UNICEF: Roditelji da razgovaraju sa djecom o rizicima i mogućnostima na internetu

0

Povodom Međunarodnog dana bezbjednog interneta, koji se širom svijeta obilježava 9. februara, UNICEF podsjeća da se prema Global Kids Online istraživanju iz 2016. u Crnoj Gori svako drugo dijete (45 odsto) ne osjeća bezbjedno na internetu, a svako treće (38 odsto) je doživjelo makar jedno neprijatno iskustvo na internetu tokom prethodne godine.

Negativna onlajn iskustva češće prijavljuju dječaci i tinejdžeri, a zabrinjavajuće je da mnogi ne znaju šta da rade u tim situacijama, saopšteno je iz UNICEF-a CG.

“Biti roditelj u digitalnom dobu donosi sa sobom dodatnu odgovornost pružanja podrške djeci da postanu svjesna mogućnosti i rizika digitalnog okruženja”, ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Roditeljima je potrebna podrška da bi obavljali ovu dužnosti. Iz tog razloga, kroz nacionalnu kampanju medijske pismenosti #BirajmoŠtaGledamo, koju vode UNICEF-ovi mladi reporteri, UNICEF poziva roditelje, škole, medije, akademsku zajednicu, civilni sektor i Vladu da zajedno rade na podizanju medijski pismenih građana i na izgradnji bezbjednijeg i inkluzivnijeg digitalnog okruženja.

“Otkako je ova kampanja počela prije dvije godine, broj roditelja koji razgovaraju s djecom o tome šta rade na internetu se više nego udvostručio povećavši se sa 21 na 47 odsto. Takođe, većina roditelja kaže da sada ograničava djeci vrijeme ispred ekrana svakog dana, kao i medijske sadržaje koja ona prate na internetu”, poručuju iz UNICF-a.

Kriza izazvana Covid-19 infekcijom, ukazala je na značaj medijske i digitalne pismenosti za ostvarivanje prava na zdravlje i na bezbjednost, jer su i djeca i odrasli tokom nje izloženi mnoštvu dezinformacija koje su mogu biti i opasne po život.

Prema istraživanju Ipsosa koje je sprovedeno uz podršku UNICEF-a u maju prošle godine, 7 od 10 građana Crne Gore prepoznaje medijsku pismenost kao dugoročni odgovor na ovu pojavu. Oni smatraju da će veći stepen medijske pismenosti građanima omogućiti da sami provjeravaju tačnost informacija, što će dovesti do manjeg širenja dezinformacija.

Kako je bezbjednost na internetu jedan od ključnih izazova za djecu svuda u svijetu, Komitet Ujedinjenih nacija za prava djeteta je, prije par dana, 4. februara, usvojio Opšti komentar o pravima djeteta u digitalnom okruženju kroz koji poziva vlade da odrede tijelo koje će biti odgovorno za koordinaciju politika i programa koji se tiču prava djeteta u digitalnom okruženju.

“Da bi se prava djeteta promovisala i štitila u digitalnom okruženju, Crna Gora treba da razvije nacionalnu strategiju medijske i digitalne pismenosti i da odredi instituciju koja će biti odgovorna za njenu koordinaciju, sprovođenje, monitoring i evaluaciju. UNICEF je spreman da podrži takve napore”, zaključio je Santander.

Kroz Opšti komentar o pravima djeteta u digitalnom okruženju, UN Komitet za prava djeteta poziva države da podižu svijest o ovom pitanju, kao i da podrže djecu, roditelje, nastavnike i druge koji rade s djecom da razvijaju digitalnu pismenost i vještine kako bi širili svijest o tome kako da djeca imaju koristi od digitalnih servisa, kako da smanje rizike u digitalnom okruženju na minimum i kako da prepoznaju dijete koje je žrtva negativnog iskustva na internetu i adekvatno reaguju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].