Ulice u kotorskim naseljima, osim starog grada konačno dobile ime

13
sa sjednice SO Kotor

Ranko Proroković

Zasijedanje 34. sjednice SO Kotor neočekivano je počelo oštrijim replikama odbornika Pozitivne Crne Gore Ranka Prorokovića i predsjednika Kluba odbornika DPS-a Željka Aprcovića.

Proroković je reagovao na kršenje poslovnika vezano za pitanje datuma zakazivanje sjednice, naglašavajući da nije prvi put da DPS ne poštuje zakon.

Reagovao je Aprcović konstatacijom da to nije tačno, da poslovnik nije zakon i da ga usvajaju odbornici koji mogu da se slože da se nešto promijeni ako je u interesu boljeg funkcionisanja Skupštine i kazao da ne treba da se na ovakav način pokušavaju dobiti sitni politički poeni.

Proroković jepotom kazao da je Aprcović samo potvrdio da DPS krši zakon i da je u svemu najgore to što je Aprcović pravnik, na što je predsjednik kotorskog DPS-a Aprcović Prorokovićevu konstataciju nazvao budalaštinom i poručio mu da od sada vodi računa kada mu se bude obraćao.

Nakon nenadane replike na samom početku, pristupilo se razmatranju tačaka dnevnog reda.

Odbornike je posebno interesovalo što se dešava sa dobijanjem poslovnih prostora, zbog čega nije finansijski iskazano smanjenje troškova za utrošak električne energije kada je postavljeno 284 stubova koji se napajaju solarnom energijom što je donacija NR Kine.

Posebno je bilo interesantno pitanje vezano za izgradnju lifta od Gurdića do vrha San Đovanija, da li se odustalo od realizacije i koliko je do sada uloženo u taj projekat.

Bilo je i pitanja zbog čega Opština gradi trafostanice kada to treba da radi Elektropšrivreda, da li će biti eksproprijacije za svu zemlju koja se oduzima po principu potrebe javnog interesa.

Za dio odbornika iz opozicije je bilo zanimljivo i zbog čega se sada, na kraju kalendarske godine raspravlja o izmjenama i dopunama rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2015. godinu kada je već sve završeno, pa i sama godina.

Tu je i nacrt izmjena i dopuna Programa rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2015. godinu, Nacrt Prograda rada Direkcije za 2016. godinu, Izvještaj o stanju uređenja prostora za tekuću godinu i Nacrt Programa za 2016.

Ivo Magud, direktor Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora kazao je da postoje brojni problemi kada je u pitanju realizacija programa, od onih sa Upravom za kulturna dobra, jer se radi o području pod zaštitom Svjetske kulturne i prirodne baštine.

Tu su strogi konzervatorski uslovi, pa problemi sa tenderima koji ozbiljno koče realizaciju investicija, eksproprijacija zemljišta i brojni drugi.

Kada je u pitanju izgradnja vertikalnog transporta do vrha San Đovanija, u narodu poznatijem kao lift od koga se još zvanično nije odustalo, do sada je, kako je rekao Magud za izradu projekata, izvođenje geomehaničkih radova utrošeno preko 900.000 eura.

Kako se sada razmišlja o žičari, potrebno je uraditi svu potrebnu dokumentaciju i odrediti početnu stanicu.

To zahtijeva vrijeme ali i Uprava za kulturna dobra treba da da svoje mišljenje za koje Magud očekuje da će biti pozitivno.

Magud je govorio i o rekonstrukciju zatvorenog bazena koji bi trebao da značajno pomogne Direkcija javnih radova.

Odbornici SO Kotor su usvojili Prijedlog odluke o izmeni i dopini Odluke o određivanju naselja, ulica i trgova na teritoriji Opštine Kotor u skladu sa Zakonom i Satutom.

Određeni su nazivi ulica u naseljima gradskog karaktera Muo, Prčanj, Risan, Škaljari, Dobrota, Prčanja, zatim u naseljima Lastva Grbaljska, Bigova, Radanovići, Kostanjica, Orahovac i Stoliv.

Neke ulice dobile su imena zaslužnih građana iz novije istorije pa se u Škaljarima dvije  ulice zovu Tripo Tomas i Ivo Brkanović,  po znamenitim kompozitorima iz ovog mjesta, a jedna Vaska Lipovca, poznatog vajara i slikara.

Dobrota je dobila ulice dr Miloš Milošević, Pavo Kamenarović, Karlo Radoničić, Božo Dabinović i ulicu kapetana braće Ivanovića, a na Prčanju Obala Iva Visina i Monda Sbutega.

U Orahovcu imamo ulicu koja je dobila ime po čuvenom vaterpolisti Zoranu Gopčeviću.

Na pitanje Skala  radija zašto nema naziva ulica i trgova u starom gradu, Ranko Proroković, jedan od članova opštinskog Savjeta  za davanje naziva naselja, ulica i trgova je kazao da je stari grad ostavljen posljednji za obradu ove komisije.

