Umjesto pištaljke

17
Dubravka Jovanović

Luža, Lipci, Kostanjica, pa kompletna obala sa dobrotske bande, produženih, izbetoniranih, nasutih, osvijetljenih ponti u betonu i mermeru do po mora, hoteli na pjenu od mora, izrezani parapeti za privatne plaže radi izdavanja, pa onda Auto kamp.

Uz ljudsku, poetsku i novinarsku potrebu da izađem, ipak sam u subotu ostala doma ne pridružujući se protestu, slušajući iz đardina fišćot ili zvižduk pištaljke i doboša (čast izuzecima), na žalost onih koji ispred svoje kuće i ugostiteljskog objekta pontu pretvaraju u kafanu po potrebi.

Onih koji su od velike ljubavi prema gradu devastirali prostor, posjekli najveći četinar u kraju, zauzimajući što jeste i nije njihovo a parodijom, muzikom i stihovima bune se protiv istog, samo kada to čini neko drugi.

U ritmu bubnja i pištaljki “basta“, selektivno, samo za jedan lokalitet na nekadašnjem Auto kampu, koji je godinama bez i jedne primjedbe, protesta ili pištaljke bio ruglo nad ruglima, mjesto najskaradnijih rabota.

U nekadašnjem restoranu, u čijoj hladovini se pila kokta i pivo jednog pasanog vremena, kad smo skakali na bombu i na glavu sa ponte od dasaka u more, a u neposrednoj blizini pili vodu iz ruke sa prirodnog izvora vazda hladnog po vrućini od koje su pucali mjehurići na asfaltu, bilo je i duše i atmosfere.

Na kaskadnim livadama ispod bagrema, topola i četinara, prve kamp kućiće i šatori jedinog uređenog Auto kampa u Dobroti.

I bi jedno vrijeme školskih izleta do kampa, kupanja na kampu, kako se ovo mjesto popularno zvalo.

Prođe i dođe nevrijeme za ovaj lokalitet koji su nastanili opasni psi lutalice, kojekakav sumnjiv svijet i njihovi krici do zore, poslije kojih su ostajali špricevi, tone otpada i svakakve radnje.

A onda i nova gradnja, poput svih iza i ispred, iznad i pored, diljem Dobrote.

Neprimjerene fasade u raznim kolurima, stravične arhitektonske građevine, ni svemirski brod, a ni bunker, zazidani prirodni putevi vodi, biljkama i morskom živom svijetu.

Nema više raka u ponte.

Na sve ovo nije bilo protesnih šetnji niti pištaljki i bubnjeva.

Zato nisam izašla na ovaj protest, ne znam da li slučajno ili namjerno pred nove izbore crnogorske, kojih je istina svako malo, pa od izbora do zbora još po neka nova građevina poraste za koju se lako izda dozvola od nekih istih protestanata.

Svoj doprinos rušenju brda u more i betoniranju ponti i mandraća u jednom od najljepših zaliva svijeta dala sam mnogo ranije pjesmom Kotorski krovovi, koju prilažem umjesto pištaljke:

KOTORSKI KROVOVI

Krovovi i kampaneli
Šufiti, portici, tineli

Tigle, baladuri, pergole

Za carstvo mačaka koje vas vole

koliko rađanja i umiranja

pod krovovima života plet

da ostanete kao zlatni braćolet

Sveti Nikola, Blažena Ozana

Bude vas zvona noći i dana

Sveti vam Tripun čuva

golublji let

krovovi kotorski

od zlata  braćolet

kada  se otpuči kolana dana

i s niske uteknu starinske perle

pa dobijete nove kolure i mjere

tad molim zvono s Gospe od zdravlja

da ostanete takvi  isti

i da vas niko ne popravlja

Kameni u gnijezdu vi ste splet

Krovovi kao starinski braćolet

 

Dubravka  Jovanović

17 KOMENTARI

 1. Dubravkino pisanje je zal za tempi passati… mladost je prosla ..i to je to…3 sorelle su najbolja prica za ljubav..!
  Kotor i kotorani kakvi su nekad bili vise ne postoje…pustimo mlade neka sve uniste ..ni mi nase roditelje nismo puno slusali i sad smo tu…..mili..moj grad..neki kotorani ..?

 2. Dube jesi li viđela crvendaća od Tihe noći? jeli nto bordel ili što će biti tamo.Čuvari našeg grada i njegove ambijentalne arhitekture su zaboravili na ljubav prema gradu. Oćemo li u subotu fišćat?

