Ukloniti barijere za osobe sa invaliditetom

0
Vodič sa OSI Kotor

Generalne Skupštine UN je 3. decembar proglasila Međunarodnim danom osoba sa invaliditetom.

Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa socijalnim i fizičkim barijerama, kao što su predrasude u stavovima prema invalidnosti, nepristupačnost objekata i druge arhitektonske infrastrukture, kao i nepristupačnost informacija i oruđa za komunikaciju.

Ove barijere često kao rezultat imaju nedostatak znanja ili svijesti o pitanjima invalidnosti, što se može prevazići jednostavnim aktivnostima.

Osobe sa invaliditetom mogu ravnopravno da učestvuju u društvu ako se uklone fizičke i socijalne barijere i prepreke u stavovima.

U našoj Opštini postoji Koalicija 7 organizacija OSI koja već godinama radi na prevazilaženju svih tih barijera u svom okruženju.

Kao rezultat toga djelovanja, prije šest  godina donesen je LPA i kao vrlo značajan dokument, koji je u značajnom dijelu i realizovan kroz osam oblasti koje su označene kao prioriteti.

Takođe kao jedna od rijetkih Oština u Cnoj Gori u Kotoru je formiran i Savjet za brigu o licima sa invaliditetom koji je svojim djelovanjem uticao na poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom.

Svaka od navedenih invaldiskih organizacija ponaosob se prema kategoriji invalidnosti svojih članova  bavila rješavajanjem specifičnih problema.

Tako se kroz realizaciju  mnogobrojnih projekata, radionica, seminara, okruglih stolova i sličnih aktivnosti, mnogo doprinijele na ukupno podizanje nivoa svijesti kako svoji članova  tako i društva u cjelini.

U cilju unapređivanju položaja  lica sa invaliditetom, kroz jačanje međusobne saradnje, u skladu sa demokratskim principima i vrijednostima između Koalicije invalidskih organizacija i opštine Kotor 2014. godine zaključen je i Sporazum o sardnji.

Povodom 3. decembra Međunarodnnog dana osoba sa invalidtetom, Udruženje paraplegičara Kotor će u subotu 3. decembra u 11 sati u hotelu “Vardar” prirediti prezentaciju svojeg projekta Vodič za OSI Kotor 2016, navodi se u saopštenju Koalicije Organizacije osoba sa invaliditeom Kotor, koji potpisuje predsjednik Udruženja paraplegičara Kotor Zoran Radimir

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]