UBNOR odao poštu poginulim rodoljubima na Pipoljevcu i Mircu

3
Na Pipoljevcu

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor, na čelu sa predsjednikom Jovom Bećirom, odalo je poštu hrabrim borcima koji su poginuli 15.09.1943. godine na Pipoljevcu.

Tom prilikom Bećir je kazao: “Kapitulacija Italije 9.09.1943 je donijela bitne promjene u cjelokupnom rasporedu i odnosu snaga zaraćenih strana učesnika II svjetskog rata. Nova Italijanska Vlada je prihvatila saradnju sa saveznicima, čime su se suprostavili Njemcima, a javio se i problem odnosa sa četnicima i drugim kolaboracionalistima, dotadašnjim pomagačima. Samo manji dio italijanskih vojnika i oficira, antifašistički raspoloženih se priključilo partizanima.

U Grblju je na dosta specifičan način došlo do okupljanja partizanskih boraca i formiranja posebnog Grbaljskog  bataljona. Na glas o kapitulaciji Italije po selima su počele da sakupljaju grupe aktivista NOP naoružani i sa partizanskim obilježjima. Na Pobrđu 10. septembra  1943. godine okuplja se znatan broj boraca iz nekoliko susjednih sela. Tu se formira Grbaljski bataljon. Borci su razvrstani u tri čete. Za komandanta bataljona određen je Đuro L. Tičić, a za njegovog zamjenika Jovo M. Bajković, komesar bataljona bio je Stevo Jovanović, a zamjenik Vojo Brinić. Bataljon je imao oko 250 vojnika.

Bataljon je vatreno krstenje imao prema Lepetanima protiv Njemaca pristiglih iz Dubrovnika. Pored Grbaljskog bataljona Njemce su napadali i Tivatski bataljon i jedana kombinovana  italijanska jedinica. Borba je trajala čitav dan. Predveče Grbaljski bataljon uspio je da slomi otpor Njemaca poslije čega je zauzeto čitavo naselje. Dok je trajala borba u Lepetanama Njemci su nastupali  od Cetinja prema Kotoru. Zaposjeli su Vrmac, Trojicu, fabriku sapuna, bolnicu i još neke prilaze gradu. 15. septembra u oštrom napadu savladani su Njemci na Trojici i Vrmcu i na  nekim  položajima u Škaljarima. Poslije ovladavanja trojicom i Vrmcem,  sastav  Grbaljskog bataljona nastavio je sa borbenim angazovanjem tokom citavog 15. septembra. Prva četa Grbaljskog bataljona bila je upućena  da na  Goraždi i Pipoljevcu zaustavi nastupanje Njemaca od Njeguša i Lovćena prema Mircu. Došlo je do vrlo oštre borbe na bliskom odstojanju. Poslije odbijanja nekoliko juriša uz  dosta gubitaka četa se povukla niz Goraždu prema Grbaljskom polju. U toj borbi su poginuli: Ivo Bajković, Stevo Damjanović, Milo Damjanović, Marko Maslovar, Pero Strahinja, Stanko Milojko i Lazo Pejović.

Poginuo je i Ilija Počanić borac iz Kavacke čete i dva italijana.

U toku trodnevnih borbi protiv okupatorskih snaga na području istočne Boke, u kojimna je Grbaljski bataljon imao vidnog udjela. Njemci su imali ozbiljne gubitke. Ali nedovoljno iskustvo boračkog i komadnog kadra i dosta improvizacija u organizovanju uticali  su da efekti ne budu još veći ali bez obzira na to,to je bilo jedno od najuspješnijih borbenih dejstava koje su tih dana izvele novoformirane partizanske jedinice na čitavom području Crne Gore i Boke.

Jos jednom hvala i slava poginulim borcima Grbaljskog bataljona i svim učesnicima NOB.”

i na Mircu

Nakon odate pošte na Pipoljevcu članovi UBNOR-a i antifašista Kotor položili su cvijeće na spomen ploču na Mircu i odali poštu poginolom rodoljubu Vasu T. Mitroviću, članu međuopštinskog komiteta KPJ i sekretaru SKOJA na Sv.Stefanu, poginulom 20. jula 1941.godine. Vaso T. Mitrović svoj život je časno položio za slobodu izvršavajući partijski zadatak, poginuo je od strane italijanskog okupatora, piše u dopisu koji je Skala radiju proslijedila Daliborka Seferović.

 

3 KOMENTARI

 1. koja sprdnja..kao prvo udruzenje boraca bez iti jednog zivog borca treba pod hitno ukinuti
  drugo vidimo da su se komunisti u grblji mircu kavcu kotoru i tivtu pojavili tek padom italije..pametnome dosta…
  antifasisti ne sluzite se komunistima borcima iz kraja 1943.
  gdje su bili do tada ?
  vjerujem u cetnike vecina….djilas i njegovi su pobjegli jos 1941 u bosnu…

  • Ljuta Capurice..i ostale udovice..od pasa pa na niže i “brez glave i rektuma”…a tizi “komunisti borci”-iz kraja 1943..kad se “vrnuše iz šume”..potla 1945-malo ti imovine uzeše đedu..koju nikako ne zaboraviš-ali i ne pamtiš to đaoilje-i ne pitaš “a da čoče “zašto ti đedu i mnogijema oteše stečenu imovinu u krvavu trojnu kraljevinu SHS..?..I na ultimu-prestani sa LAŽIMA-oko odstupanja za Bosnu-nije da su “TVOJI-VAŠI” branili Zecku banovinu od fašista-nacista..od 13.jula.1941 do 15.maja.1945 godine?

 2. A ko bješe i odakle bješe ovaj komesar Grbaljsko krtoljskog bataljona..drug Stevo Jovanović? I pitanje za kraj čiji bjehu onih šest (6) poginuli borac iz Šišića… u borbama(u kojima su učestvovali i Italijanski vojnici!) protiv Njemaca u vrh Škaljra u te dane 14 i 15 septembra 1943.godine-nota bene prvog osolobođenja Kotora od okupatora-(drugo bijaše na 21.novembra.1944)-kad su u večernjim satima morali ultimativno predati Kotor do pet(5) ura(a oslobođen prvi dan) novim okupatorima-Njemcima…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]