Ukrajinski “Antonov” vodenim bombama gasi požare u Tivtu, dolaze i dva helikoptera

2
vatra je gutala sve pred sobom

Za razliku od prethodnih dana, jutro u Crnoj Gori, kada je posrijedi situacija sa požarima, je nešto mirnije.

Najaktivniji su požari na primorju i u centralnoj regiji i svi su pod kontrolom.

Ukrajinski protivpožarni avion AN 32P, čiji je kapacitet 8000 litara vode, sinoć je sletio na aerodrom u Tivtu i biće angažovan u ranim jutarnjim satima.

Danas oko devet sati se očekuje dolazak švajcarskog višenamjenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2.000 litara vode, kao i dolazak tima iz Bugarske sa helikopterom MI 17, kapaciteta 2.000 litara vode.

U najavi su još dva protivpožarna aviona Air Tractor, kapaciteta 3.000 litara vode, iz Izraela koji bi bili operativni sjutra.

Biro za operativnu koordinaciju rada bezbjednosnih službi zaključio je na vanrednoj sjednici da su svi nadležni državni subjekti profesionalno, odgovorno i uspješno odgovorili na seriju požara.

U Opštinama Tivat i Herceg Novi – situacija na požarištima je nepromijenjena.

Aktivni su požari u mjestu Mardari, pojasu Solila-Topliš, duž sela Đuraševići, duž sela Zabrđe ka Žanjicama, na Plavim horizotima i Debelom brijegu ka Prijevoru.

U Ulcinju, Baru, Budvi i Kotoru trenutno nema aktivnih požara.

* * *

Požar iznad Sutorine koji je buknuo juče u poslijepodnevnim satima još uvijek nije lokalizovan, spušta se prema kućama, mada za sada ljudi i imanja nijesu ugroženi, javlja Radio Jadran.

Kako je kazao Aleksandar Škobalj iz hercegnovske Službe zaštite i spašavanja, požar se račva u tri pravca, i ukoliko do popodne ne stigne pomoć iz vazduha, plameni kraci primaći će se kućama.

“Na terenu je oko 15-ak vatrogasaca i dobrovoljaca. Problem je i borova šuma sa strane Debelog brijega, i to ako se uhvati, ne vjerujem da će to iko moći da ugasi, toga me najviše strah”, kazao je Škobalj.

“Uz sve to, vatrogasci su proveli četvrtu noć na nogama i praktično su na izmaku snaga, no olakšavajuća okolnost u svemu je što vjetra nema i ne očekuje se da će ga biti ni danas ni sjutra”, kazao je Škobalj.

2 KOMENTARI

  1. Bilo je politički nepodobno da CG-Vlada pozove Srpsko-Ruski humanitarni centar iz Niša da pritekne u pomoć sa svojim protupožarnim avionima! Bliži je bio Kijev…

    • Jel oni imaju u Nišu, protuvpožarne avione.???
      S druge strane pitanje je dali ruski vojni avioni mogu dobit dozvolu da djeliju, makar protuvpožarno, na teritoriji NATO Pakta zemlje, CG.
      S treće strane, CG je uvela Rusiji sankcije radi vojnog djelovanja u Ukrajini, pa je logično da Ukrajina prije pomaže CG nego Rusija , kojoj je CG uvela sankcije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]