Unija slobodnih sindikata osudila poziv na ukidanje neradne nedjelje

1

 

Zatečeni smo inicijativom Unije poslodavaca Crne Gore UPCG koja u ovim danima i mjesecima punim izazova za sve naše građane inicira predlog da se, pod plaštom ublažavanja posljedica izazvanih koronavirusom, ukine neradna nedelja u trgovini, saopštili su iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore USSCG, najoštrije osuđujući takvu inicijativu i poručujući da će uložiti sve kapacitete da ta inicijativa ne naiđe na razumijevanje donosilaca odluka.

U USSCG kažu da u trenucima kada smo, ili bi trebalo, svi da budemo usmjereni na (pored očuvanja života i zdravlja) održavanje likvidnosti privrede i, samim tim, očuvanje radnih mjesta zaposlenih, smatraju neprimjerenim i krajnje neodgovornim traženje ukidanja neradne nedelje koja je, nakon gotovo desetogodišnjih napora USSCG, uvedena radi poštovanja jednog od fundamentalnih prava zaposlenih, koje upravo poslodavci nisu nikada poštovali.

Unija poslodavaca poziva na ukidanje neradne nedjelje

“Sada, kada je poslodavcima neophodna pomoć države, pored svih paketa podrške koji im se serviraju, a koje je podržala i USSCG, oni bezobzirno koriste ovu priliku da nastave sa kršenjem osnovnog prava zaposlenih iz radnog odnosa, a to je da pravo na nedjelju, kao slobodan dan u toku radne sedmice, odnosno pokušavaju da ukinu i ograniče ovo pravo, pokazujući svoju nezajažljivost i spremnost da odmah sa popuštanjem mjera do krajnjih granica iskoriste kapacitete svojih zaposlenih”, navode u USSCG.

Na taj način, kažu u Uniji slobodnih sindikata, pokazuju koliko su iskreni u svojoj često ponavljanoj paroli “da je samo zadovoljan radnik dobar radnik” i koliko cijene svoje zaposlene, odnosno njihovu potrebu da, bar jedan dan u sedmici, budu sa svojom porodicom.

“Ovakav zahtjev dodatno čudi ako uzmemo u obzir da je, upravo, veliki dio trgovačkih objekata bio u prilici da nesmetano radi i privređuje za vrijeme trajanja mjera preduzetih sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Dakle, ogroman broj zaposlenih u trgovini, sa akcentom na prehrambene prodavnice, bili su na prvoj liniji odbrane u ovim teškim danima, te su istovremeno bili poslednji kojima je skraćeno radno vrijeme, a prvi kada je u pitanju „popuštanje mjera“ i produžetak radnog vremena i to do 22 sata”, ukazuju u USSCG.

Kako dodaju, umjesto da apeluje javno na poslodavce da ishitreno ne reaguju i sačuvaju radna mjesta, kao i da od Vlade traži izdašnije subvencije kako bi se radna mjesta zaštitila i očuvala likvidnost privrede, UPCG pribjegava inicijativama koje nemaju uporište niti u jednom opravdanom razlogu, čak ni u ovoj vanrednoj situaciji.

“Posebnu zabrinutost izaziva i dio u pomenutoj inicijativi koji posebno naglašava ugroženost privrednika koji se bave trgovinom zbog neradnih dana u toku državnih praznika. Pa se i ovdje postavlja pitanje, zašto UPCG ne poziva svoje članstvo da poštuju zakon, odnosno pravo zaposlenih na slobodan dan za vrijeme državnih praznika, čije poštovanje predstavlja i odnos prema državi, već iz godine u godinu državne i druge praznike proglašava “biznis barijerom”, a zaposlene ograničava u korišćenju istih”, navode u USSCG.

Poručuju da snažna podrška javnosti, poštovanje osnovnog prava zaposlenih u trgovini i konačno uviđanje potrebe od strane donosilaca odluka da se, kroz izmjenu Zakona o unutrašnjoj trgovini, zaštiti pravo zaposlenih u trgovini na malo i veliko (koje nije bilo štićeno i ostvarivano u skladu sa Zakonom o radu), te u konačnom sama činjenica da su upravo predstavnici poslodavaca iz sektora trgovine podržali inicijativu o neradnoj nedelji, svjedoče o tome da uvođenje neradne nedelje ima svoje potpuno opravdanje i da je bilo nužno.

“I dok druge napredne i razvijene zemlje, upravo iz razloga produktivnosti, skraćuju radnu sedmicu na četiri ili pet radnih dana, ili na 30 sati sedmičnog rada, UPCG ćuti na činjenicu da su naši poslodavci prekovremeni rad od izuzetka pretvorili u pravilo, tako da naše kolege (za istu zaradu) rade sedmično često po 50 i više sati”, ističu u Uniji slobodnih sindikata.

Zato očekuju da donosioci odluka, kojima je upućena sporna inicijativa, neće imati sluha za nju i da u njoj neće prepoznati opravdanost i vezu sa očuvanjem likvidnosti privrede nakon okončanja epidemije.

USSCG će, naglašavaju, nastaviti da istrajava do potpunog ostvarenja kongresne rezolucije iz 2012. godine o pravu na četrdesetosatno radno vrijeme, te slobodan dan nedjeljom i u dane praznika, kako bi svi zaposleni, koji rade u djelatnostima gdje priroda posla i organizacija rada to ne zahtijeva, ostvarili ovo pravo.

“U pitanju je civilizacijska tekovina po kojoj se prepoznaju sve napredne i razvijene zemlje, koje time pokazuju da poštuju dostojanstveni rad, jedan od ključnih principa koje zagovara Međunarodna organizacija rada, a koji je i u Crnoj Gori ozvaničen kroz Program dostojanstvenog rada kojeg je prihvatila i potpisala UPCG”, zaključuju u Uniji slobodnih sindikata.

1 KOMENTAR

  1. Upravo tako! Nemojte popustati i ojacajte Sindikat, jer ovo prelazi u TVRDI KAPITALIZAM, koji nece da zna za ljudska prava i potrebe! Istrajte u svom protestu, jer pobuna jedino moze donijeti rezultat! Strajkujte! Ako ste solidarni, nezajazljivi poslodavci vam ne mogu nista! Da vam uskrate dio mizerne mjesecne naknade? Sram ih bilo, to su skorojevici kojima nikada nije dosta!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]