Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Sto sedamdeseti je dan rata u Ukrajini, rata koji besramno i bezprizorno vodi posljednji diktator iz Crvenog Kremlja. Duboko svjestan da je njegov vojni i politički plan ka okupaciji Ukrajine zapao u veoma duboku i složenu krizu, iz koje se ne vidi izlaz. Zapravo izlaz vidi čitav svijet sem samog Putina. Povlačenje snaga i trupa armije Rusije bio bi za sada jedini pravedan i realan čin. Ukrajinska armija potpomognuta oruđem i oružjem sa zapada uspijeva u svojoj herojskoj odbrani njenih teritorija. Vojni analitičari koji prate stanje u Ukrajini navode da se ukrajinske oružane snage spremaju za veliku kontraofanzivu kako bi povratile strateški vitalan i važan grad Herson, patriottizam i moral boraca je na visokom novou a sposbnost artiljeriskoh i raketnog oružja više nego očigledna. Artiljerijski raketni sistemi visoke pokretljivosti (Himars) koje je isporučio SAD – rakete velikog dometa – omogućili su ukrajinskim snagama da gađaju vojna skladišta, mostove i komandna mjesta daleko iza ruskih linija. Ruske snage su premještene iz Donbasa da bi se branile od očekivane ofanzive, što je dodatno usporilo rusko napredovanje na istoku. Ričard Mur, šef britanske tajne obavještajne službe (MI6), nedavno je primijetio da bi Rusija mogla da značajno bude usporena (slomljena) u Ukrajini zbog manjka vojnih sredstava i adekvatno obučenih trupa ali i vojnog kadra visokih oficira koji sve više uviđaju besmislenu okupaciju Ukrajine. Ukrajina, dakle, ima velike šanse da u narednom periodu dobije mnoge važne bitke, ali do ostvarenja tog cilja ostalo je još nažalost teških trenutaka.

Rusija je nastavila sa napadima na civilne i vojne mete u istočnoj Ukrajini, saopštio je Kijiv, uz dodatak da je samo oko grada Nikopolja preko noći palo 120 ruskih raketa. Guverner Dnjepropetrovska Valentin Rezinčenko rekao je da je troje ljudi poginulo u granatiranju Nikopolja. ,,Neprijatelj se koncentriše na to da uspostavi punu kontrolu nad Luganskom i Donjeckom”, saopštio je ukrajinski Generalštab uz informaciju da je pogođeno više od 60 civilnih i vojnih meta. Nastavljene su i borbe u okolini grada Piski. Ukrajinske snage su negirale da je grad, koji je na liniji odbrane Donjecka, pao.

Spomenik domovini u Kijevu

Podrška Zapada i zapadnih sila mora da bude snažna i neprestalna, jer moramo biti svjesni da bez takve podrške u borbi koju vodi Ukrajina, nije to samo borba za Ukrajinu već za čitavu Evropu i njeno čovječanstvo. Ma koliko da nam se čini da je Ukrajina daleko i da se to dešava ,,nekom drugom” to se dešava SVIMA NAMA, posljedice toga na geo-političkom i strateškom planu su svaki dan evidentne i očigledne jer rat koji se vodi u Ukrajini pogađa nas sve redom a pogađa i privredu. Rat u Ukrajini izazvao je geopolitička previranja i odnos snaga u svijetu se mijenja na štetu zapadnih sila. Sve nestabilnija situacija ide u prilog raznim diktatorima koji ucjenjuju međunarodnu zajednicu. Naravno bez obzira na sve to Ukrajina istrajava i plaća skupu cijenu očuvanja svoje slobode, identiteta i borbe za viševjekvonu nezavisnost od Moskovskog carrstva koje predstavlja sam Putin. Rat u Ukrajini može se shvatiti kao epicentar svih problema čije potrese i pogubna dejstva osjeća cio svijet. Taj svijet zna da u političkom smislu bude dvoličan u svojim stavovima izjavama ili u podršci. Podrška Ukrajini je itekako važna i ona mora biti snažnija sobzirom da će se borbe nastaviti i smjenom godišnjih doba. U ovom času teško je viđeti kako bi se moglo doći do političkog rješenja jer to rješenje Putin ne želi on ima samo jedan cilj i samo jednu viziju i to prilično mračnu i surovu a to je OSVAJANJE UKRAJINE.  Isto tako ne bi trebalo očekivati da će se evropske zemlje i njihovi saveznici umiješati u sam rat. Do toga bi došlo ukoliko bi bile napadnute, što zasad ne izgleda vjerovatno. Naravno, taj rizik uvjek postoji, pa zato i povećanje izdataka na vojsku i oružje i zbijanje redova u mnogim susjednim državama koje okružuju Rusiju predstavlja izazov. Velika Britanija i Danska najavile su na donatorskoj konferenciji u Kopenhagenu da će uputiti dodatnu novčanu pomoć Ukrajini, kao i oružje. Britanija je najavila da će poslati još raketa sa dometom od 80 kilometara, dok je Danska najavila da će vojnu pomoć povećati za 110 miliona evra. Bajdenova administracija je objavila da će poslati najveću do sada isporuku raketa, municije i drugog oružja iz zaliha Sekretarijata za odbranu ukrajinskim snagama – pomoć u iznosu od milijardu dolara. SAD su obećale veliku novu isporuku oružja u trenutku dok analitičari upozoravaju da Rusija premiješta vojnike i opremu ka južnim lučkim gradovima u nameri da odvrati ukrajinsku kontraofanzivu. Pomoć uključuje dodatne rakete za visoko mobilne artiljerijske raketne sisteme HIMARS kao i hiljade komada artiljerijske municije, minobacačkih sistema, džavelin raketa i druge opreme. Vojni komandanti i drugi američki zvaničnici kažu da su HIMARS sistemi i artiljerija ključni u ukrajinskoj borbi i pokušajima da spriječi Rusiju da zauzme dodatnu teritoriju kako navodi Glas Amerike-VOA.

SLAVA SVIM SINOVIMA I ŠĆERIMA PALIM ZA SLOBODU UKRAJINE

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].