kolo srpskih sestara.Ti si rodjeni Crnogorac i na najboljem si putu da Crna Gora bude tvoja tvoja prava i jedina kuca.Ima mjesta za sve ali mora biti i postovanja u kuci.Ova nasa zastava koju ti nazivas “Rankaca” postojala je i prije Ranka a postojace i poslije Ranka .

 7. nasa bandijera je bila trobojka i zauvijek ce biti trobojka. ova crvena bandijera zvana “rankusa” po Ranku Krivokapicu nikad nece biti moja.

 8. Kad bacim pogled na liste političke muka mi je. jeli moguće da vaskrsavaju neki koji su bivšu Jugoslaviju razbucali i sad imaju obraza da nam sole pamet.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].