Ugostitelji: Stekli se uslovi da nam se omogući normalan rad, donesene mjere ne okončavaju agoniju

0

Donesene mjere za suzbijanje širenja koronavirusa u Crnoj Gori su apsolutno nedovoljne i ne okončavaju agoniju u kojoj se nalaze one djelatnosti koje su najviše pogođene kako posljedicama pandemije virusa COVID-19, tako i mjerama koje je Vlada donijela kao odgovor na pandemiju, a to je, između ostalih, i ugostiteljska djelatnost, ocijenili su danas iz Udruženja ugostitelja Crne Gore.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore na sjednici od 28. januara usvojila novi paket mjera podrške privredi i građanima za Prvi kvartal 2021. godine. Mjere su usmjerene na podršku održavanju nivoa zaposlenosti, pospješivanju likvidnosti, povećanju broja turista, stabilnosti poljoprivrede, kao i podršci ranjivim kategorijama stanovništva. Procjena ukupnog direktnog i indirektnog fiskalnog uticaja realizacije mjera je oko 163 miliona eura.

Cilj novih mjera podrške je, kako su istakli iz Vlade, intenzivnija podrška privredi, kako bi se sačuvala njena baza, kao preduslov za dalje mjere oporavka i rasta ekonomske aktivnosti. Pet glavnih ciljeva mjera podrške su podrška ranjivim kategorijama stanovništva, podrška održavanju nivoa zaposlenosti i novom zapošljavanju, pospješivanje likvidnosti privrednih subjekata, stvaranje uslova za povećanje broja turista, stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda.

NVO Udruženje ugostitelja Podgorice želi da javno pohvali mjeru kojom su zarade zaposlenih subvencionišu u iznosu minimalne cijene rada odnosno 222 eura.

“Međutim, donesene mjere su apsolutno nedovoljne i ne okončavaju agoniju u kojoj se nalaze one djelatnosti koje su najviše pogođene kako posledicama pandemije virusa COVID-19, tako i mjerama koje je Vlada donijela kao odgovor na pandemiju, a to je, između ostalih, i ugostiteljska djelatnost”, navode iz Udruženja ugostitelja.

Kako ističu, svakodnevno smo svjedoci da se broj zaraženih virusom COVID-19 ne smanjuje odnosno da neznatno varira, pa su mjere kojima je rad ugostiteljskih objekata ograničen neopravdane i bespotrebne, a posljedice ovih mjera su katastrofalne i dalekosežne po privredu uopšte.

“Mjere su krizne i ovo je samo prvi korak jednog sveobuhvatnog paketa podrške građanima i privredi. Naredni korak je dio koji se odnosi na kreditne aspekte”, saopštio je ministar Jakov Milatović, na konferenciji za novinare nakon donošenja pomenutih mjera.

U iščekivanju sveobuhvatne pomoći privredi, jedna cijela grana te iste privrede odumire i smatramo da je vrijeme da se preduzmu konkretni koraci u tom pravcu.

“Mišljenja smo da su se stekli uslovi da se ugostiteljskim objektima omogući normalan rad, naravno uz poštovanje svih epidemioloških i sanitarnih mjera, jer mjere kojima se taj rad ograničava do sada nisu dale nikakve rezultate u pogledu smanjenja broja oboljelih a imaju devastirajući uticaj na ugostiteljstvo i turizam uopšte”, poručuju ugostitelji.

Pozvali su nadležne da izmijene odluku o ograničenju rada ugostiteljskih objekata.

“Ovim putem javno pozivamo Vladu Crne Gore i njena resorna ministarstva da revidiraju svoje stavove kada su u pitanju mjere kojima se ograničava rad ugostitelsjkih objekata, te da u tom pravcu preduzmu konkretne poteze i donesu blagovremene odluke koje će rad ovih objekata uvesti u redovne tokove uz pomoć adekvatnu prioritetnosti ugostiteljstva i turizma za privredu Crne Gore”, kažu u Udruženju ugostitelja.

Smatraju da takve odluke moraju biti donijete u saradnji sa ovom granom privrede i njenim predstavnicima pa ovim putem apeluju na izvršnu vlast da ih konsultuju prilikom odlučivanja kao privrednike koji su najviše pogođeni i ugroženi u trenutnim okolnostima, jer samo takva saradnja može donijeti kvalitetna i svrsishodna rješenja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].