UBNOR Kotora protiv premještanja biste Sava Starovića

2
Spomen bista Sava Starovića

Povodom premještanja spomen biste Sava Starovića ispred zgrade nekadašnje “Jugooceanije” saopštenjem za javnost se oglasilo Udruženje boraca NORA  i antifašista Kotor u kome se navodi:

“Priča o Savu Staroviću, osnivaču kotorske Jugooceanije i obnovitelju bokeljskog pomorstva je sastavni dio novije istorije ne samo grada Kotora i Boke Kotorska već i crnogorskog pomorstva i privrede. Savo je rođen devetog januara 1914 godine u Dobroti. Rat ga je zatekao na funkciji člana Mjesnog komiteta KPJ za Boku Kotorsku. U vrijeme od 1941-1945 Savo se bez dvoumljenja priključuje NOB. Bio je borac NOB VJ. Obavljao je razne pozadinske zadatke na terenu Boke Kotorske. Prilikom formiranja Bokeljske brigade u oktobru 1944. nalazi se na dužnosti komesara bataljona te brigade. Bio je sekretar Sreskog narodnooslobodilačkog odbora. Dakle, Savo Starović bio je jedan od organizatora ustanka i čelnih boraca, narodni odbornik, vojni i partijski rukovodilac, uvijek spreman da podnosi žrtve i izvršava zadatke revolucije. U tek oslobođenoj zemlji otvoreni su novi frontovi, a Savu su povjereni novi zadaci, ne lakši od ratnih, trebalo je organizovati, razvijati i učvrstiti narodnu vlast, obnoviti popaljena i porušena sela i gradove, zbrinuti ratnu siročad,pomoci samohrane roditelje i uopste narod napaćen ratnim strahotama i razaranjima. Trebalo je pokrenuti cjelokupni društveni život.
Prelomne 1948 godine Savo je uspio da sačuva kotorski Komitet Partije,tako da je taj Komitet prošao bez lomova i podjela i bio je kao takav jedini u Crnoj Gori. Ideja o potrebi privrednog razvoja Boke Kotorske i mogućnosti vraćanja bogatoj pomorskoj tradiciji kao najboljem i nepresušnom izvoru egzistencije, okupirala je predsjednika Narodnog odbora sreza Boke Kotorske Sava Starovica. Obnova pomorske privrede u Crnoj Gori nije bila orjentacija nego zadatak broj jedan Sava Starovića. Savo Starović je još 29.12.1954 godine osnovao pomorsku kompaniju, kao preduzeće u osnivanju i može se reći da je on zasluženi osnivač Jugooceanije, ali i obnovitelj pomorstva u Boki Kotorskoj, a time i u Crnoj Gori. Značajan dio svog stvaralaštva ugradio je u rad i razvoj Jugooceanije. Bez sumnje to ga je svrstalo u red najistaknutijih privrednika Crne Gore. Po rezultatima koji su ostvareni u Jugooceaniji kad je on rukovodio tim preduzećem, slobodno se može reći da je on bio najuspješniji direktor od njenog nastanka. Naime, u to vrijeme je obnovljena i za nekoliko puta povećan kapacitet flote. Po strukturi i kvalitetu Jugooceanija je bila jedna od najuspješnijih jugoslovenskih brodarskih preduzeća. Savo je doprinio stvaranju kadrovske baze razvojem školskih ustanova za pripremu kadrova potrebnih za razvoj moreplovstva u Crnoj Gori i šire. Na najbolji način podržana je bogata tradicija Boke u ovoj oblasti. Umro je šestog aprila 1990. godine i sahranjen na lokalnom groblju u Škaljarima. Jedna plovidba života, ljudska, sadržajna i plemenita završena je toga dana.Tako je završio svoj život Savo Starovic, zaslužni predratni član KPJ, nosilac Partizanske spomenice 1941. ugledni društveno politički radnik, direktor Jugoocenije, počasni admiral Bokeljske mornarice, zaslužni Kotoranin i dobitnik Trinajestojulske nagrade”. Predsjednistvo UBNORA-Kotor povodom premještanja spomen biste ispred zgrade Jugooceanije i glasina tim povodom u raznim medijima zaključuje: Savo Starović i Jugooceanija ostali su zapisani u dušama svih Bokelja i Kotora i ničim se to ne može izbrisati, pa ni premještanjem Savove biste i promjenom vlasništva i prenamjenom zgrade Jugoocenije, vizionarskog djela projektanta. Nadamo se da će to grad Kotor znati cijeniti i na dostojanstveni način odužiti se Savu Staroviću i Jugooceaniji”, navodi se  u saopštenju UBNOR-a, koje potpisuje Jovo Bećir VD predsjednika UBNOR-a Kotor.

