Umjetnost je pravo na profesionalno izražavanje uma

3
Marija Sarap

Marija Sarap, crnogorska dramska spisateljica, scenarista i konceptualna umjetnica ne miri se sa devijacijama savremenog, bezdušnog svjetskog poretka u kome ljudi gube identitet, dignitet,sopstvo, svodeći se na puki broj. Umjetnica je svoj stav izrazila  performansom na nedavnoj konceptualnoj izložbi u Kotoru,  pod nazivom 7K Novus Ordo Mundi” /”7K New World Order”što u prevodu sa savremenog kompjuterskog slenga znači SICK – (na crnogorskom  bolest),objasnila je Sarap za portal Radio Skala.

SKALA: Zamiljivo ali ne i neubičajeno da se umjetnici „ogledaju“ u raznorodnim umjetničkim pravcima. Obzirom da ste dramski pisac i scenarista, kako ste i kada prepoznali sebe u konceptualnoj umjetnosti?

SARAP: Umjetnost doživljavam kao začudnost uma koju (očigledno) samo odvažni i pomalo škicani (od nazovi normalnog svijeta) imaju pod kožom kao pravo na profesionalno izražavanje uma.

Dakle, to ide ovako… ONI/MI se drznu da usade misao, (možebiti) samo onima koji je  razumiju  u cjelosti ili pak djelimično. Pa nije svakome dato da To iz sebe,  doživljeno i iskustveno sopstvo prenese drugome. Potrebna je petlja, koju najčešće nazivamo darom. Kasnije su to (kritičari, istoričari i ostali vrli pametnjakovići) preinačili u umjetnost. Sve zavisi iz kog ugla i ko gleda.

Zaludu je da se trudite ako nikoga ne pokrenete. Nije bitno gdje i kuda. Važno je da se To „vaše“ nekoga tiče. I onda se naziva opštim mjestom, pa vas mogu razumjeti i bez tumača i eksplikacija.

Baš ovako doživljavam sebe. I sve one koji imaju svijest o sebi i „umjetnostima u sebi“. Naime, svako od nas zna ponešto iz nekih umjetničkih pravaca, stilova. Neki od nas imaju strast, progon, moranje, da se prepuste nekoj od tih začudnosti, koje „stanuju“ u umjetnostima. Tako se pjeva, slika, piše, pleše… tvori umjetnički rukopis. I uvijek radimo ono što smo zapravo mi sami. Ako smo pisci, pišemo o sebi, da postanemo bolji nego jesmo. Ukoliko smo u likovnostima, koristimo tehnikaliju da izrazimo, opet sebe… I sve to radimo zarad katarzičkog flesha koji nas opet i opet, dovodi na putanju stvaralaštva dok se ne ispraznimo, pa sve tako u krug.

Konceptualna umjetnost je samo „preskočena rampa“ u drugačiju verziju sopstvenog izraza. Sigurna sam u čitanje svog „rukopisa“ kroz koncept – ideju onoga što želim poručiti populusu. Nije mi bila namjera, već je proces iz skulpture doživio nadogradnju u priču 7K.

SKALA: Što kao konceptualna umjetnica poručujete svojom audio-vizuelnom estetikom u izloži „7K NOVUS ORDO MUNDI / 7K NEW WORLD ORDER“?

SARAP: Živimo u bolesnom svijetu, a to je bukvalni prevod kompjuteraškog slenga gdje 7K znači sick (engl) ili na crnogorskom jeziku – bolest. Kad tome dodate ostatak koji na latinskom i engleskom znači Novi Svjetski Poredak imate koncept koji jasno govori o kritici postmodernističkog društva koji više nema obrise humanoidne civilizacije.

Skulpture su u tigli (crijepu) izrezane u formatima prošlih svjetova. One su lanterne, tvrđave, prozori, puškarnice… to je baš ona „svjetlosna šifra“ iz baš one dimenzije koju smo iznevjerili i zamjenili sa ovim IP kodovima (da ne nabrajam dalje). Usput smo dobili i zvanične brojeve: JMB, ID i sl. Takođe smo obesmisli sebe i sve oko sebe u čekanju broja, datuma, obilježavanja istih… I izgubili sve. Identitet. Dignitet. Ljepotu življenja.

