Ugostiteljima nezakonito zabranjen protest

0

Iako je prije novogodišnjih praznika bilo naznaka da će predstavnici ministarstava zdravlja i ekonomskog razvoja još jednom revidirati odluke u vezi rada ugostiteljskih objekata i pokušati udovoljiti zahtjevima brojnih ugostitelja, do toga ipak nije došlo.

Tako su svi lokali bili zatvoreni od 30. decembra do 2. januara, pa onda ponovo od 6. do 8. januara, osim onih koji su pružali uslugu keteringa, piše Pobjeda.

Malo ko od tih ugostitelja je bio voljan da kaže da li je barem taj vid rada djelimično uticao na smanjenje gubitka sa kojim se bore gotovo godinu. U razgovoru sa nekima od njih Pobjedi je rečeno da su bez obzira što su imali tu mogućnost, odlučili da ne rade 1. i 7. januara kako bi omogućili zaposlenima da provedu praznike sa svojim porodicama.

Prema riječima Raka Abramovića iz kompanije Nemesis u okviru koje, između ostalih, posluju ugostiteljski objekti “Astoria“ i “La Parisien“, mogućnost keteringa nije značajno uticala na poslovne rezultate tokom praznika.

“To je veoma mali dio usluga koja naša kompanija pruža, čak i sa radom ,,La Parisiena“, kompanija nije ostvarila neki zadovoljavajući promet, jer su ljudi većinom bili snabdjeveni potrepštinama za praznike”, kazao je Abramović za Pobjedu.

Navodi da je situacija sa pandemijom korona virusa koja u svijetu, ali i kod nas traje od marta prošle godine negativno uticala i na njihovu kompaniju, imajući u vidu da tokom sezone angažuju dodatno i do 150 radnika, čega ove godine nije bilo. Ipak, kako kaže, trude se da zadrže svoje stalne radnike.

“U okviru naše kompanije posluje deset ugostiteljskih objekata pod brendovima Astoria i La Parisienne, pored kojih imamo dva proizvodna pogona, gdje pravimo svoje kolače, peciva, hljebove, paste i još dosta proizvoda, takođe kao i plastenike u kojima uzgajamo organsko povrće koje služimo u našim objektima. Naša kompanija trenutno broji oko 145 zaposlenih”, navodi Abramović.

Smatra da podrška države radi olakšanja situacije privrednicima nije bila dovoljna, imajući u vidu da su samo djelimično subvencionirane zarade zaposlenih, dok su troškovi poslovanja ostali nepromijenjeni, ukazujući da je glavni teret borbe protiv širenja korona virusa pao upravo na ugostitelje.

“Mjere su veoma rigorozne i veoma utiču na profitabilnost. Ograničavanje broja ljudi, smanjenje kapaciteta objekata zbog rastojanja, kao i zabrana organizovanja dešavanja onemogućile su nam da ostvarimo pozitivne rezultate”, aključuje Abramović.

Borba ugostitelja za opstanak traje tokom svih ovih mjeseci, imajući u vidu da su tokom prvog talasa korona virusa bili zatvoreni dva mjeseca. Od toga većina njih nije ni uspjela da se oporavi, a brojni lokali na Primorju nijesu ni otvarani tokom sezone.

Pokušaj ugostitelja da svoje nezadovoljstvo iskažu ispred Vlade pred Novu godinu osujećen je odlukom Uprave policije da to okupljanje zabrani zbog mjera Ministarstva zdravlja, nepreciziranja trajanja protesta i broja očekivanih građana.

Ispostavilo se da je takva odluka bila nezakonita, imajući u vidu da je Upravni sud usvojio tužbu udruženja ugostitelja i poništio rješenje policije od 25. decembra prošle godine.

U odluci suda od 30. decembra navodi se da je Uprava policije donijela nejasnu i kontradiktornu odluku, koja se u upravnom postupku nije mogla ispitati.

“Iz dispozitiva osporenog rješenja sud nije mogao sa sigurnošću utvrditi razlog da se tužiocu ne dozvoli održavanje javnog okupljanja, jer se u dispozitivu rješenja, sem ugrožavanja učesnika javnog okupljanja i člana 14. stav 3. a u vezi stava 1. i stav 2. Zakona o javnim okupljanjima i člana 1. stav 1. tačke 10. Naredbe Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa, pominje i nepotpuna prijava organizatora okupljanja, zbog čega je sud tužbu usvojio i poništio osporeno rješenje”, stoji u odluci Upravnog suda.

Pobjeda

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].