Ugrožena bezbijednost đaka, a rješenja na čekanju

3

 

Ljubica Rajković

Do centralne Osnovne škole “Njegoš” u Kotoru je pravo umijeće stići, jer je prilaz zakrčen automobilima i turističkim autobusima koji se upravo u ovom dijelu grada na Benovu okreću i parkiraju.

Ako se tome doda i veliki gradski parking koji se graniči sa školskim dvorištem zatim stambeni blok, zgrada Osnovnog suda i Zavod za zapošljavanje, onda je “krkljanac” potpun, a učenike vreba svakodnevni rizik.

Skala radio je juče pozvao direkoricu ove školske ustanove Ljubicu Rajković, koja je konstatovala da je prilaz školi gorući problem i da će kontaktirati nadležne u interesu bezbijednosti učenika.

Direktorica škole “Njegoš” jutros nas je obavijestila da je juče bila u komunikaciji sa sekretarom opštinskog Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Vladimirom  Bujišićem, a u vezi bezbijednosti učenika u dijelu puta na Benovu, neposredno uz školski objekat.

Bujišić je obavijestio da je na opštinskom Savjetu za saobraćaj donijeta odluka o rješavanju problema saobraćaja vezan za prilaz školi “Njegoš”, Srednjim i OŠ “Savo Ilić” u Dobroti.

Na tenderu vezanom za saobraćajnu signalizaciju koji je raspisala Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora, prioritet je dat pomenutim dobrotskim školama, a potom školi “Njegoš”.

Ideja da se uradi treća traka na Benovu nije naišla na podršku Osnovnog suda u Kotoru, čija zgrada je preko puta škole, pa je za sada kao takva eliminisana, kazala je Rajkovićeva.

Druga mogućnost je organizovanje jednosmjernog pravca u dijelu puta od Robne kuće “Kamelija” prema školi “Njegoš”, cestom ka Zavodu za zapošljavanje.

“Sva ova rješenje su tek na čekanju, a do realizacije bojim se da će proći još vremena. Gužve su velike, problem takođe. Vjerovati je da će se nešto riješiti ali ne znamo kada”, zaključila je direktorica OŠ “Njegoš”.

3 KOMENTARI

 1. Od raskrsnice kod Doma zdravlja u Dobroti, pa pored apoteke Medikor do O.Š. Narodni heroj Savo Ilić je ujutro od 7:20 do 8:00 skoro nemoguće proći, niti autom niti pješke. Ta ulica ima veoma uzak trotoar, pa đaci moraju ulicom do škole, ako mogu od auta. Komunalna policija bi, ako ne smije da napiše kazne za parkirane automobile zaslužnih građana i privrednika, mogla zamoliti te vlasnike da makar u navedeno vrijeme ne parkiraju po trotoaru i uz ograde i kapije.

 2. Problem za đake nije samo u prilazu osnovnoj školi “Njegoš” u Kotoru. Pogledajte prilaz i saobraćaj tokom jutra, od 7 sati dalje u Dobroti, na potezu od Studentskog doma do raskrsnice iza Doma zdravlja. Skoro čitav pješački trotoar je prekriven parkiranim vozilima, sa obje strane puta, i pješacima odnosno djeci koja idu u školu ostaje jedino kosi kanal širine 40 centimetara da se njime provuku i nastave put do škole.
  Mjesna zajednica Dobrota 1 je slikala cijeli prizor i 03 jula poslala Komunalnoj policiji Kotor i od njih dobila odgovor slijedeće sadržine:
  “Mjesna zajednica Dobrota 1

  Poštovani, Izdali smo upozorenja građanima koji parkiraju vozila na trotoar kod Doma zdravlja. Sa obzirom na to da su u pitanju starosjedioci i građani koji tu već duže parkiraju svoja vozila nećemo odmah pisati prekršajne naloge već ćemo ih samo upozoravati nekoliko dana, kako bi uklanjali svoja vozila i parkirali ista na mjesta gdje je to zakonom dozvoljeno.

  S poštovanjem Komunalna policija Opštine Kotor”

  Od tada je prošlo više od dva mjeseca, a situacija se ni malo nije promijenila, štoviše sada i vlasnici radnji na tom dijelu skladište po pješačkom trotoaru svoje proizvode i natječu se ko će više da zagradi put pješacima, oni ili auta.
  Posebna je priča trotoar od Doma zdravlja do osnovne škole, trotoar širine 30 cm, kojim jedva i mačka može da prođe, pa i on često zakrčen parkiranim vozilima, uz saobračaj dvosmjerni ulicom širine jedva 3 metra, pa ko voli neka izvoli.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]