UBNOR Kotora, Tivta, Budve i Herceg Novog organizuje sjećanje na poginule u Mrčevcu

5

U ponedeljak, 9.jula navršava se 74 godine od kada je u Mrčevcu stradao Sreski komitet Kotora. Ovom događaju predhodila je već ranije planirana kaznena ekspedicija koju su izveli četnici u saradnji sa Njemcima na čitavoj teritoriji Boke Kotorske od 8. do 18. jula 1944. godine.

Junačkom smrću, poginuli su: Nikola-Niko Anđus, član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) od 1940.godine i sekretar Sreskog Komiteta KPJ Kotor. Za narodnog heroja proglašen je 1955. godine. Mihailo Ivanović, sekretar Okružnog Komiteta SKOJ-a Kotor, Borislava-Borka Zenović, član SKOJ-a od 1941. godine, a KPJ od 1943. i Đuro Božinović, rođen u ovome kraju, omladinac sa 22. godine, cijelo vrijeme je pomagao NOR-u i sarađivao sa partizanskim ilegalcima.

Uhapšen je marta 1943. godine. Prilikom pogibije ovih četvoro boraca, ranjena je Nana Božinović, članica SKOJ-a iz Mrčevca.

Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotora, Tivta, Budve i Herceg Novog, organizuje sjećanje povodom 73. godine pobjede i 74. godine pogibije članova Sreskog komiteta Kotor u Mrčevcu.

Manifestacija će biti održana u ponedeljak 9.jula od 10 sati kod spomenika u Mrčevcu.

Pozivaju se čalnovi i simpatizeri da prisustvuju obilježavanju pomena.

5 KOMENTARI

  1. ..sužena teritorija Boke Kotorske -od Kufina do Deblog brda…sa Prevlakom i rtom Kobilom…? Kad će mo naučiti da je i suvišno-i problematično brojiti na način kako se”broji:”Kotora,Tivta,Budve i Herceg Novoga”…Kratko-jasno dugouzlazno i uzvišeno-dovoljno je reći, kako je i istorija zapisala”..Udruženja boraca NOR-a i antifašista Boke Kotorske…Da se nikad ne zaboravi na ono “oteto” Kotoru…”Srez-Sreski Komitet Kotora….Čak i okupatori Nemanjići-su vodili računa kome će dati primat-stimu na primorju-Dukljansko-Crnogorsko-pa “spsko”-pa jopet Crnogorsko..! U nadi, da će ovi “prevrtari korita”- nestati sa ovih prostora…ZA NAVIJEK?

  2. …no sačekajmo “povijeničara-pod špic zametom Kotoramin”-dako on ponovi “svoju priču”-čuo u kući njegovog đida..o pogibiji prvoboraca i heroja Boke Kotorske…jula-44,godine u Mrčevcu ? Sigurno će se Ikan zekan javiti-kao dijete prapredaka “antifašista” Kotora..jer on/oni ne mgu brez “istine”?

      • ,,,što se joguniš? Nije dati-da su ti propale lažavine-da su “hrvati stradali -od Krivošijskih ćetnika”…u Mrćevac jula ,mjeseca 1944 godine…kako si na ovaj isti portal lajao…?!

      • ..koja ti nabolje zvoni prazna-“VASA VACUA MAXIME SONANT”-đetiću za potoka Šuranj-potomče Leperice…”Gulaš-homo duplex”metar i žilet… ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].