Unija slobodnih sindikata pisala Milatoviću, traže da neradna nedjelja ostane na snazi

0

Unija slobodnih sindikata uputila je dopis ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću kojim traže da neradna nedjelja ostane na snazi i da se uslovi rada u Crnoj Gori poboljšaju.

U Uniji poručuju da su zgranuti najavom novog ministra o ukidanju slobodnog dana za sve trgovine na malo i veliko.

“Gospodine Milatoviću, od Vas očekujemo da u predstojećem mandatnom periodu, preko nadležnih institucija sistema, prevashodno fokus stavite na stvaranje dostojanstvenih uslova rada za sve zaposlene u Crnoj Gori, koji podrazumijevaju poštovanje prava na adekvatnu zaradu i 40-o satnu radnu sedmicu, prava na slobodan dan sedmičnog i godišnjeg odmora, te prava na slobodan dan u dane državnih i drugih praznika. Iskreno rečeno, zgranuti smo i duboko razočarani činjenicom da Vi, kao tek postavljeni ministar u novoj Vladi Crne Gore, prvim potezima želite da minimizirate nedavno uspostavljenu tekovinu za koju se USSCG svojom kontinuiranom kampanjom borila od 2009. godine”, naveli su u Uniji.

Oni u dopisu naglašavaju da nadležne institucije moraju što prije da pokrenu snažnu kampanju prevođenja u legalan radni odnos 40.000 osoba koja se nalaze u faktičkom radnom odnosu i suzbijanja prakse isplate dijela zarada „na ruke“ i višemjesečnog, ili čak višegodišnjeg kašnjenja sa uplatom doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

“Prethodno iz razloga što istraživanja pokazuju da crnogorski građani/ke, posebno mladi ljudi, odlaze u druge države navodeći kao jedan od ključnih razloga upravo nepostojanje dostojanstvenih uslova rada. S obzirom da ste, prije razgovora sa socijalnim partnerima, izašli u javnost sa eksplicitnim stavom da Vi i Vaš tim stojite iza mjere ukidanja neradne nedjelje koju ćete predložiti Vladi Crne Gore, to smo dužni da saopštimo Vama, ali i ukupnoj javnosti neslaganje Unije slobodnih sindikata Crne Gore sa takvim stavom”, rekli su u Uniji.

Ukidanjem neradne nedjelje, kako su ukazali, Milatović će desetinama radnika uskratiti pravo na bar jedan porodičan dan u sedmici.

“Pitamo se da li nam takva mjera nagovještava buduću sudbinu svijeta rada u Crnoj Gori, s obzirom da u novoj Vladi Crne Gore resorno ne egzistira Ministarstvo rada i socijalnog staranja? Bez želje da polemišemo, moramo Vam ukazati da ukidanje neradne nedjelje neće, kako ste izjavili, povećati promet u ekonomiji iz prirodnog i logičnog razloga što će sve za čim građani imaju potrebu, a što bi se prometovalo nedjeljom, biti prometovano dan prije ili dan poslije, tj. subotom, ponedjeljkom ili nekim drugim danom”, rekli su u Uniji.

U dopisu ističu da uvođenje neradne nedjelje nije nikakva populistička mjera, već evropski standard. O tome, kako su rekli, najbolje govori  snažna podrška koju je dobila od crnogorske javnosti, kao i činjenica da je ta mjera donijeta upravo na inicijativu poslodavaca koji su kao razloge za uvođenje neradne nedjelje isticali povećanje produktivnosti rada, veće zadovoljstvo i odgovornost zaposlenih prema radnim zadacima, više slobodnog vremena koje bi zaposleni mogli da planiraju i provode sa porodicom.

Razlozi za uvođenje neradne nedjelje su i ti što su poslodavci razvili mnogo veću društvenu odgovornost, smanjili troškove angažovanja dodatne radne snage, kao i tekuće troškove održavanja i redovna izdvajanja za usluge, električna energija, grijanje, komunalije.

“Dok mi razmišljamo o ukidanju neradne nedjelje, druge napredne i razvijene zemlje Evrope, upravo iz razloga produktivnosti, skraćuju radnu sedmicu na četiri ili pet radnih dana, ili na 30 sati sedmičnog rada”, zaključili su u Uniji.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]