Umjesto tenkovima, u rat medaljama i sabljama

20

 

Dobro je. Možemo da odahnemo konačno. Vučić je kazao da neće tenkovima na Crnu Goru. A baš smo bili u strahu što mu je naum bio. Jer, ako bi krenuo, taj se ne bi zaustavio. Branio bi srpsko pravoslavlje do Karlobaga, preko Ogulina, Karlovca i Virovitice, što je prirodna zemljopisna crta “zapadnih granica” projekta Velike Srbije. Prevejanog ratnika Vučića, čijom vojskom navodno komanduje strateg visokosofisticirane vojne doktrine izvjesni Vulin, koji je služio skraćenu varijantu vojnog roka tek kad je postao ministar vojske, ne bi ni NATO mogao zaustaviti. Istina, đe je god srpski vožd ratovao posljednjih decenija, vratio se spuštenog nosa. Ali, priznaćemo, okolnosti su bili drugačije. Vučić nije tada bio najprviji niti je imao provjerene i iskrene prijatelje poput Vladimira Vladimiroviča Putina, Si Đi Pinga, Donalda Trampa, Taipa Erdogana a ni Angelu Merkel. Pa ni Makroa ni Orbana. Doduše, malo je ko znao da oni i njihove zemlje vuku srpsko poreklo, kako je to objasnio srbijanski istoriografski romanopisac Jovan Deretić. I Bog je Srbin, reče on, u emisiji kod znamenitog Happy voditelja Marića, i Amerika i Engleska, Portugalija i Brazil.

Ali, to su „istorijske činjenice vaskolikog srpskog naroda“i to je svakome jasno. Da se dobro upamti da je sve srpsko, pa i ono što nije, postarali su se srbijanski mediji, đe god postojali po bijelome svijetu. Oni tumače, pojašnjavaju, kaleme i dorađuju, prekrajaju i varaju po volji vožda, za potrebe političkog klijentelizma u zamjenu za finansijsku i svaku drugu potporu. Pa kad je to tako i kad je sve jasno, ipak postoji nešto što baš i nije. A to je koji je razlog motivisao vožda da, posredstvom svoje ratnohučkaške dvorske minijature, dodijeli nakon 21. godinu pripadniku tadašnje Vojske Jugoslavije iz Crne Gore Andriji Mandiću, poznatijem kao četničkom vojvodi, spomen medalju za doprinos sistemu odbrane Srbije jer je 1999. godine branio Saveznu republiku Jugoslaviju. Da, da. Dobro ste pročitali. U obrazloženju jasno piše da je Mandić dobio medalju za doprinos odbrane Srbije jer je branio SR Jugoslaviju. Pa može tako. Glupo jest, ali mu ništa ne fali. Da bi branio ovo, bilo je prvo potrebno da odbrani ono. A Mandiću je pošlo za rukom istovremeno da odbrani oboje.

Oni malobrojni, koji znaju o čemu se radi i koji to što znaju žele pa podijele sa istinom, obrazložili su dodjelu medalje potrebom da se pomogne posrnulom vojvodi Mandiću i podigne mu se rejting, ako je to ikako moguće. Srpstvo iz Crne Gore, strategija je tamošnje srpskopravoslavne vlasti, mora se braniti na svakom mjestu i sa svakim čovjekom. Pa bio on i Andrija Mandić, kome je ugled poljuljao i Amfilohije ne želeći ga na svojim protestnim skupovima. Pa kako takvome podići ono što nema? Prisjetio se lično vožd. Medaljom, nego kako. I dodijeli mu je Vulin. Nakon prvobitnoh aplauza, u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba tajac. Ne diže se ugled starom borcu protiv države Crne Gore i njenih atributa. I opet Vučić, a ko bi drugi. Šapnu na uvo Vulinu, a on brže bolje potegne za sabljom i onako impozantnog držanja kakav je čitav, uruči mu je na opšte zadovoljstvo prisutnih.

Slijedi potom istorijski govor sjajnog Vulina, heroja iz Jovanice i omiljenom sestriću tetke iz Kanade. On baš ne zna što je govorio, ali dobro zna da je to misao njegovog vođe bez čijeg blagoslova ne bi mogao ni „A“ da kaže. Pa ipak, jedna mudrost je istorijski njegova. “Srbija pamti dobro, kao što pamti i zlo, i svakome će vratiti i dobro i zlo, baš onako kao što je zaslužio, zaprijeti treperavi Vulin svima na koje se kletva odnosila, da zna svako da se ne može i ne smije ponašati u skladu sa zakonima prema srpskom narodu. Jer, srpski narod je ugrožen i zato se Srbija mora boriti svim nedozvoljenim sredstvima da mu se omogući da uzme sve što nije njegovo, kako ne bi bio povrijeđenog ponosa, časti i dostojanstva, mislio je da kaže ministar vojni, ali nije mu pošlo za rukom da riječi poređa po uzoru na Vučićevu slagalicu. Svejedno, poruka je poslata i biće, uz blagoslov Joanikija, Amfilohija, Filareta, Sofranija, Metodija (bez Kirila)i Irineja služena na putujućim molitvama za spas vaskolikog srpstva.