Do sada su postojale dvije komisije koje su krenule upravo od starog grada i tu se odmah razbile i ništa nije urađeno, kazao je Proroković ističući da je sadašnji sastav savjeta u rekordnom vremenu obradio sve što je do sada urađeno na veliko zadovoljstvo prije svega lokalnog stanovništva.

Skupština je donijela Odluku o kreditnom zaduživanju d.o.o. “Vodovod i kanalizacija“ i kreditnom zaduživanju-bankarskoj garanciji za preduzće “Komunalno Kotor“ radi obezbjeđenja produžetka Ugovora sa Ministarstvom ekonomije Crne Gore.

predsjedavajuća trpeza

13 KOMENTARI

 1. Ma muka me hvata kada se Gosp. Mrgud stalno vadi i nama kotoranima prica uvjek iste stvari kao i ovoga puta,kada je rijec o Uspinjaci do tvrdjave.Nemogu vjerovati da je utroseno 9oo.ooo Eura samo za projekat i geometriske radove.I da je to tako,to je radjeno na strani grada prema Gurdicu,jer je tu trebao,takozvani lift kroz tunel doci do samoga vrha.tj do tvrdjave.A sada se prebacuje buduca zicara na drugu stranu,kod Skurde i toboze treba naci polaznu stanicu. Ko da je to problem svaki stari kotoranin zna dje bi trebalo da se postavi polazna stanica.
  Gospodine Mrgud pogledeajte projekte stare zicare iz vremena Austrougarske to
  ce Vama i vasim saradnicima biti osnova za polaznu stanicu.Pozdrav

  • Драгане Михаиловићу, чуди ме да се ви, као писмен човјек замлаћујете са зичарама и фикцијама које вам упорно сервирају. Озбиљни људи не разговарају о томе.

  • Tako je Mihailovću, isto mislim.Magud i njegova dugogdišnja demagogija.
   Pitam se ko ga i za čiji interes takovoga i dalje drži na veoma važno opštinsko mjesto iliti funkcju.

  • Ura piću stimaje…? Pa tako i cijena projektovanja-koja se mjeri u procentima-u odnosu na cijenu koštanja>>(liši “obaveznoga”prkoračenja-tzv konačni obračun “rabote”?)<<projekta! Dakle,tu leži istina o cijeni projektovanja-koju malo ko razumije-polazće od osobenog znanja-zanimanja? Jerbo nije svako ture za vezira…?

 2. Sadržajno veoma interesantna sjednica Skupštine opštine Kotor. Veoma pozitivna činjenica je i to što su, Komisija za dodjelu naziva trgova i ulica i odbornici SO Kotor, prihvatili prijedloge mjesnih zajednica.Bilo bi veoma korisno kada bi se mogli napraviti planovi mjesnih zajednica sa nazivima ulica, kao informativno ali i propagandno sredstvo.
  Visoki troškovi u vezi geoloških istražnih radova za izgradnju „ lifta „ za San Giovanni, nijesu se mogli izbjeći. Bili su neophodni bez obzira na rezultate istraživanja koji se očekuju.Dobri su i radi uporedne analize sa troškovima izgradnje žičare Tabačina – San Giovanni.
  Ono, što će, vjerovatno, začuditi građane, poreske obveznike, jeste finasiranje izgradnje trafostanica od strane opštine.Ima li još takvih primjera na teritoriji CG ?
  Mogu li se troškovi izgradnje trafostanica uračunati u troškove preselenja sadržaja
  „ Elektrodistribucije „ sa sadašnje lokacije , bez obzira da li će to biti eventualna polazna stanica za lift ili u funkciji nekih drugih sadržaja, primjerenih funkciji, turizmu, od čega živi Kotor?
  Komisiji za dodjelu imena trgova i ulica želimo uspješan rad u Starom gradu.

 3. A đe vam poznata i jednna istorijska ulica u Prčanju-Lukovića? A đe vam je i makar”pižuo”-znamenitog Prčanjanina Don Nika Lukovića-bez kojeg bi Prčanj i šire bio “sirak tužni bez iđe ičega…”-na sliku Veljije Zalaza-đe danas,u njemu, nema više,čak, ni zmija i ni mrava-evo bezmalo 50 godina? Kome smeta Jugosloven i Crnogorac Don Niko Luković…? Valda onima-koji /ne/znaju đe su šuplji…?

 4. Naša Vlada predlaže preimenovanje pjace Svetog Tripa u pjacu Općinskih Općenja Narodnim Parama.
  Evo samo jednog razloga dovoljnog za harakiri u Japanu.
  Vertikalnim transportom (narodu poznatijem kao lift) ostali smo bez 900000 eura, horizontalni transporti (narodu poznatiji kao privatni špagovi) nisu poznati.
  Mila braćo, koji kružni transport ludila.
  To nam nisu radili ni okupatori.
  Alo Habzburzi, ima li ko živ, vratite se.
  Svečano obećavam,
  kada se izgradi taj lift da sam prvi spreman platiti kartu 900000 eura.

 5. Улицом стида и срама корачају бивши другови а садашња господа… Сви до једнога.

 6. Molim vas kad dođe na red stari grad razmislite ozbiljno za prijedlog pjace od mačaka i ti baš đe je muzej Cat.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]