Ugostitelji u četvrtak 24. decembra otvaraju kafiće, ako se mjere ne izmijene slijede masovni protesti ispred Vlade

2

Najnovije mjere Ministarstva zdravlja donijete su bez ikakve konsultacije i saradnje sa privatnim sektorom, konkretno sektorom turizma i ugostiteljstva, a direktno se odnose i najviše pogađaju upravo taj segment privrede, saopšteno je iz NVO “Udruženje ugostitelja Crne Gore”.

Oni su zbog toga najavili da će u četvrtak 24. decembra u 16 sati otvoriti svoje objekte i obavljati djelatnost koju su im odobrili, kako kažu, nadležni državni organi.

Ugostitelji ističu da će to učiniti i 25. decembra. Kako dodaju u saopštenju, 28. decembra održaće masovni protest ispred zgrade Vlade Crne Gore i na taj način, mirnim putem, iskazati revolt zbog posljednjih mjera Ministarstva zdravlja, ukoliko do njihove izmjene ne dođe u narednih par dana.

Oni zahtijevaju da im se omogući normalno obavljanje djelatnosti za vrijeme praznika, u skladu sa postojećom situacijom.

Saopštili su i da će se u četvrtak 24. decembra okupiti ispred katedrale Sv Tripuna u Kotoru, pa će na taj način, prije svega, čestitati praznik građanima, pripadnicima katoličke vjeroispovjesti, ali i pokazati solidarnost sa svim ugostiteljima u Crnoj Gori u ovim teškim vremenima.

“Ovakvo donošenje mjera je neprimjereno, pogotovo u situaciji kada se ovim mjerama odlučuje o ograničenju prava privrednih društava koji obavljaju ugostiteljsku odnosno turističku djelatnost. Mjere koje su bile na snazi do 22.12.2020. godine, između ostalog, propisivale su da ugostiteljski objekti mogu raditi do 18h. Predstavnici ovog Udruženja su pristali na ovo ograničenje, u komunikaciji sa organima izvršne vlasti, upravo da bi im se omogućio rad za vrijeme trajanja novogodišnjih i božićnih praznika u obimu koji bi im omogućio da donekle nadomjeste gubitke koje trpe već devet mjeseci. Podrazumijeva se da bi duže radno vrijeme podrazumijevalo poštovanje važećih epidemiološko-sanitarnih mjera koje se odnose na distancu, nošenje zaštitnih maski itd”, dodaju u saopštenju.

Donošenjem ovakve odluke, dodaju, su kako predstavnici ovog Udruženja, tako i njegovi članovi izigrani i obmanuti i iz tog razloga neće sjedjeti skrštenih ruku u situaciji kada se na ovakav način odlučuje o njihovim sudbinama i sudbinama njihovih zaposlenih.

Ugostitelji smatraju da su mjere diskriminatorske budući da propisuju zabranu rada ugostiteljskih objekata za vrijeme vjerskih (pravoslavni i katolički Badnji dan i Božić) i novogodišnjih praznika sa jedne strane dok se tokom istih omogućava izlazak iz prostorija stanovanja radi prisustvovanja vjerskih obreda.

Vjeruju i da se određenoj grupi lica, ničim utemeljeno, ograničava ustavom zagarantovano pravo na rad, na slobodan izbor zanimanja i zapošljavanja, na pravične i humane uslove rada i na zaštitu za vrijeme nezaposlenosti.

Ugostitelji pozivaju nadležne državne organe, prije svega Vladu Crne Gore i Ministarstvo zdravlja da hitno reaguju i revidiraju važeće mjere te na taj način daju doprinos opstanku turističke privrede i velikog broja radnih mjesta, ali i prazničnom duhu koji je u ovom trenutku izgubljen, a smatraju da je poslije devet mjeseci letargije prijeko potreban sugrađanima.

2 KOMENTARI

  1. Uzas. Da saka jada upravlja drzavom. I nama sto ljeti izdajemo je isto unistena godina, da li smo i mi trebali da idemo u proteste?
    Da ima drzave, svima ubaciti inspekciju da vidite koliko su ispravni, pa se niko bunio ne bi.
    A ne, das im prst oni bi cijelu ruku! UZAS!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].