Umjesto ostavki, opozicioni lideri biće ostavljeni

3
Da je vječna Crna Gora

Nastavlja se nesan i noćna mora, stranputica i sunovrat opozicione (ne)svijesti u Crnoj Gori. Pogubljeni u sopstvenom prekomponovanju političke nejasoće i ideološke promašenosti, opozicioni lideri nastavljaju strmoglav kome se nazire konačnica. Ona je rezervisana možda čak i za poznu jesen ove godine, ukoliko se egzekutor odluči da politički dotuče grogiranu družinu: Dritana, Aleksu, Marka, Ranka, Andriju, Vladimira, Slavena, Nebojšu, Milana, Miodraga, Gorana……

Ili će ih ostaviti da se samouništavaju, jer je to jedini posao u kome su se pokazali uspješni i istinski kreatori doprinosa političkoj teoriji koja se bavi kolektivnim liderskim suicidom. Obje opcije su moguće nakon rezultata od 11 : 0, koji je, u dobrom dijelu, reakcija javnosti na svakodnevnu akciju lidera raspolućene opozicije u nastojanju da dokopaju makar okrajak vlasti.

Nakon rezultata izbora postalo je jasno da su nam građani umniji od brojnih političara, posebno onih koji su računali na njihov glas, uvjereni u sopstvenu zabludu da će birači više vjerovati njihovim nego vlastitim očima. Oni su im odgovorili podrškom evropskom putu Crne Gore, šaljući na taj način u prošlost retrogradna pitanja preispitivanja državno pravnog statusa i strategije razvoja naše države iz ugla usnule opozicije.

Lideri opozicije bi morali da podnesu ostavke. Neće, jer oni nemaju nikakve pa ni političke odgovornosti. Umjesto ostavke, biće ostavljeni. Za vjeke vjekova!

Pa ipak, ne mogu biti nepravedan i ne kazati da je pobjedi Demokratske partije socijalista doprinijelo upravo ovakvo opoziciono djelovanje. Ono je bilo pokretač onima koji su imali opravdane zamjerke vlastima na nedovoljno činjenje, nerijetko na bahatost i osinost, vlastopohlepu  kod pojedinaca, da opasnost prepoznaju u opoziciji koja je pokazala i dokazala da je zainteresovana za vlast samo zbog sopstvenog interesa i privilegija koje ono nosi sa sobom. Građani su prepoznali istovjetne poruke opozicije koje su ih dovele na vlast u Kotoru i Budvi, i uočili njihovu ispraznost i neiskrenost. Bilo im je jasno da ih opozicija posmatra isključivo kao glasački listić sa njihovim zaokruženim imenima, i ništa više od toga. Zaposliće, kako su to radili u pomenutim gradovima, ako osvoje vlast svoje rođake, kumove, prijatelje. Dijeliće svojim partijskim poslušnicima novac iz budžeta shodno zaslugama. Nije ih briga za narod, za građane koji su očekivali promjene radi kvalitetnijeg i boljeg života. Zato je odgovor bio ovakav i zato se opozicija našla na mjestu đe joj je mjesto.

Demokratska partija socijalista apsolutni je pobjednik izbora u neđelju, i to činjenica koju će politička opoziciona kukumakala pokušati da ospori po vlastitom receptu. Počinju priče da su izbori pokradeni i da se vlast služila nedozvoljenim sredstvima, napadima pa čak i prebijanjem njenih aktivista, sad već istorijskom kupovinom ličnih karata i plaćanjem po tarifi od 30 do 50 eura po glasu. Tako je po njima ostvarena pobjeda. Ali, gospodo opozicioni lideri, kako baš da sve to uspije u glavnom gradu, 9 opština i jednoj gradskoj? Kako nešto ne uradiste da makar u jednom gradu pobijedite? A tvrdili ste da je ovo završena priča, da ste demonstirali DPS i da ih konačno šaljete u istoriju. Umjesto njih, u prošlost ste poslali sebe, sa bezizglednim šansama da mogući pokušaj reanimacije da bilo kakav rezultat.

DPS sad mora da se posveti gradovima koje je njena predhodna vlast predala u ruke opozicije. Vrh partije mora da saopšti članovima i simpatizerima da više neće tolerisati nerad, neznanje, bahatost, sitno i krupno sopstvene interese.

Vrijeme je da obnove opštinske i izvršne odbore na lokalnom nivou. Da se kaže hvala zaslužnim drugovima i zamole  da ustupe mjesto onima koji još vjeruju u ideologiju partije u koju su se učlanili. To je jedini put kojim se može naprijed. Zbog toga DPS mora djelovati brzo i odlučno, ukoliko želi da povrati vlast, kao što je to učinio u Kolašinu ili je osnaži i učvrsti poput Podgorice, Golubovaca, Danilovgrada, Plava, Gusinja, Pljevalja, Bijelog Polja, Žabljaka, Bara, Šavnika. Zato su potrebni izbori na svim nivoima u Kotoru i Budvi prvenstveno.

Ukoliko to ne uradi DPS, otvoriće prostor za formiranje građanskih listi koje će dodatno oslabiti njihov položaj i umanjiti šansu da predstavlja ozbiljnog činioca na mogućim prijevremenih lokalnim izborima u ovim opštinama.

Ali, to je već njihov problem.

Slavko Mandić

3 KOMENTARI

  1. Velika većina opozicionih lidera je nesposobna za život van politike. Zato jašu tu nesretnu ragu od svoje stranke dok raga ne lipše. Gadna vremena nas čekaju jer bliži se dan naplate svih balkanskih gluposti od 1990-te do danas.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].