Traka koju nosim za vratom je moj broj, koji vama ne znači, niti treba značiti. Eto, baš tako latentno i indiferentno postajemo samo broj. Onaj koji ne znači nikome ništa.

Zbog toga je Mocartova misa Lacrimosa „intro“, kojom želim ubosti u oko, prsa, da nestane daha… sve nas koji pristajemo da budemo broj. Sredstvo bolesnog društva i poretka koji nas stavlja u situaciju da „blinkamo“ na prazno i da se molimo Bogu Internetu.

SKALA: Kako će „živjeti“ instalacija 7K? Planirate li ponoviti ovaj koncept u Crnog Gori?

Kod nas ću svakako ponoviti, ali sa nadogradnjom i drugačijim pristupom. Za mene je ponavljanje istog besmislica. Umjetnost je živa tvorevina uma. Ona mora da „živi“ svije manifestacije.

Naime, pripremam se za međunarodnu izložbu u Londonu povodom 25 godina od osnivanja profesionalnog Art magazina „Universal Colours“ sa sjedištem u Helsinkiju i Londonu. Komisija EU/MAN je selektovala moje radove koji će učestovati sa najboljnim umjetnicima svijeta . Iz BIH učestvuje Mensura Jahić koja je proglešena za najboljeg umjetnika u svijetu 2015 godine od strane meritorne komisije „Universal Colours“. Imamo i crnogorskog slikara, Irvina Masličića koji če se na ovoj izložbi presdstaviti sa već selektovanim radovima iz opusa Podvodni svijet.

Vjerujem da ćemo se ponaosob predstaviti kako spada, ali i kolektivno. Oni su naime dio moje postavke, koncepta. Imaćemo brojeve. Vidljive. Znakovite. Naše kodove. S tim što smo kao „narod“ svjesniji od mnogih iz tih svjetova – Novog svjetskog poretka. Mi smo naučili na borbu i znamo šta je muka i bol. To nas ne umanjuje, več naprotiv. Dokazuje da bara-bar idemo na predstvljanje onoga što jesmo i da znamo šta nam se sprema. Za sve smo i do sada bili naredni. I sa brojevima čemo se ćerati!

SKALA: Umjetnost kakvu je sagledavate u svom objedinjenom stvaralaštvu, po Vama ima „vidljivost“ u CG medijima? Zbilja, kako sve to funkcioniše?

Fukcioniše kao i sve u našem društvu – nikako. Svi smo na margini, a ponajviše umni ljudi. Politički i sociljalni rijaliti je preskočio u našu zbilju. Teško je to objasniti. Legnete sa jednom informacijom a živite nešto sasvim drugo.

Mediji nisu nikad bili nesretniji (čast izuzecima). Zamislite kad nas vijest o vanzemaljica ne pogađa. Znamo da je fejk.

E sad zamislite kao izgleda to „zvjezdano nebo“ iz umjetnikove vizure,bez podrške, mecene, i medija da ih ne spominjem (od šunda i gliba).

Valjda će i ovo proći. Ali se tim rerfenom tješimo već nekoliko decenija, a odosmo u fundus sopstvenog integriteta.

Dakle, žalosna je i vidljivost i nevidljivost.

SKALA: Kuda ide Vaš opus nadalje? Imate li izoštren fokus ili čekate „okidač“ koji to zapravo stvara u Vama?

Idem naravno dalje. Moram. To je sastavni dio moje životne metrike. Uz mene idu i oni koi me mogu pratiti. Na tom putu samo najuporniji ostanu. Sve ostale spali neki oganj. Najčešći „saveznici“ takvih neuspjeha su sujeta i nerad. Zato sarađujem sa ljudima koji imaju „koncept“. Ovo govorim jer ako govorimo o konceptualnoj umjetnosti, potrebni su saradnici. Oni će biti moje „oči i uši“. Audio-vizuelni zraz je prostor koji me čini živom. I zdravom naravno.

Dubravka Jovanović

3 KOMENTARI

 1. Mnogi mediji su dd gliba a mnoge u životu drži čisti interes i sluganstvo.
  Umjetnice lijepo ste ovo rekli i dali nam duboke poruke.

 2. Ljube moja
  Bila si i ostala sloboda
  Sloboda misli
  Sloboda riječi
  Sloboda govora
  Sloboda duha
  Sloboda slobode
  Čestitam ti mila moja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].