2 KOMENTARI

 1. Sjećam se,da sam prije desetak godina-predlagao javno-(pred kućom)-Upravnom zgradom-grupi radnika Jugooceanije-u Kotoru-da se bista Savova okren i da “gleda” prema hotelu Fjord? Jedan od radnika-meni dobro poznat(on mene nije poznavao?)-pripita me dosta ljutito .”a zašto gospodine da gleda prema Fjordu?” Moj odgovor je bio-blag:” Da ne gleda kakva mu govna ulaze u kuću” I danas sam na istim “pozicijama”! Zato i predlažem-pošenite Sava-u intersu zaštite LIKA I DJELA VELIKOG SAVA! Bolje će biti da je i u depou-nego da svakodnevno “gleda” ko se sve “šunja-gmiže” Kotorom-nekad grad-danas JAD i ČEMER-KOTORSKE ZBILJE..od Veriga do Veriga-do Dvrsnika-Žute Grede-Jaza-Bigove….U izvedbi “ljudi”-za koje su “kadrovici”mislili da su ljucke prirode-a ispade najgore-sem “čovjekosličnosti”-drugo ništa nisu posjedovali?! Bili su golguzovići od glave do pete i do potonjeg naslednog gena-“od ništa se nemože nešto napraviti”?! Ali se zato-od R Đ E-gine! Živa istina-kćerka vremena..”VERITAS FILA TEMPORIS …!

 2. Smrt fažizmu sloboda narodu.
  Vječna slava drugu Savu imao se rašta i roditi i za koga ? boriti i stvarati.
  Otvoreno komunistički iznijeću svoj stav da se ne slažem sa Vašom inicijativom po tekućem pitanju.
  Čisto sumnjam da bi on volio biti na tom mjestu gdje svaki dan i noć gleda što je urađeno sa njegovim životnim delom za vrijeme mlade lijepe i pametne tranzicije iz našega u samo njihovo. Mislim da bi radije boravio kod Marka Bencona nego na to ojađeno mjesto.
  Obijesni i siti podrignuše i izvrnuše korito, izmilješe marginalci siti kruva ali željni novih voždova/poglavnika, blagorodnih/milozvučnih besjeda mitropolita/biskupa, hiljadugodišnje tradicije jeđenja zlatnim pirunima/ožicama i tisućljetnjim snom o javi ne javila se ni u snu.
  Ne znam sudbinu jednog drugog Sava, Kovačevića, jer ne idem na okupiranu teritoriju pokojnog Arsenala. Ako ga nisu ostavili na vječnu stražu da čuva jahte bjelosvjetskim kapitalistima protiv kojih se borio možda su ga pretopili u bitvu da im bolje služi dok tamo robija.
  Ne znam što namjeravaju dobri domaćini sa ovim prostorom, ako bude recimo hotel ne bi me čudilo da bistu pretope u tacne ili nešto drugo korisno za njih, da se ne baci.
  Zato Vam drugovi predlažem da se sa drugom Savom časno povučete na pričuvni položaj u ilegalu do neke buduće ofanzive/revolucije.
  Do tada nam preostaje da statiramo u pozorištu/kazalištu “Regionem impiarum animarum Balkan tribus”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]