Vojnu spomen-medalju za doprinos sistemu odbrane Srbije dobio i je Danilo Leković, ali on za ovu priču nema apsolutno nikakvog značaja.

S.M.

20 KOMENTARI

 1. Bokelji pravi brane bratstvo i jedinstvo,
  koje čuvaju kao zjenicu oka svoga, a ne kao omatufjeli bukači , što blokiraju raskrsnice i “kružne tokove”, pod
  vođstvom mantijaša i fakina.
  Koja je to vojska, osim Crnogorske u
  Crnoj Gori, Bokelju salamantrani, što iz prikrajka pogledavaš, zaviruješ u tuđa dvorišta i kao slučajno presrećeš
  “drugačije misleće”?
  Oli i ti da se litaš “od tunjela do tunjela”,
  ka Tivtu, da provociraš sa “opituranom šticom” u rukama ?
  I ti si babetina kao Ljuta, pod komandom onog sa Prčanja, skupina
  kupina pustih, poznatiji ko
  pestokupljevina.

 2. NA OVE TEME NE TREBA TROŠITI NI VRIJEME NI “OLOVKE”!..VEĆ ISTE-U DOVLJNIM KOLIČINAMA TREBA-OBEZBIJEDITI..RAZNO RAZNIM V/m/ulinima,da sami o sebi i svojim krvavim nedjeima -napišu istinu -O BJIMA IDIOTIMA U NELJUCKOJ ČAPRI OD VARDARA DO TRIGLAVA I OD HORGOŠA DO ULCINJA-I DO PIRANA…KOJI SU “SVOJIM SABLJAMA”-POD JURIŠNOM PALICOM-(MOGA “KUMČETA”)-KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA…UZ OBILATU POMOĆ “VODEĆE ELITE DANAŠNJIH-MALO JE REĆI- RIKAČA”..NA “OTVORENIM STRUGAMA”..PISALI I ISPISALI-PREPISALI…SRAMNU PROŠLOST SVOJIJEH PREDAKA I DO 1918 I POSLIJE -DO POTONJEG RATA 1991-1999 godine…U KOJEM JE SAMO BOSNA I HERCEGOVINA-DOMICILNA DRŽAVA MOJIH PREDKA -~~~(IZ TRI DIJELA-U KOJOJ SE I DALJE NEZNA KO SVE PIJE I LOČE-ALI SE ZNA KO PLAĆA!)~~~ DA SE NIKAD NE ZABORAVI-PLATILA (u vremenu 1991-1995.godine)..SA PREKO 105 HILJADA LJUCKIH GLAVA(OD KOJIH BIJAŠE 60 OSTO NEJAČ!) SVIJE VJERA I NACIJA-KRVAVE PIROVE “razno bojnih V/m/ulina IZ TORINA-“SABLJARA”!…OD VARDARA DO TRIGLAVA-“SVIJE RACA I PASMINA”…!!!

  • Jordane odavno si Ti osnovao paralelnu banditsku organizaciju.
   Tvoje višedecenijske veze sa svijetom
   raznoraznih državnih neprijatelja i angažovanja svijeta kriminala u pohodu na razne emigrante, omogućile su ti da imaš jasniju sliku o svima, pa i kroz obimne dosijee tvojih slyžbi!
   Tako Ti danas, iako umirovljen, ali ne i smiren, nego razgoropađen po ovom portalu, uz pomoć trčkarala Ljute , Bokelja i dr. laprdonja širiš demagogiju
   ercegovačkog samoljublja i magareću
   ukočenost u dijalogizaciji sa okolinom!
   Kao što se vidi duše Ti zakrpljene
   fleke, pa pumpaš ko uliganj !
   Bokelj i Ljuta su tvoji žbiri, a oni fićfirić iz kina samo pokušava imitirati
   Jola umjesto Jordana, jerbo si ga Ti u
   gradskog policijota instalirà, a on ostao uživljen u tu ulogu !
   Čuvaj se Jole potomaka svoje školice,
   bolje je u poprugama, uz taranu i biž….