 3. Providna je ova šetnja sa jasnom porukom : ne damo da se gradi onima koje ne volimo a neka se gradi i zauzima prostor od onih koji nam ne smetaju. Za njih ćemo zatvoriti oči. JADNO veliki zaljubljenici u Boku!!!

 4. VJEOLOMNI ISTINOLJUPCI
  “Kad me slijedeći put budu pitali da li sam ozbiljan kada kažem da ću razuzdano plesati na grobu hrvatskog turizma, odgovoriću da sam potpuno ozbiljan. Sa svoje ću terase sa Neronskim ganućem gledati kako makija, drača i divlji pajasen dolje na moru gutaju napušteno montažno gumno i ruševine apartmanskih favela oko njega
  A dok se to ne desi ugledni poduzetnik će nas podsjetiti da je netaknuta priroda veoma lijepa, ali to nije ono što turisti žele.A nije naime riječ o tome da je ugledni investitor tek tupi oholi imbecil, već u tome što – nije, u pravu je on potpuno i apsolutno, iskusniji je on u tom poslu i od mene i od Vas. Zna on što turisti vole, a vole sve sem netaknute prirode, – jer netaknuta priroda reže, para, prži, peče,cvrči, huči, buči, žulja, bode i grebe, u njoj nema ležaljki, hromiranih ograda, terasa od tikovine, bazena s pjenom, svjetloplavih koktela…”
  Po sjećanju sam citirao dio kolumne, “SMRT TURIZMU SLOBODA NARODU” Borisa Dežulovića. Volio bih da nekoga povuče intelektualna radoznalost ili bilo koja druga, da pomenutu kolumnu iščiitaju u inergralnoj verziji, a naći će je na internetu.
  Ove kolumne sam se prisjetio povodom prosvjeda u Dobroti, održanih prije neki dan. Prvi bih izvan bilo kakve političke konotacije podržao takvu manifestaciju, ali kad dobije tako providan politikantski okvir, to mi je neprihvatljivo. Nije gospodin Dežulović svoju kolumnu pisao uoči nekih izbora, već zbog toga da stavi do znanja da zaštita netaknute prirode, ma koliko zakašnjela, mora da bude trajan proces, nezavisan od bilo kakvih političkih gibanja. Evo još jednom rizikujem da platim danak svojoj političkoj naivnosti, ali neka bude. Šta ću kad nemam talenta za lupanje po bubnjevima…?

 5. Ta barufa i gungula od subote što neko zove protest je samo još jedan prilog da se popuni šuplji Tv program. Dubravka svoj doprinos u borbi daje onim što najbolje i najljepše zna perom pjesničkom dušom i bokeškim izrazom.Šteta je samo što je još samo malo nas razumije.Osim toga zrelim i ozbiljnim ljudima nije mjesto sa tom đečurlijom da bupa u teće i puva u pištaljke .Ne kaže se zalud ko sa đecom liježe popišan se diže.

 6. Bravo, Dubravka. U pravu ste. Vi čitate misli i emocije nas starih Kotorana. Šetajući gradom osjetite koliko je pust, zapušten, ruševan, devastiran. Nekoliko tih novokomponovanih kućeraka na Kampu nikako ne mogu popraviti utiske bilo kome da dođe u Kotor, pa ni ta plažica za koju su dali dozvolu. Pozdrav.

 7. A ova tri velikana sto su setali (jedan po visini drugi po debljini,treci po tituli)vidjese li oni kokosinjac od stefine ponte koji napravise u ime ljubavi prema športu i svome kraju.

 8. Upravo to.Sve je ispolitizovano.
  Umjesto zdravog gradjanskog protesta na sve u Kotor sto nam se desava od bivsih do sadasnjih lokalnih vlasti I republickih institucija,sve se pretvara u propast sa šakom jada I to najvise iz politickih razloga.

 9. Bravo! Svrsenome poslu nema mane! Odlicna konstatacija da se prasina dize i zvizdi nakon svrsenoga posla. Problem je u doslednosti, preuzimanju odgovornosti , treba imati petlju pa stati iza svojih potpisa/ odluka i dostojanstveno podnijeti posledice. Da li je ovo zvizdanje prava mjera “lokalpatriotizma”?

  • Zasto to mislite? Kome bi bilo bolje? Onima koji pokusavaju da operu ruke nakon sto su stavili svoj potpis jer nijesu imali petlju da to ne urade. Lako li je biti politicar na taj nacin! Pametnome dosta!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].