Ucjena ćorsokaka

5

Piše: Meliha Meli Ramusović

I bješe pres. Bogat antitijelima, tolerantnim suprugama i još tolerantnijim ljubavnicama.

I nije baš do kraja jasno ko koga s kim vara. Ali, prevara je neupitna.

A, ko je prevaren?

Djeluje da je, iznad svih i svega, prevaren sporazumni brak iz nužde, ovom novom, još uvjek vanbračnom, memorandumskom zajednicom. Ali, vidjećemo da li je to bila samo fatalna privlačnost (moći), ili ipak nešto više.

Možda je prevarena izborna volja građana? Ali ta prevara je kod nas odavno podrazumjevana, tako da baš i ne može biti riječ o prevari u punom smislu.

A da nije prevarena Evropa? Sada? Možda bi i mogla biti, kada bi i sama znala šta je. Šta je ovdje negdje u ekspertskim snovima, ali i tamo konfuzno negdje, kuda stremimo širom zatvorenih očiju. U Evropu koja, dok preispituje sama sebe, ima nizak nivo tolerancije za perverzno bogatsko balkanskih verzija identitetskih virusa.

Prevarena je demokratija? Ali ona voli previranja, neprilike , disbalanse. Ne voli ucijenu ćorsokaka. Tako da se ona osjeća na svome u ovakvim situacijama. Istina, ne manje od onih sila koje bi je rado nadigrale.

A možda je prevarena ona partija koja tek treba da bude? Malo manje prevarena od žovijalnih diletanata, malo više od ambicioznih debitanata.

Mada, u prevari vrlo uvrijeđeno i neiznenađeno, najviše djeluje ona mirno živahna partija, koja nekako uvijek post-festum zna šta jeste.

Neupitno i bolno prevareno djeluje pravna država. Od svih pomalo prevarena. Od nefunkcionalnih antitjela ponajviše.

Svakako, zdrav razum prevaren nije. Jer, on je odavno odustao od poimanja naše političke (ne)stvarnosti.

5 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]