   • …DILEME NEMA-PRIZNAT TI SE MORA ,DA STE SVOJIM STASOM-JEZIKOM I U MNOGO ČEMU DRUGOME PREVAZIŠLI RAHMETI ĐURĐU-ĐOVANU JOSIPOVU IZ KOTORA-STAROGA GRADA..POZNATU KOTORSKU ALAPAČU-TOROKUŠU…JER vAŠ ODNOS PREMA ISTINI-JE ORIGINAL OPAJDARE..SPREMNE I NAREDNE ,DA I AKO NA ŠKINU-POČEŠĆE LEŽI..I U UZDA-HU RIČE -GEDAJUĆI SEBE U ZRCALO:” SVE SU ŽENE PUTANE-SAMO SAM JA I MOJA MATI POŠTENE”?! ZATO VAM PREDLAŽEM GOPODINE GUDIN zvani Pera-PROMIJENITE ZRCALO(što bi NJEGOŠ reka)-MOŽDA ĆE TE BOLJE DA UPOZNATE SEBE I VAŠE PRETKE…JER IVERICA NE PADA DALJE OD BALVANA..!!!

    • Jole ima dosta toga u Tvojoj paralelnoj banditskoj organizaciji, koja poput hobotnice sa hiljadama krakova skube na sve strane, ali Ti si taj koji je sa godinama sve više živahan, a evo se javlja i tvoj šegrt iz magacina za kukuruz , iz kino sale, koristišli točak za meso,
     mućkalicu za krstovnik, fišek za pravljenje ukrasa na torti, i to tako da svaki lik tom svojom radnjom
     ili obeležjem već stiče svoje prvo
     određenje, što vas navodi da o njemu saznate nešto više, kao da fišek za pravljenje ukrasa na torti već sam po sebi određuje karakter i sudbinu onoga koji na pokaznoj radioni prikazan kako rukuje dotičnim fišekom za pravljenje ukrasa na torti, i Ti si Jordane pripravan da, svaki put kada se
     takav lik, uzvikneš:”Ah , to je onaj sa fišekom za pravljenje ukrasa na torti”, ne idudarajući od početnog fišeka za pravljenje ukrasa na torti.
     Poznato je Tvoje slastičarsko
     umijeće, iako se kriješ od javnosti!!
     Toliko da znaš da i mi u Perperu znamo o Tebi, što možda ni sam ne znaš, i gdje i što dobavljaš, što čitaš, koga pohodiš, a ko Tebi, na kanabe dolazi! Nastavak, kad se steknu uslovi. Mogao bi donjet malo tih slastica u Perper i Troju,
     a ima ovamo i mrsa i dr. đakonija !

   • Perice serice, ne svađaj se sa svojima. Greota je, jer ste i ti i Jordan jedna te ista “srać.a” iznjedrena iz iste gu.ice.
    Lupatete budalaštine, avetate po portalu i smarate ovaj pošteni narod.
    Svrati kod mene u kabinetu, da ti nađem neki pristojan posao. Vrjeme je da nešto rabotaš i da kreneš pravim putem.
    Jordanu rabota ne treba, jer je zadržao istu od dana kada se penzionisao.
    Eto Pero gudinu toliko od mene.

    • ..DA VIŠE NE NAPIŠEM NI SLOVA O KONAVLIMA-DUBROVNIKU-BOSNI I NJIHOVOJ LJUCKOJ POGIBIJI-ĐE STE,ZA RAČUN I LJBAV KASAPINA I GROBRA SA DEDINJA- IM UBILI OD 1991 DO 1995 PREKO 1O5 HILJADA LJUDI-OD KOJIH BIJAŠE PREKO 6O POSTO NEJAČ..PA DA NE SPOMINJEM VAŠU ABlejalicu I VAŠE ORGIJNAJE PO KOTORU -1989 NA VAŠU TADA STARU SRPSKU NOVU GODINU-KAD STE OBORILI.. (LIŠI MENE-NISTE IMALI TVRDA ŠEMENA-UŠKOPLJENICI)..LEGALNU I LEGITIMNU VLAST…I POTOPILI KOTOR-KOJI JE I DALJE NA DNU NORA POD RIVU-ĐE JE POTOPLJEN I SPOMENIK BIŽANTOV-1945 godine…! ALI POD JEDNIM USLOVOM..DA SE JAVNO IZJASNITE DA STE crnogorci I DA SE SVOJIM IMENIMA I PREZIMENA POTPIŠETE..VAŠ HIBRID…UZ SAVJET DA PREDHODNO PROČITATE NA ITERNET “PREVOD RJEČI “hibrod”-DA BI STE BILI SIGURNI U SVOJ DNK…PO TATINA LINIJA?!

