Ugostitelji pozvali na dijalog: Spremamo listu zahtjeva Vladi

0

Novoformirana NVO Ugostitelji Crne Gore za svega desetak dana okupila je u svoju viber zajednicu više od 5.500 članova, odnosno, zaposlenih u ovoj oblasti iz cijele države.

Poručuju da su se udružili podstaknuti prevashodno nebrigom države prema jednoj od najznačajnih grana privrede, budući da su ugostitelji već 13 mjeseci, odnosno od početka pandemije, bez adekvatne podrške i pomoći, što je posebno alarmantno imajući u vidu da su rad i poslovanje u ugostiteljstvu najteže pogođeni aktuelnom situacijom.

Iz ove NVO objašnjavaju da ovih dana predano rade na formulisanju liste zahtjeva koju će početkom ove sedmice upititi na adresu Vlade, kako bi država konačno počela da rješava goruće probleme u ugostiteljstvu uzrokovane pandemijom.

“Podršku u borbi za opstanak ugostiteljstva, ali i za egzistenciju prije svega radnika, pružili su nam i brojni predstavnici djelatnosti usko povezanih sa ugostiteljstvom, a čije funkcionisanje je, takođe, ugroženo aktuelnom situacijom – od domaćih proizvođača, turističkih agencija, craft pivara, autoprevoznika, do muzičara, marketinških agencija, dobavljača…”, navode u saopštenju.

Budući da su proteklih godinu ostali skoro bez ikakve mogućnosti da privređuju, dodaju da im je cilj da se združenim snagama svih uposlenih (od konobara, šankera, kuvara, do higijeničarki i vlasnika lokala i hotela..) izbore za rješavanje osnovnih životnih pitanja, odnosno za minimum uslova nužnih za dostojanstven život, kao i za prevazilaženje krize u ovoj oblasti uslovljene pandemijom.

“U svrhu što preciznijeg uvida u složenost situacije, Ugostitelji Crne Gore proteklih dana sproveli su i niz anketa među svojim članstvom, koje su pokazale da je stanje u ovoj oblasti više nego zabrinjavajuće i da zahtijeva urgentnu reakciju države. Naime, 44 odsto anketiranih uposlenih u ugostiteljstvu izjavilo je da u prvom kvartalu 2021. nije dobilo subvencije u mjesečnom iznosu od 222 eura, dok je 40 odsto anketiranih poslodavaca potvrdilo da u istom periodu nije ostvarilo pravo na subvencije zarada svojih radnika”, navode u saopštenju.

Takođe, ankete su pokazale da poslodavci u ovoj godini, pored subvencija zarada zaposlenima, gotovo da nijesu ostvarili nikakvo pravo na dodatni vid podrške.

“Ankete su sprovedene i kao jedan od načina za iznalaženje najboljih modela podrške i pomoći prevashodno zaposlenima, jer, bez obzira na situaciju, zbog lošeg poslovanja ugostitelja ne treba da ispaštaju i radnici, kojih je u ovoj oblasti mnogo više nego poslodavaca. I te kako svjesni kompleksnosti zdravstvene situacija u zemlji, i ovim putem još jednom apelujemo na sve ugostitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera Insitituta za javno zdravlje, jer samo ako smo svi jednako odgovorni u ovoj globalnoj zdravstvenoj bici možemo se nadati da će i pandemija, ali i ekonomske posljedice koje nam je donijela, uskoro biti prošlost”, navode u saopštenju.

U fokusu rada NVO Ugostitelji Crne Gore, pored borbe za prava zaposlenih, suzbijanje sive ekonomije i podizanje stepena zaposlenosti, u budućem periodu biće borba za opstanak ugostiteljske oblasti koja je trenutno pred ponorom, kao i za njen oporavak nakon pandemije Covid-19.

“Svjesni smo i stanja u budžetu, odnosno nezavidne ekonomske situacije u zemlji, pa pozivamo Vladu na razumijevanje i konstruktivan dijalog u cilju u prevazilaženja postojećih problema u ugostiteljstvu, sa kojima se možemo izboriti samo zajedničkim naporima – i nas i države”, navode u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]