     • A ja predlažem Jole da se maneš ćorave i zaludnje rabote i da fino sa Nama , popiješ koju mučenicu u Perperu, pa potom u Troji, a onda
      idemo na karnalne sesije, tj.
      tripice i bumbare.
      Obećavamo da ćemo Te lijepo paziti i maziti, kao makakaka iz
      Đukine Cale.
      Portunaš iz kino sale može s tebom zaključit separatno
      primirje, ali ne i skupa s nama!
      Vanka toga, on je uvijek dobrodošao sa svojim ušnim
      aparatom i bufferima , sa svojim izviđačima i bez njih !
      Eto ,Jole prihvaćamo tekovine
      jordanizacije, pa put pod noge,
      uzmi biljete od Blue Linea, da ti platimo troškove, a za mjesečnu pretplatu , ako odlučiš da se
      učlaniš, ćemo se dogovoriti .

     • Ja ću Jole provjeriti svoj DNK-a. Zvaću onu sa tvoje PINK televizije.
      Tebi to ne treba jer isti ne mogu pronaći te tvoje od tatine linije, jer su rasuti po cjeloj bivšoj Jugoslaviji.

     • GURDIĆ, KADA ĆEŠ SE PRETVORITI U RANKA,PEPEA, PERICU, KLODOVIKA I DA BACIŠ KOJI KOMENTAR. JADO, KAO DA TI JE KVRGA U GLAVU. DOSADIO SI I SA PERPEROM. ISTROŠENA TI JE TA FORA. PROMJENI NEŠTO I OPERI BAREM TE ZUBE. POŽUĆELI SU, PA TI NE IDU UZ “GARDEROBU”
      VJEŽBAJ MALO I HOD, LOŠE SE KREĆEŠ, PA TI JE I DROB PORASO.
      SVE U SVEMU: VREĆA GOVANA!

 3. Spin ili plin ti je mozak Bokelju.Akcija sablja u Srbiji vlada ali ce ga i ovoga puta popušit.
  Lijepo spavaj.
  Śata samo tako!

  • ..VI STE ŠJOR Moj grad-u, HIBRID-“crnogorac”..ČIJA GLAVA VIRI SA ZATAMLJENIM NAOČARIMA IZ VREĆE .G..NA-DI PERO GUDIN-IZ VAŠE POTONJE REČENICE -gornjeg NAPISA-“MUDROLIJE”..UPUĆENE GUDINU-VAŠEM JEDNOJAJČANOM HIBRID-“crnogorcu”…MA-SKOTI, U ORIGINALU- ..kotorski !!!

   • Ajde Jole gurao si stojadina kao
    pravi kašetaš, a sad imaš Blue line.
    Nešto ne svrćeš u “čaršiju”, a pogotovo ne u Škaljare?
    Vrijeme je bumbara i tripica, ni tamo te nema ?

 4. Loš spin Uredniče!
  Nije ovdje riječ o mijesanju Srbije u unutrasnja pitanja Crne Gore
  Problem u Crnoj Gori je napravila njena Vlada koja hoce da otima tudju svojinu!
  Džabe skrecete paznju na Srbiju i Mandica ovakvim spin tekstovima.

  • Pravi Bokelji se nikada u istoriji nisu hvatali obaveze da brane Srbstvo i Srbijanstvo.
   Mozes se ti predstavljati pod pseudonimom Bokelj koliko god hoces ali si zapravo daleko od toga….

   • Dobro….sad se nameće logično pitanje….a koga su se to Bokelji obavezivali da “brane”?
    I jos jedno pitanje….koliko je Bokelja bilo na strani srpske vojske u Velikom ratu?
    Nadam se da nisu previse zahtjevna pitanja za takvog “poznavaoca” istorije?

   • …za početak,ja Vam preporučujem knjigu “Prčanj 1937”-od autora Grande Don Nika Lukovića,!!! U taj Bokeški BUKVAR,VITEŠSTVA, ČASTI I POŠTENJA-iz doba Svjetske Revolucije-1848-godine piše sve o BOKEZIMA….! Nota bene koju je ova “naša vlast”-zaboravila 2018..godine u jubilarnoj godini…?!!! Zašto? Nijesu se sjetili-od “trke” u proslavama-jubileja “dječijih vrtića i škola” u knjaževini Crnoj Gori-u kojoj su “svi ljudi-koji u njoj žive jesu S r b i ,većinom pravoslavne vjere,a ima ih malo i rimokatoličke i muhamededanske vjere”…!

     • ..nebještoga gora slomi”..ka tebe ovi ruski ..”pisci”-kotorskog HIBRID-og intlektualca..koji nije dobro pročitao značnje rijči “MUŠKOGA aRODA.HIBRID..Biljka nisi-životinjskog porijekla jesi-TVOR…BUĐ-ONI?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.